A ​szeretet olyan, mint egy fa (értékelés és nyereményjáték)

 

Az Ölelj meg! könyvek sorozatában új kötetet olvashatunk a népszerű pszichológus-író, Shona Innes tollából, Agócs Írisz csodás illusztrációival. A ​szeretet olyan, mint egy fa érzékenyen és kisgyermekek számára befogadható módon dolgozza fel a válás témáját, miközben a szeretet ezer arcáról és kifogyhatatlanságáról mesél. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt!





Kiadó: Pagony, 2022
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789635872794
Eredeti cím: Love is Like a Tree
Fordította: Rét Viktória 
Illusztrálta: Agócs Írisz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A szeretetet gondozni kell. Ápolni kell. Törődni kell vele. A szeretet néha olyan, mintha magától működne, mintha nem is kellene vele foglalkozni, máskor meg tudatos erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy működjön egy kapcsolat.

Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


Véleményem:

Nagyon szeretem Shona Innes gyermekkönyveit és az Ölelj meg! sorozatot, a korábbi kötetekkel már volt szerencsénk több blogturné keretében találkozni. Szerintem nagyon fontos, hogy a gyerekek érzelmi fejlesztését a lehető legkorábban megkezdjük, az pedig hatalmas pozitívum, ha ehhez szuper mesekönyvek állnak rendelkezésre, amiket az olvasás után meg lehet beszélni. A sorozat legújabb kötete, A szeretet olyan, mint egy fa alapvetően ténylegesen a szeretetről és annak természetéről szól, viszont a témán belül kiemelten megjelenik benne a válás kérdése és az ezzel összefüggő érzelmi vonatkozások. Mivel évek óta magam is mozaik-családban élek, nagyon kíváncsi voltam a kötetre és arra, mit tehet hozzá a mi kis családunk mindennapjaihoz. 


A kötetben a korábban megszokottakhoz hasonlóan kevés szöveget találunk, ami azonban pozitív hangvételű, a gyerekek nyelvezetéhez illeszkedő. Innes a kis történetben körbejárja, mit is érzünk, ha szeretünk valakit, illetve számba veszi, mi mindent szerethetünk az életben (például ételeket, játékokat vagy személyeket). A fa, mint hasonlat, elsősorban az állandó növekedésével kapcsolódik a témához: ahogy egy fa, a szeretet is állandóan növekszik, nem lesz kevesebb attól, hogy egyre több embert zárunk a szívünkbe, sőt. Fontos üzenetként megjelenik, hogy ahogy egy fát, a szeretetet is ápolni és gondozni kell, hogy minél többet adhassunk belőle másoknak, illetve megjelenik az a jelenség is, amikor valakivel éppen nem vagyunk túl jóban és úgy érezzük, őt most kevésbé szeretjük, mint korábban. 


Ezek után a kötet rátér arra, hogy a felnőttek, azon belül is a szülők hogyan szeretik egymást. Előfordul, hogy a felnőttek már nem úgy szeretik egymást, mint korábban, nem tudnak már úgy figyelni egymásra vagy kedvesek lenni egymással. Ilyenkor meghozhatják azt a döntést, hogy külön utakon folytatják, de nagyon fontos, hogy ettől függetlenül a gyerekeiket ugyanúgy szerethetik tovább. Mozaik-családokban nagyon fontos, hogy ne csak azt dolgozzuk fel a gyerekekkel, hogy a szülők már nincsenek együtt, hanem azt is, ha új szereplők, családtagok lépnek be az életükbe. Én például egy ilyen belépő felnőtt vagyok a mi családunkban, és személy szerint nekem is sokat adott ez a kis könyv azzal kapcsolatban, hogy a saját szerepemet tisztázzam, definiáljam magamban. Persze, azért azt nem gondolom, hogy egy ilyen mesekönyv minden problémára és nehézségre megoldás lehet, de ha olyan mozaik-családban élünk, ahol azért alapvetően az a közös szándék, hogy a gyerekek érdeke semmi szín alatt ne sérüljön, ott nagyon jó plusz tud lenni. Fontos megerősítést ad azzal kapcsolatban, hogy a család átalakulása után sem szűnik meg a szeretet, sőt, tulajdonképpen több helyről kaphatunk szeretetet, mint korábban. 

A mesekönyvet a korábbi részekhez hasonlóan most is Agócs Írisz illusztrálta, én már el sem tudnám képzelni ezeket a köteteket másféle rajzokkal. Írisz kedves, érzékeny figurái nagyon jól illeszkednek ezekhez a fontos és különleges témákhoz, már önmagában azért is érdemes fellapozni a könyvet, hogy ezekben gyönyörködhessünk. A kötet végén Szél Dávid pszichológus-író utószavát olvashatjuk, aki összegzi számunkra, miért fontos az összezavarodott gyerekek megnyugtatása a válás okozta, felfokozott érzelmi helyzetben, ahogy azt is, hogy ez a mesekönyv hogyan tud segíteni nekünk ebben. 


Az előzőekhez hasonlóan én ezzel a kötettel is nagyon elégedett voltam, talán az egyetlen észrevételem az volt, hogy érdemes lett volna valahogy a fülszövegbe/hátlap szövegébe beleszőni, hogy a könyv témája kapcsolódik a váláshoz. Nekem ez meglepetés volt, miután kézhez kaptam a kötetet, lehet, hogy ha ezt előre tudják az olvasók, akkor sokkal többen szerzik be tudatosan. Mindenesetre én nagyon örülök, hogy a polcomon tudhatom a sorozat darabjait, mert fontos témákkal foglalkozó, érzékeny és bájos darabok, amik segítenek az érzelmek tudatosításában és megfogalmazásában.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki mozaik-családban él és szeretne ennek érzelmi vonatkozásairól beszélgetni gyerekekkel. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Shona Innes további, megjelent kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti dolgotok pedig, hogy felismerjétek és a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.06. Könyv és más
10.09. Csak olvass!
10.12. Utószó

Megjegyzések