Már tudok olvasni - blogturné a Móra Könyvkiadó köteteivel (értékelés és nyereményjáték)

 


A Móra Kiadó Már tudok olvasni-sorozata újabb könyvekkel bővült, amelyek kicsiknek és nagyoknak segítik gyakorolni az olvasást, miközben jó szórakozást nyújtanak. Ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét három MTO-könyvről, és természetesen a turné végén ti is könyvnyereményhez juthattok.



A Móra Könyvkiadó Már tudok olvasni sorozata attól különleges, hogy a gyerekek olvasási szintjének megfelelően választhatunk számukra rövid, vidám, kalandos olvasmányokat. Korábban egy másik blogturné keretében már volt lehetőségem néhányat elolvasni ezek közül a könyvek közül, most pedig tüzetesebben is szemügyre vettük a friss megjelenéseket. Mivel hamarosan nálunk is aktuális lesz az iskolakezdés és az önálló olvasás, kiemelt figyelemmel követem az ehhez hasonló kiadványokat, az pedig mindig külön öröm, ha magyar íróktól olvashatok meséket. Lássuk, hogy a három új kötet mit tartogat a kezdő olvasók számára!



Kiadó: Móra Kiadó, 2022
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789636030537
Illusztrálta: Tuza Edit


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Artúr királyt kerek asztaláról ismerik. Pedig egyszer fesztivált is rendezett, ahol a vitézek sok-sok állat közül választották ki hivatalos hátasukat. Csöppenj bele egy középkori fesztivál világába, és válogass te is az állatok közül! Vajon melyik lesz a győztes?

Véleményem:

Várfalvy Emőkétől korábban még nem olvastam, így kíváncsian vettem kézbe a legkisebb olvasóknak szánt 1-es szintű kötetet, az Artúr király fesztiválja című darabot. Igazából, ahogy a szintből is kikövetkeztethetjük, ebben a történetben még nagyon kevés a szöveg, néhány nehezebb szó pedig szótagolt formában is megjelenik benne. Maga a mese egy rövid, frappáns és mókás történet, ami elbeszéli, hogyan alakult, hogy a híres lovagok milyen hátast választottak maguknak. Artúr király lovagjai több jószággal is megpróbálkoztak, például zsiráffal, elefánttal vagy struccal, még a makacs csacsival is, de végül mégis csak a ló került ki győztesen. 


Nem mondanám rettentően komplex vagy túlbonyolított mesének, mégis igen jól szórakoztam rajta. Ehhez hozzátartozik, hogy Tuza Edit színes, mókás illusztrációi borzasztóan tetszettek, nagyon vidámmá teszik az egész kötetet. Az egyetlen dolog, amin megakadt a szemem, hogy szerintem elég nehezek azok a szavak, amik szótagolva jelennek meg, én nem emlékszem, hogy 1-2. osztályban ilyesmivel találkoztam volna, de ez nem feltétlenül baj. A sorozat többi kötetéhez hasonlóan itt is találunk a mese végén játékos feladatokat, illetve matricákat, amiket a kiadó honlapjáról letölthető matricagyűjtő útlevélbe ragaszthatunk. Nagyon tetszik ez az interaktív elem, gyerekként imádtam volna az ilyen extrákat a könyvek mellé. 



Kiadó: Móra Kiadó, 2022
Oldalszám: 40 oldal
ISBN: 9789636031138
Illusztrálta: Maros Krisztina


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Léna mindennél jobban vágyik egy háziállatra, de sajnos otthonuk nem alkalmas állattartásra. Egy városi bérház legfelső emeletén lakik szeleburdi családjával, ráadásul a lakás telis-tele van növényekkel, hiszen anya gyűjti őket. Egy nap újabb szerzemény, egy tő zebracsíkos káka kerül Léna asztalára, ám a lány érdekes, áttetsző gyöngyöcskéket fedez fel növény gyökerei között…

Véleményem:

Mészöly Ágnest leginkább azért szeretem, mert rengeteg különféle műfajban próbálta már ki magát, a felnőtteknek szóló történetei ugyanúgy megfognak, mint ifjúsági regényei vagy meséi. A Már tudok olvasni sorozatban most a Léna és a huszonhárom herceg című meséjét olvashatjuk, melyet Maros Krisztina rajzai tesznek színesebbé. 


A történet főhőse, egy Léna nevű kislány, kicsit szeleburdi és mókás családban él, ahol mindenkinek megvan a maga hóbortja és különlegessége. Léna nagyon szeretne valamilyen háziállatot, családja azonban nem támogatja ezt a tervét, mondván, így is elég nagy a káosz és a rumli. Egy nap a kislány édesanyja furcsa növényekkel és azzal a céllal állít haza, hogy kis tavat alakít ki a lakáson belül. Csakhogy a vázában úszó növények szárán Léna apró teremtményeket vesz észre, mint később kiderül, békaporontyokat. Nagypapája segítségével Léna alaposan tanulmányozza ezeket a furcsa jószágokat, hogy aztán majd a mese végén szabadon engedje őket - persze csak miután kipróbálta, hogy vajon herceggé válnak-e, ha megcsókolja őket. 

Ebben a történetben különösen tetszett, hogy ismeretterjesztő funkciót is betölt, a gyerekek sokat megtudhatnak belőle a kétéltűekről. Azok a gyerekek, akik szeretik az állatokat és a környezetismeretet, biztosan meg fogják benne találni a számításaikat. Mivel ez már 2-es szintű kötet, több szöveget találunk benne, ugyanakkor még mindig szerepelnek szótagolt formában a nehezebb kifejezések. A mese végén nem csupán játékos feladatokat, hanem szómagyarázatot is találunk, ami szerintem nagyon hasznos minden gyerekkönyv esetében. Kedves és okos történet volt ez, amit szívesen olvasnék együtt a gyerekeimmel is.



Kiadó: Móra Kiadó, 2022
Oldalszám: 64 oldal
ISBN: 9789636031121 
Illusztrálta: Oravecz Gergely


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Berci sokkal figyelmesebben sétál a suli folyosóján, mióta megismerkedett Borkával, a koboldlánnyal. Tudja, hogy az épület tele van varázslényekkel, csak résen kell lennie. Nem is telik el sok idő, a jól ismert varázsajtón át feltűnik egy kobold: Frici, Borka öccse. A felhőtlen kalandok helyett azonban veszélyes küldetés vár a fiúkra: meg kell menteniük Borkát, aki nem ért haza a koboldvonattal, és minden bizonnyal Bizsúr király tartja fogva…

Véleményem:

Csak miután kézbe vettem a Bizsúr király csapdájában című kötetet, akkor ébredtem rá, hogy ennek bizony volt már egy előzménye is, A varázsajtó. Kicsit izgultam, amiért nem ismerem az első részt, de szerencsére nem volt ok az aggodalomra, így is nagyszerűen fel tudtam venni a fonalat és kikövetkeztettem, mi történt eddig. M. Kácsor Zoltán meséjében a főhős, egy Berci nevű kisfiú felfedezi, hogy koboldok igenis léteznek, az első részben meg is ismerkedik egy Borka nevű koboldlánnyal. Ebben a kötetben Borka öccsével, Fricivel ismerkedik össze, aki először elég harcias módon próbálja számon kérni a kisfiút, hogy mondja el, mi történt a nővérével. Bercinek fogalma sincs, hová lett új barátja, miután felszállt a koboldvonatra, de elhatározza, hogy segít Fricinek, és elkíséri Bizsúr király kastélyába, ahol feltehetően fogva tartják Borkát. A mese még ennek a kalandnak a végén sem fog lezárulni, a befejezés egyértelművé teszi, hogy további részek várhatók. 


Oravecz Gergely illusztrációi kicsit mások voltak, mint a sorozat többi köteténél, itt a lila színvilág különböző árnyalataiban találunk rajzokat. Először kicsit furcsa volt, de hamar ráhangolódtam, ráadásul a történet szereplőit nagyon aranyosra sikerült ábrázolni. Maga a mese is tetszett, mindig hálás alaptéma, amikor egy gyerek főhős belecsöppen a varázsvilágba, ráadásul itt a 3-as szintnek megfelelően már hosszabb és összetettebb szöveget kapunk. A kötet végén is itt megtalálhatók a feladatok és a matricák, illetve a szómagyarázat. 

Összességében elégedett vagyok az új kötetekkel, szerintem ebben a sorozatban tényleg jól megvalósul az, hogy a különböző olvasási szinteknek megfelelő történeteket találhatunk. Ráadásul ha nem úgy tekintünk rájuk, mint direkt olvasást segítő kiadványokra, akkor is megállják a helyüket önálló mesékként, amiket akár közösen is elolvashatunk a gyerekekkel. Kíváncsian várom, hogy a jövőben milyen új darabokkal fog még bővülni a sorozat.


Nyereményjáték:

A három mesével kapcsolatban teszünk fel egy-egy kérdést nektek az állomásokon, a dolgotok annyi, hogy a helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A hercegnő és a kobold című mesében mely testrésze érzékeny a koboldoknak?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09. 30. Veronika's Reader Feeder
10. 02. Könyv és más
10. 04. Csak olvass!

Megjegyzések