Az ​összehangolás módszere - 5 mozgáselv az erősebb testért, az élesebb elméért és a stresszállóbb életért (értékelés és nyereményjáték)

 

Aaron Alexander Az ​összehangolás módszere című könyvéből megtanulhatjuk hogy milyen fontos összehangolni a testünket és a tartásunkat. A coach tanácsai segítenek fájdalmaink enyhítésében, hangulatunk megváltozásában és a stressz csökkentésében.
Tartsatok bloggereinkkel a keleti filozófiát a nyugati tudománnyal ötvöző könyv turnéján, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Jaffa kiadó által felajánlott nyereménypéldányt.



Kiadó: Jaffa Kiadó, 2023
Oldalszám: 296 oldal
Eredeti cím: The Align Method. 5 Movement Principles for a Stronger Body, Sharper Mind and Stress-Proof Life
Fordította: Andó Nóra
ISBN: 9789634757474


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Szeretnél ​fájdalmak nélkül élni, magabiztossá válni és igazán jól teljesíteni?
Aaron Alexander neves manuálterapeuta és mozgáscoach tanácsait követve, a testet és a tartást összehangoló módszerével elérheted ezeket a célokat.

A jó testtartás ugyanis több, mint pusztán az, hogy szépen kihúzod magad. Képes megváltoztatni a hangulatodat, enyhíteni a fájdalmaidat, és meg tudja szabadítani a testedet a stressz okozta feszültségtől. Segítségedre lehet, hogy növeld izomerődet, de akár abban is, hogy megkapd az áhított fizetésemelést, és meghódítsd a kiszemelt partnert. Ahhoz azonban, hogy valóban élvezhesd ezeket az előnyöket, a testedet megfelelően kell integrálni. Aaron Alexander erre kínál forradalmian új megközelítést. A módszer ráadásul egyszerre könnyen alkalmazható, és élvezetes is.

Az összehangolás módszere napi öt optimalizálásra összepontosít, amelyek mind könnyen beilleszthetők bármely edzésprogramba, mindfulness-gyakorlatba vagy a napi rutinba:
o földön ülés
o függeszkedés
o csípőből előredőlés
o gyaloglás
o orron át történő légzés

A valóban összehangolt élet nem annyit jelent, hogy izzadsz az edzőteremben vagy nyújtógyakorlatokat végzel a jógastúdióban. Alexandertől megkapod azokat az alapvető elveket, amelyek révén bármely helyzetben optimalizálhatod a tested és az elméd folyamatait. A keleti filozófiát a nyugati tudománnyal ötvöző könyv lenyűgözően vázolja fel, hogyan tesznek rugalmasabbá és magabiztosabbá az érzékszerveid és a testbeszéded eszközei, és pontosan hogyan formálhatod át a környezetedet úgy, hogy a változások fokozzák a kreativitásodat és meghosszabbítsák az életedet.

Nélkülözhetetlen használati utasítás ez, ha a lehető legjobban akarod érezni magad, és a lehető legelőnyösebb külsőre vágysz!


Véleményem:

Tulajdonképpen egész életemben fontos volt számomra a mozgás, de csak az utóbbi években kezdtem el azt tapasztalni, hogy teljes mértékben a lételememmé és szükségletemmé vált. Amikor csak tehetem, túrázok a szabadban, és imádom feszegetni a saját határaimat. Sajnos egy sérülés következtében a közelmúltban életemben először tudatosult bennem, hogy a testem korlátai nem végtelenek, nem vagyok sebezhetetlen, és ha most nem teszek azért, hogy minél jobb állapotban legyek fizikailag, akkor később már lehet, hogy késő lesz. Sokakhoz hasonlóan én is rengeteg ülőmunkát végzek, rossz a tartásom, lúdtalpam van, és még sorolhatnám, mennyi rizikófaktor van az életemben, amiért különösen fontos a testemmel foglalkozni. Ezek voltak a legfőbb okai, hogy felcsillant a szemem, amikor elolvastam Aaron Alexander Az összehangolás módszere című könyvének fülszövegét. 


A 21. században számolatlanul találhatunk életvezetési tanácsadó könyveket vagy videókat, és pont a bőség zavara miatt nagyon nehéz eligazodni a források között, megtalálni az orvosilag/tudományosan is alátámasztott, biztonságos módszereket. Éppen emiatt mindig van bennem némi szkepticizmus, amikor egy hasonló könyvet kezdek olvasni, de ennél a kötetnél viszonylag hamar eljött a megnyugvás állapota azzal kapcsolatban, hogy hiteles forrást találtam. Ott kezdődik a dolog, hogy amellett, hogy Alexander nagyon közérthetően, közvetlen stílusban ír, rengeteg kutatással és szakirodalommal támasztja alá a mondanivalóját. De mi is ez a mondanivaló pontosan? A kiindulási alapunk az, ami az én problémám is: a ma embere nagyon elszokott attól, hogy a testét összetett módon és tudatosan használja, a különböző, játékos mozgásformák már nem igazán képezik részét az életünknek. Emellett a hétköznapok során rengeteg stresszhatás ér minket, amik megint csak hatással vannak az egész szervezetünkre. A manuálterapeuta Alexander szerint az a cél, hogy újra figyeljünk oda a testünkre, használjuk ki a lehető legnagyobb tartományban a mozgásunkat, és egyszerű gyakorlatok segítségével sikerrel korrigáljuk a rosszul berögzült tartást, ezáltal javítva az életminőségünket.

Én nagyon szeretem, ha egy ilyen könyv holisztikus szemlélettel bír, és segít megérteni a tágabb összefüggéseket is. Az összehangolás módszerében ez szerintem jól megvalósult, a szerző rengeteg kutatást említ, amik bebizonyították a mozgás pozitív hatását, akár a teljesítményre, akár a mentális vagy érzelmi állapotra. Fejlesztőpedagógusként ez önmagában nem jelentett újdonságot, viszont így is rengeteg új ismeretet szerezhettem a könyvből. A későbbiekben rátérünk a konkrét tippekre és javaslatokra. Alapvetően 5 dolgot emel ki a szerző, amit érdemes beépíteni a mindennapjainkba. Ezek nagyon egyszerű dolgok, például a rendszeres földön ülés vagy az orron keresztül való légzés, ugyanakkor akármilyen egyszerűek, a legtöbb ember (engem is beleértve) mégsem gyakorolják őket. Az egyes tippek mellé részletes elméleti hátteret kapunk, továbbra is érthető módon, ráadásként pedig egy honlapcímet is, ahol videókat nézhetünk meg a gyakorlatok, mozgásformák helyes kivitelezéséről. 

Tetszett az is, hogy a mozgással kapcsolatos tippek mellett olyanokat is olvashatunk, amik az életünk mindenféle területére kiterjednek. Olvashatunk az alvás helyes módjáról, a munkahelyi környezet megfelelő kialakításáról, a hangok kedvező hatásáról, étkezésről, de még a vécézésről is. Alexander nem azt szeretné, hogy mindenféle alapozás nélkül vágjunk bele különböző tornagyakorlatokba, hanem azt, ha lenne egy komplex rálátásunk a saját működésünkre, és megpróbálnánk az életünk minden területén hasznos és kedvező hatású szokásokat kialakítani. Nem gondolom, hogy ez egy rövid folyamat lenne, épp emiatt azt sem, hogy a kötet egyszer olvasós, hiszen rengeteg ötlet és gondolat van benne, amit lehet, hogy csak később tudunk beépíteni a mindennapjainkba. 

Néhány gyakorlatot már kipróbáltam a könyvből, amiknek a hosszútávú hatásáról még nem tudok beszámolni, de az biztos, hogy egyelőre nagyon pozitívak a benyomásaim. Ha nem is tud az ember mindent megvalósítani az olvasottakból, akkor is rengeteg pluszt ad ahhoz, hogy tudatosan végiggondoljuk a mozgással és a testünkkel való viszonyunkat, és egy-két apróbb dologban elkezdjünk változtatni, amik aztán több területre is továbbgyűrűznek. Érthető, logikus és barátságos hangvételű könyv, ami szerintem nagyon hasznos, ha valaki hozzám hasonlóan szeretne kicsit tudatosabban odafigyelni magára, és nagyobb szerepet szánni a mozgásnak az életében.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne javítani a tartásán, többet mozogni, vagy csak általánosságban tudatosabban odafigyelni a testére/lelkére.

Nyereményjáték:

Három állomás és három jó válasz. Minden turné állomáson találtok egy kérdést vagy kipótolandó mondatot, illetve három lehetséges választ. A feladatotok rájönni, hogy melyik válasz a helyes!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
Mi hiányzik az idézetből?
“A(z)  _______ élet nem annyit jelent, hogy izzadsz az edzőteremben vagy nyújtógyakorlatokat végzel a jógastúdióban.”
a) mindennapi aktivitással teli
b) valóban összehangolt
c) egészséges 

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
8 - Könyv és más
10 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések