Mi ketten - Mesék a barátságról (értékelés és nyereményjáték)

 

A Móra Kiadó újdonsága, a Mi ketten című mesekönyv egy igazán megható és szerethető történet a barátságról. Michael Engler meséje és Joëlle Tourlonias illusztrációja azonnal levett minket a lábunkról. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a nyúl és a sün történetét, és ha nektek kedvez a szerencse, akkor nyerhettek is egy példányt a kiadó jóvoltából. 




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 104 oldal
ISBN: 9789634869931
Eredeti cím: Wir zwei gehören zusammen
Fordította: Perczel Enikő 
Illusztrálta: Joëlle Tourlonias


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Tudod, kik a legeslegjobb barátok az erdőben? Mi ketten: a nyúl meg a sün. A barátságunk szívmelengető, mint a kakaó, édes, mint a méz, és hatalmas, mint a kék ég felettünk. Minden nehézség dacára kitartunk egymás mellett. Jöhet téli álom, egy új bújócskabajnok erdőlakó, két gyanús idegen vagy akár egy csúnya megfázás – a lényeg, hogy mi ketten örökké ott vagyunk egymásnak.
Michael Engler, a népszerű német meseíró négy meghatóan szép állattörténetét Joëlle Tourlonias tüneményes rajzai teszik még szerethetőbbé.

Véleményem:

Michael Engler mesekönyve először az interneten jött velem szembe, és egyből fent is akadt a szűrőmön. Nem tudom, ki hogy van vele, de a klasszikusokat idéző, letisztult és elbűvölő illusztrációktól elgyengül a térdem, és egyből eluralkodik rajtam a vágy, hogy az adott könyvet minél előbb elolvassam. A Mi ketten című gyerekkönyv borítóján egy elképesztően aranyos sünit és nyuszit láthatunk, biztosan tudtam, hogy szeretném megismerni a történetüket, és szerencsére most, az olvasás után már azt is magabiztosan állíthatom, hogy a tartalom legalább annyira értékes, mint amilyen szép a kötet külseje. 


Ahogy az alcím is mutatja, a könyvben található mesék a barátságról szólnak. Igazából egy, összefüggő történetről beszélhetünk, melynek főhőse a borítón is látható nyúl és sün, azonban az író négy nagyobb egységre tagolta a kötetet. Ezekben a fejezetekben főhőseink számtalan kalandot élnek át együtt, közösen élik meg az évszakok váltakozásait, ahogyan azt is, hogy a barátságnak hányféle arca van, örömmel és bánattal egyaránt. A meséket Joëlle Tourlonias hihetetlenül bájos illusztrációi teszik teljessé, nagyon rég olvastam olyan gyerekkönyvet, ami ennyire melengette volna a lelkemet mind formai, mind tartalmi szempontból. 


Az első történetből megtudhatjuk, hogyan ismerkedett meg egymással a nyúl és a sün, és hogyan lettek örök barátok. Kezdetben sok időt töltenek együtt, élelmet keresnek, játszanak és beszélgetnek, majd a hideg beköszöntével megélik az első krízist, ami a barátságukat érinti: a sünnek ugyanis téli álmot kell aludnia, a nyúl pedig először nagyon megijed, hogy elveszítette barátját. Később persze kiderül, mi is állt a háttérben, a nyúl pedig nagyon megható ajándékkal kedveskedik pajtásának. A következő mesékben már más szereplők is belépnek a történetbe, például a mókus, a hód és a menyét, hogy színesítsék az erdei kalandokat. De igazság szerint nem attól lesz zseniális ez a könyv, hogy kedves erdei állatkák mindennapjait meséli el, hanem attól, hogy olyan érzelmi és kapcsolati jelenségeket mutat meg, ami a gyerekek életében is természetes, és amiről nagyon jó, ha megtanulnak beszélni és gondolkodni. Ilyen például a féltékenység, amikor rosszul esik, hogy a barátunk valaki mással játszik, vagy az, amikor szükségünk van arra, hogy másokkal is együtt legyünk, de nem akarjuk megbántani a legjobb barátunkat sem. A nyúl és a sün történetein keresztül ezek a jelenségek nagyon szépen megjelennek, nem elbagatellizálva a problémák súlyát - hiszen egy ovis vagy kisiskolás gyerek számára ezek valódi krízisek és nehézségek -, ugyanakkor megoldási stratégiákat nyújtva. Szerintem emiatt ez a könyv nagyon fontos a szociális és érzelmi fejlesztés szempontjából, az pedig csak ráadás, hogy közben elképesztően aranyos és szerethető.


A Kiadó 3 év felett ajánlja kis olvasóinak a kötetet, szerintem ez teljesen helytálló. Lehet, hogy a történet mélyebb rétegei még nem érnek el egy kisebb gyerkőcöt, de a nyugalmat árasztó, természet-közeli képek és a kedves karakterek már a kicsi óvodások számára is nagyszerű olvasmánnyá teszik ezt a könyvet. A szöveg nem túl hosszú, de cserébe szépen megfogalmazott, változatos szókinccsel. Én nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettem a sün és a nyúl történetét, már el is olvastuk együtt párom hatéves kislányával, akinek ugyanúgy tetszett, mint nekem. Ha valaki egy igazi lélekbonbont keres a hűvösebb napokra, nem kell tovább kutakodni, Michael Engler kötete tökéletes választás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igazán szép és bájos állatmesét keres, amin keresztül a gyerekek érzelmi tudatossága, kifejezőkészsége is fejleszthető.

Nyereményjáték:

A Mi ketten című kötet egy rendkívül bájos és szerethető történet a barátságról. Így ebben a játékban most olyan könyvekre koncentrálunk, amelyekben szintén meghatározó szerepe van a barátságnak. Minden állomáson találtok egy idézetet, és nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni hogy melyik könyvből származik az adott idézet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“– Itt a sivatagban olyan egyedül van az ember. – Nincs kevésbé egyedül az emberek közt sem – mondta a kígyó.”

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.30.: Csak olvass!
10.03.: Könyv és más
10.06.: Veronika's Reader Feeder

Megjegyzések