Amari ​és a sötét erők - Amari 1. (értékelés és nyereményjáték)


A Maxim kiadó legújabb gyerekeknek szóló kalandos fantasyjában eljuthatunk a Természetfeletti Ügyek Hivatalának kalandtáborába Amarival, aki vakon hiszi, hogy bátyja életben van. Bár a kiközösített kislány elég magányos, ráadásul a világot egy gonosz varázsló fenyegeti, Amari mégsem adja fel a kutatást Quinton után!
Tartsatok velünk a blogturnén, és ne feledjetek el játszani se, hiszen a kiadó jóvoltából olvasóinknak lehetősége lesz megnyerni a kiadvány egy példányát.



Kiadó: Maxim, 2022
Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789634992653
Eredeti cím: Amari and the Night Brothers
Fordította: Béresi Csilla


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amari Peters mindig hitt abban, hogy Quinton, a bátyja él. Ezért amikor a szekrényében felfedez egy ketyegő borítékot, benne egy nevezési lappal a Természetfeletti Ügyek Hivatalának kalandtáborába, már biztos benne, hogy ez a titkos szervezet a kulcsa a bátyja eltűnésének. Miközben a világot egy gonosz varázsló fenyegeti, az osztálytársai pedig ellenséget látnak benne, Amari iszonyúan magányosnak érzi magát. Ha viszont feladja, és nem megy át a kalandtábor vizsgáján, talán soha nem fogja megtudni, mi is történt a bátyjával.

Véleményem:

Mostanában elég jó tapasztalataim vannak az ifjúsági fantasy-regényekkel, különösen a 12+-os korosztályt becélzókkal. Lehet, hogy nem én vagyok az elsődleges célközönség, de a sok romantikus történet után annyira üdítő olyasmit olvasni, ahol a hangsúly ténylegesen a felépített világon, a varázslaton és a kalandokon van! Persze ezen a területen is egyre nehezebb eredetit alkotni és igazán friss ötletekkel előállni, a regény elején még tartottam is attól, hogy B. B. Alstonnak ez nem is fog olyan  jól sikerülni, de aztán szerencsére úgy belendült a történet és olyan jól felépített, kerek egészt kaptam, hogy az Amari ​és a sötét erők lett végül az idei év egyik legnagyobb meglepetést okozó olvasmánya. 


Történetünk főhőse egy tizenkét éves afroamerikai kislány, Amari, aki meglehetősen szerény körülmények között él egy elég rossz környéken. Imádott bátyja, Quinton eltűnt, miután egy titokzatos nyári tábor után egy rejtélyes állást vállalt, és bár a rendőrség már letett arról, hogy újabb nyomok kerüljenek elő, Amari még mindig nem adta fel a reményt, hogy a fiú egyszer előkerül. Miután iskolájában egyre rosszabbra fordulnak a dolgok - az ösztöndíja ellenére a lányt folyamatosan piszkálják a gazdag gyerekek, hogy ő nem való közéjük bőrszíne és szegény származása miatt -, és úgy tűnik, semmi reménye nincs egy jobb életre, Amari titokzatos üzenetet kap, és egy ajánlást, aminek segítségével bekerülhet ugyanabba a nyári táborba, ahová annak idején a bátyja is járt. Hamarosan kiderül, hogy ebben a táborban nem leendő vezetőket képeznek, ahogy anyukájuk hiszi, hanem a varázsvilágban jártas szakembereket, akik egy nap majd a Természetfeletti Ügyek Hivatalában dolgozhatnak. 

Nos, ez volt az a pont, ameddig azt hittem, hogy egy újabb, a Harry Potter-könyveken inspirálódott, különösebb újdonságokat nem tartogató regényt olvashatok majd. De szerencsére igen hamar vad fordulatot vett a történet, és egy olyan részletesen, eredeti ötletekben bővelkedő sztorit kaptam, ami után tiniként megnyaltam volna mind a tíz ujjamat. Mit tiniként, még most, felnőttként is teljesen elvarázsolt Amari története! Ebben a világban sok minden máshogy működik, mint a hasonló könyvekben. A természetfeletti képességeket az emberek meglévő adottságaiból fejlesztik tovább, azonban túl sok varázserőt senki sem birtokolhat, nehogy olyanná váljon, mint azok a mágusok, akik hosszú évekkel ezelőtt fellázadtak, hogy uralják a természetfeletti és az emberi világot. Amariról hamar kiderül, hogy nem csupán méltó utódja zseniális bátyjának, hanem még akár túl is szárnyalhatja őt, azonban rejtélyes képességei miatt ebben a közösségben is bizalmatlanul és ellenségesen fogadják. A kislánynak tehát minden önérzetére és bátorságára szüksége van, hogy megcáfolja a vele kapcsolatos előítéleteket, és rájöjjön, mi történt Quintonnal. 

A regény világa nagyon részletesen és átgondoltan felépített. Különösen az ifjúsági történeteknél szeretem, ha rendesen el van magyarázva a világ felépítése, a mágia természete és a különböző szabályok, és szerencsére itt abszolút meg is valósultak ezek a dolgok. Emellett rengeteg nagyszerű ötlet található a történetben, felváltva ámultam és kacagtam fel a meredekebbnél meredekebb pillanatokon vagy különleges lényeken (a kedvencem a híres szörnyeteg, a Förtelmes Hóember említése volt). Szintén nagy erény, hogy a könyvben fontos témák jelennek meg, akár az előítéletekkel és kirekesztettséggel kapcsolatban, akár arról, hogy milyen nehéz lehet együtt élni egy szülő vagy idősebb testvér örökségével és példájával. Amari karaktere érdekes volt számomra, egy ideig nem tudtam őt hova tenni magamban, de aztán egyre jobban megszerettem amiatt, hogy keményen küzd a céljaiért és azért is, hogy kiáll azok mellett, akik számítanak rá. A történet előrehaladtával egyre izgalmasabbá válik a cselekmény, hogy aztán jó néhány meglepő fordulattal hökkentse meg az olvasót. A befejezés pedig pont olyan, amit szeretek: kerek, lezárt egész, mégis tele olyan nyitott kérdésekkel, ami miatt folytatni akarom a sorozatot. 

Hatalmas meglepetés volt számomra ez a regény, sokkal többet kaptam tőle, mint amire számítottam. Nehéz feladat varázslótanoncos témában igazán újat mutatni, de úgy érzem, B. B. Alstonnak sikerült, nem csupán az újszerű meglátásai miatt, hanem azért is, mert az általa megálmodott világot logikus és remekül felépített rendszerbe ágyazta. Most már csak egy kérdésem van: hol van a folytatás?

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Felsős korosztálytól kezdve mindenkinek, aki szereti a kalandos és izgalmas fantasyt, és a csodásan felépített varázsvilágokat.

Nyereményjáték:

A Maxim kiadó könyvei között szép számmal akadnak olyan gyerekeknek szóló történetek, amelyek főszereplői vagány fiatal lányok! Minden állomáson ilyen könyvekből találtok egy-egy fülszöveg részletet, amelyet felismerve be kell írnotok a KÖNYV CÍMÉT a rafflecopter megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Ebben a regényben találkozunk egy cinikussal, akit egy nem mindennapi szuperhőssel hoz össze a sors. A történet, ugyanúgy, mint a legjobb szuperhősös sztorik, egy tragikus balesettel és annak váratlan következményeivel indul. Bár a mókus nem látta előre a porszívó közeledtét, az önmagát remekül ismerő cinikus, (...), aki a Borzalmas dolgok történhetnek veled című komikus sorozat összes részét olvasta, lehet a legmegfelelőbb ember a közbelépésre és a mentőakcióra.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
30 - Könyv és más
2 - Hagyjatok! Olvasok! 
4 - Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések