Rajzolj ​egy krumplit! 4. - Lesz belőle tündér, sárkány, boszorkány…(értékelés és nyereményjáték)

 

Agócs Írisz negyedszer mutatja meg mindenkinek, mennyi mindent lehet rajzolni egyetlen krumpliformából. Három bloggerünk ezúttal a mesevilág ismert karaktereit rajzolhatta le a segítségével és tanácsaival. Tartsatok velünk a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből!



Kiadó: Pagony, 2022
Oldalszám: 64 oldal
ISBN: 9789635872442
Illusztrálta: Agócs Írisz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Kezdetben volt a krumpli, sorozat első pillanattól kezdve nagy kedvencem. Nem csak azért, mert megtanultam könnyen és jókedvűen rajzolni, hanem azért is, mert Agócs Írisz felszabadította a képzeleemet. Már nem jövök zavarba, ha egy kisgyerek azzal fordul hozzám, hogy rajzoljak neki ezt vagy azt (és itt persze a leglehetetlenebb dolgokat kell elképzelni), mert mindig eszembe jut a varázsmondat: először is rajzolj egy krumplit, abból baj nem lehet… Ez tényleg működik!
No, de hogy királylány, királyfi, sárkány és boszorkány is lehet egy krumpliból, sőt életre kelhet az egész mesevilág? Hát ezt igazán nem gondoltam volna… Hála és köszönet ezekért az újabb krumplis rajzokért, no meg a rajzokat kísérő mondatokért, amelyek mindig mosolyra fakasztanak. Mondhatnám, pont olyan leszek, mint egy mosolygó krumpli, amit aztán kedvemre királylányosíthatok vagy boszorkányosíthatok…

Véleményem:

Agócs Írisz Rajzolj ​egy krumplit! sorozata instant szerelem volt a számomra annak idején. Mindig is nagyon szerettem rajzolni, de ez a hobbim felnőtt koromra kicsit háttérbe szorult, egyre kevesebb olyan alkalom adódott, amikor lehetőségem volt csak úgy leülni és alkotni valamit. Pont ezért örültem nagyon ezeknek a könyveknek, mert éppen azt a kezdő lökést adták meg, ami kicsit visszatérített egy olyan tevékenységhez, ami korábban kikapcsolt és feltöltött. Ráadásul a konkrét feladatoknak és az egyszerű megközelítésmódnak köszönhetően a krumplirajzolással azok is könnyen érhetnek el sikereket, akik sosem tartották magukat ügyes rajzolónak, vagy hozzám hasonlóan már jó ideje nem mertek ceruzát ragadni. 


Bele is vetettem magam lelkesen az első két kötetbe, itthon a családban is nagy sikere volt a mókás állatfiguráknak, aztán most nagyon megörültem, hogy lehetőségem volt a frissen megjelent negyedik kötetet is kézbe venni és felfegyverkezni némi papírral és cerkával. A Rajzolj ​egy krumplit! 4. annyiból újdonság az első két kötethez képest (a harmadikat sajnos nem olvastam), hogy már nagyobb kihívást jelentő figurákat is találunk benne, ugyanakkor megmaradt az eredeti koncepció, miszerint még egy bonyolultabb rajz is csak egy egyszerű kis krumplival kezdődik. A krumplik azonban számtalan lehetőséget rejtenek magukban, ezúttal a mesék világába kalauzolnak bennünket, ahol varázslatos lények, sárkányok, boszorkányok, szegény legények és királylányok népesítik be a lapokat.


A rövid bevezető után egyből a ceruzák közé csaphatunk, Agócs Írisz először megmutatja nekünk, hogyan lehet egyszerűen emberalakokat kanyarítani a krumplijainkból. Ezután sokféle figurát gyakorolhatunk, alkothatunk királyt, királyfit, gazdag embert és óriást, de nem hiányozhatnak az állatok sem, úgy, mint a csókolnivaló béka vagy éppen A brémai muzsikusokból ismert jószágok. Összesen 24 különböző feladat áll rendelkezésünkre, melyeket ha lelkesen végigcsinálunk, egyre könnyebben tudunk majd mesés alakokat varázsolni a papírunkra. 

Most sem kellett csalódnom, ugyanis a krumplirajzolás megint teljesen kikapcsolt és kiszakított kicsit a hétköznapok monotóniájából. Ráadásul ezek a kötetek nem csak attól jópofák és szórakoztatóak, hogy ötleteket adnak a rajzoláshoz, hanem a szerző humoros és frappáns leírásaitól is. Az a fajta humor ez, amitől a könyv a gyerkőcök mellett a szülőket is meg tudja szólítani, és amitől az író-olvasó kapcsolat sokkal élőbbé, személyesebbé válik. Bár sokféle foglalkoztató vagy kreatív kötet van mostanában a piacon, szerintem ritka az, ami ilyen formában el tudja érni és le tudja kötni az egész családot, ráadásul a témának köszönhetően kicsit olyan, mintha egy mesébe csöppentünk volna, amit mi magunk színesíthetünk kedvünk szerint. Agócs Írisz többször hangsúlyozza a könyvében, hogy az ö ötletei és rajzai csupán kiindulási alapok, bátran használjuk a fantáziánkat, hiszen a legfontosabb érték, amit kaphatunk tőle, a bátorság ahhoz, hogy merjünk önfeledten firkálni, alkotni, és szabadjára engedni a képzeletünket.


Nagyon elégedett vagyok ezzel a kötettel is, bizonyos szempontból még jobban is tetszett, mint az elődei, hozzám nagyon közel áll ez a mesés tematika, az pedig főleg, hogy ennyiféle lény és mesehős megjelenik a lapokon. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben sokszor elő fog kerülni, ugyanis a szörnyike mellett szeretnék minél több figurát elkészíteni belőle. Remélem, hogy Agócs Írisz még egy jó darabig nem fog kifogyni az ötletekből, én biztos, hogy vevő leszek rá, bármit is találjon ki.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeret rajzolni, és azoknak is, akik szeretnének, de eddig nem mertek.

Nyereményjáték:

A kötetből ismert mesekaraktereket tanulhatunk meg lerajzolni, ezért most velük kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnotok a játékban. Írd be a válaszodat a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

Milyen karaktert kell a mesékben megcsókolniuk a királylányoknak, hogy aztán az herceggé változzon a csóktól?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08. 08. Csak olvass!
08. 10. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések