Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam 3. (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Alice Oseman nagysikerű képregényének folytatása, a Heartstopper 3. része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick csodálatos párizsi utazását, ami cseppet sem mentes zökkenőktől.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 392 oldal
ISBN: 9789635974313
Eredeti cím: Heartstopper 3. 
Fordította: Riesenberger Mónika 
Illusztrálta: Alice Oseman


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

CARTE POSTALE

Szia Tori!
Párizs csodálatos! Én, Nick és a barátaink szuperül érezzük magunkat! Viszont… volt némi dráma Taóval, és… hát, csomó minden történt. Majd otthon elmesélem!!

Charlie
x x x

Véleményem:

Az utóbbi években egyre több, színvonalas graphic novel került a kezembe, és ezek közül is kiemelkedő számomra Alice Oseman Heartstopper-sorozata. Bár egyáltalán nem én vagyok az elsődleges célközönség, így is teljesen elvarázsolt Charlie és Nick története, mert őszinte és hiteles érzéseket mutat be. A harmadik kötethez érve különösen kíváncsi voltam, hogyan fog alakulni a cselekmény, hiszen annak már örülhetünk, hogy hőseink egymásra találtak, na de hogyan tovább? Őszintén reméltem, hogy az írónő nem folyamatos konfliktusokkal, összeveszésekkel-kibékülésekkel akarja majd továbbszőni a történetet (már csak azért sem, mert ez annyira nem vallana kedvenc párosunkra), hanem új helyzeteket, problémákat helyez a középpontba. Úgy érzem, ez részben megvalósult, bár komolyabb fordulatokat sejtéseim szerint majd a következő részek fognak tartalmazni.


A harmadik részben igazán két nagyobb történésen/eseményen van a hangsúly. Az egyik, hogy Charlie és Nick ugyan egy pár lett, de még elég bizonytalanok abban, hogy a külvilág számára hogyan vállalják fel a kapcsolatukat. Főleg Nicknek van ezzel kapcsolatban kevesebb rutinja, és sajnos még a saját családjában sem mindenki áll igazán empatikusan és nyitottan a dologhoz. Szerencsére barátaik többsége támogatja a srácokat, és még az is okoz meglepetéseket, hogy olyanok, akik korábban meglehetősen negatívan álltak a kérdéshez, most sokkal szimpatikusabban viselkednek. 

A másik nagyobb történés egy iskolai kirándulás Párizsba, melyre lázasan készülődnek hőseink. Az ezzel kapcsolatos események többnyire mókásak és kedvesek, de olyan kiemelkedő akcióra vagy nem várt fordulatra azért nem érdemes számítani. Belép a képbe pár új mellékszereplő (például a kísérőtanárok személyében, akik szintén kapnak egy rövid, romantikus mellékszálat), a régebbieket kicsit jobban megismerhetjük, de ami igazán érdekes volt ebben a részben, az Charlie karakterének mélyebb kibontakozása. Nick eleinte csak apró furcsaságokra figyel fel: Charlie sokat görcsöl azon, hogy vajon a többiek mit fognak szólni a kapcsolatukhoz, nem akarja, hogy kedvesének is át kelljen élnie azt a bántalmazást és kirekesztést, amit neki kellett. A másik dolog pedig, hogy feltűnően keveset eszik, és szép fokozatosan azzal kapcsolatban is megnyílik Nicknek, hogy ez hogyan függ össze a szorongásával és a korábbi traumákkal. 




A lelki egészség nagyon fontos téma a tinédzsereknek szóló kötetekben, és nagyon örülök annak, hogy Alice Oseman erre hangsúlyt fektet. Egyelőre még nem tűnik olyan vészesnek a helyzet, de már érezzük annak a feszültségét, hogy Charlie-val valami nincsen rendben, és ha nem kap hamarosan megfelelő segítséget, akkor szorongása el fog hatalmasodni rajta. Nick elképesztően támogató módon áll mellette, amiért továbbra is a kedvenc szereplőm, de félő, hogy még az ő szeretete is kevés ahhoz, hogy Charlie minden korábbi sérelmet fel tudjon dolgozni és továbblépni. Kíváncsi vagyok, hogy a folytatásban hová fognak még kifutni ezek a problémák (direkt nem olvasok el semmit a többi kötetről, nehogy spoiler-veszélybe kerüljek), és közben persze drukkolok is, hogy a fiúknak sikerüljön minden akadályt leküzdeni. 


Változatlanul imádom ezeket a srácokat és azt a világot, amit az írónő megteremtett. Sokat gondolkodtam, hogy vajon mitől működik ennyire a Heartstopper, mit tud, amitől kiemelkedik a hasonló történetek sorából. Nekem a leginkább az ártatlansága és őszintesége tetszik, és az, hogy végre olyan tiniket kapok, akik csordultig vannak igazi szeretettel, nem játszmáznak és problémáznak feleslegesen (ami inkább a felnőttek szokása). Kivétel nélkül minden szereplő azt akarja, hogy szeressék és elfogadják, csakúgy, mint az emberek a való életben, és valahogy ezeket az érzelmeket nagyon hitelesen és átélhetően közvetítik a rajzok. Tetszettek a kis extrák is a kötetben, mint például a naplóbejegyzések, vagy a srácok szobáit bemutató képek. Remélem, hogy már nem kell sokáig várni a folytatásra, mert nagyon érdekel, hogy a cselekmény drámaibb vonala hová fog kifutni.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot - az összefüggő részek miatt- mindenkinek, aki szeretne egy bájos, hiteles, őszinte és szívmelengető történetet olvasni barátságról, szerelemről, önelfogadásról.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során LMBTQ párokat keresünk. Minden állomáson megtaláljátok egy könyves karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki lehet a párja, és beírni annak a szereplőnek a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Tehát minden esetben a páros hiányzó tagját keressük. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

HELEN BLACKTHORN

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések