A ​kém, aki szerette a menzakaját (értékelés és nyereményjáték)

 


A Móra Kiadó jóvoltából megérkezett hozzánk Pamela Butchart Izzy Könyvek sorozatának a második része, A kém, aki szerette a menzakaját címmel. Ezúttal három bloggerünk nyomoz együtt Izzyvel és a barátaival, hogy megmentsék az iskolát és a világot a furcsa francia cserediáktól. Tartsatok velünk, és a turné végén nyerhettek egy példányt a történetből ti is!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 256 oldal
Eredeti cím: The Spy Who Loved School Dinners
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Thomas Flintham
ISBN: 9789636033309


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Izzy és barátai alig várják, hogy megismerjék az új osztálytársukat – Mathilde külföldi, ami még izgalmasabbá teszi őt. De amikor a lány megérkezik, semmi sem úgy alakul, ahogy elképzelték: Mathilde gyanúsan magas, és semmi kedve beszélgetni vagy barátkozni velük. Ráadásul repetázik a menzán, méghozzá pont a legundorítóbb ételből (vagy inkább MÉREGBŐL), a pásztorpitéből!
Izzyék hamar felgöngyölítik az ügyet: Mathilde francia kém, aki titkos küldetésre érkezett az iskolájukba. Az ő dolguk pedig, hogy MEGAKADÁLYOZZÁK annak végrehajtásában!
A Pamela Butchart által írt és Thomas Flintham által illusztrált Blue Peter-díjas könyvsorozatban Izzy és barátai folyamatosan fura zűrökbe keverednek, amik tele vannak félreértésekkel, rejtélyekkel és rengeteg őrülettel.


Véleményem:

Az idei évem egyik nagyon kedves olvasmánya volt Pamela Butchart sorozatindító kötete, az Űrlény ​lett a tanárnőm! című ifjúsági regény (értékelésem ITT), amiben egy iskolás lány, Izzy és a barátai kalandjait ismerhettem meg, rengeteg helyzetkomikummal, félreértéssel és humorral megspékelve. Már akkor megörültem, amikor megtudtam, hogy hamarosan olvashatom a folytatást, bíztam benne, hogy A ​kém, aki szerette a menzakaját hasonlóan vicces és szórakoztató kötet lesz. Nem kellett csalódnom, Izzy és barátai még mindig nagyon szerethetők, az írónőnek pedig sikerült hoznia ugyanazt a színvonalat, mint a sorozat első részében. 


Úgy látszik, hogy az Izzy-sorozat fő kulcseleme az lesz, hogy a gyerekek valamiféle rejtélyt vagy titkot szimatolnak, most ugyanis nem földönkívüli inváziót, de legalább akkora zűrt sejtenek az iskolai történések mögött. Új lány érkezik az osztályukba egyenesen Franciaországból, Mathilde viszont egyáltalán nem szól hozzájuk, gyanúsan viselkedik és folyton jegyzeteket ír egy füzetbe. És ha ez még nem lenne elég, örömmel elfogyasztja a menzán felszolgált, borzalmas pásztorpitét, ennél nyomósabb bizonyíték pedig nem is kell ahhoz, hogy Izzyék tudják, biztosan egy kémmel vagy titkos tanfelügyelővel van dolguk, aki hátsó szándékkal érkezett az intézményükbe. Innen indul hát a regény cselekménye, és ahogy már megszokhattuk, kis barátaink addig nem nyugszanak, amíg meg nem oldják a rejtélyt. 

A történet nagy részét innentől kezdve a nyomozás teszi ki. Izzy, Zach, Jodi és Maisie igyekeznek minél több bizonyítékot gyűjteni, hogy helyes az elméletük Mathilde-vel kapcsolatban, és nagyon nehezen fogadják el, hogy esetleg más is állhat a furcsa viselkedés mögött. Ahogy az első rész esetében, itt is csak a könyv végén áll össze a teljes kép, addig pedig jót derülhetünk a különböző félreértéseken és a nyomozás balul elsült mozzanatain. A szereplők között még mindig elsősorban Izzyn van a hangsúly, hiszen az ő szemszögéből ismerhetjük meg a történetet, de ebben a részben például bekukkanthattunk kicsit Maisie magánéletébe is, aminek örültem, mert a főszereplő mellett ő a kedvenc karakterem (még akkor is, ha a kelleténél kicsit sűrűbben ájul el :)).


A szöveg ebben a részben is igényes és olvasmányos, a tördelése, szellőssége miatt pedig szerintem jó választás lehet olyan gyerkőcöknek is, akik még csak most barátkoznak a hosszabb könyvekkel. Thomas Flintham rajzai gazdagon kiegészítik a szöveget, így tényleg nagyon gyorsan lehet haladni vele. A stílust és a hangulatot tekintve egyértelműen a humor dominál a történetben, viszont tetszik, hogy néha egy-egy komolyabb mondanivaló is bele van csempészve a fejezetekbe. Ennek ellenére végig nagyon könnyed az egész, én pedig felnőtt fejjel rengeteget nevettem a különböző vicces szituációkon (látszik egyébként, hogy az írónő tanár, mert egy csomó olyan poén van a könyvben, ami pedagógus olvasók számára még nagyobbat üt). 

Nagyon szerettem ezt a történetet is, egyből rá is kerestem, hogy még hány részt várhatunk a sorozatból, és felcsillant a szemem, amikor megláttam, hogy eddig 11 kötet jelent meg. Szuper, hogy a Móra Könyvkiadó elhozta nekünk ezt a sorozatot, és Magyari Andrea munkájának köszönhetően egy igazán jó magyar fordítást kapott. Remélem, hogy nem kell majd sokat várni a folytatásra, kíváncsi vagyok, Izzy és barátai legközelebb miféle összeesküvés-elmélettel állnak elő. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Felsős korosztálytól kezdve mindenkinek, aki szeretne egy vicces, szórakoztató gyerekkönyvet olvasni. Bár ez egy sorozat második része, szigorúan véve nem függenek össze egymással, így akár önállóan is olvasható.

Nyereményjáték:

A történetben központi nyomként szerepel a menzakaja, ezért ezúttal a menzával kapcsolatos kérdéseket fogunk feltenni nektek. Írjátok be a válaszotokat a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Ha te állíthatnád össze az ételmenüt a menzán, mi lenne az az étel, amit biztosan legalább hetente meg kéne főzniük a konyhás néniknek?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09. 16. KönyvParfé
09. 17. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések