Űrlény ​lett a tanárnőm! (értékelés és nyereményjáték)

 

A Móra kiadó jóvoltából egy igazán vicces, fiatalokról, de nem csak fiataloknak szóló történetet vehetünk a kezünkbe Űrlény lett a tanárnőm! címmel. Ezúttal három bloggerünk nyomoz az iskolai furcsaságok után, és természetesen, ha velünk tartotok, a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Móra Kiadó, 2023
Oldalszám: 176 oldal
Eredeti cím: Baby Aliens Got My Teacher! 
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Thomas Flintham
ISBN: 9789636033293


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Miss Jones nagyon furán viselkedik: borzasztóan kedves mindenkivel, fejsimiket és édességet osztogat, matekozás helyett pedig táncra perdül az osztállyal. Hogy mi ebben a fura? Miss Jones eddig imádta a matekot, és utálta a gyerekeket - Maise Millert majdnem hangosan kinevette, mikor az hintázott a székével és elesett.
Ráadásul Miss Jones asztalán felbukkan egy rózsaszínű plüssmaci, hasán felirattal: "Csodás vagy!" Ugye, milyen gyanús?
Izzy és barátai szerint egyetlen magyarázat lehet: tanárnőjüket űrlények szállták meg, pont, mint egy filmben! Akkor pedig mi más lehetne a célja, mint hogy leigázza a sulit? Sőt, talán az egész Földet!
FUTÁS!!!

A Pamela Butchart által írt és Thomas Flintham által illusztrált Blue Peter-díjas könyvsorozatban Izzy és barátai folyamatosan fura zűrökben keverednek, amik tele vannak félreértésekkel, rejtélyekkel és rengeteg őrülettel!


Véleményem:

Nagyon szeretem a humorosabb gyermek-és ifjúsági regényeket, néha egy nehéz nap után ez a műfaj tud a legjobban kikapcsolni és szórakoztatni. A Móra Könyvkiadó köteteiben nem nagyon szoktam csalódni, ha gyerekkönyvekről van szó, így bátran vágtam bele Pamela Butchart újdonságába, az Űrlény ​lett a tanárnőm! című regénybe (na jó, meg egy kicsit azért is, mert pedagógusként külön viccesnek tartom a témaválasztást). 


A történetben megismerkedhetünk az iskolás Izzyvel és barátaival, Zach-kel, Jodival és Maisie-vel, akik alapvetően rendes gyerekek, de időről időre sikerül belekeveredniük valamilyen slamasztikába. Izzy pont egy ilyen esetet mesél el nekünk, nevezetesen annak a hétnek az eseményeit, amikor rájöttek, hogy addig igen szigorú tanárnőjük, Miss Jones feltételezhetően ufóvá változott. Hogy mégis mire alapozzák ezt a sejtést? Először is, Miss Jones az említett héten feltűnően jókedvű, és megengedi, hogy a gyerekek játszanak az órán tanulás helyett. Másodszor, egy különös plüssmacit szorongat állandóan, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy ufóbébiket tároljanak benne, amiket aztán az ártatlan emberek fülébe lehet ültetni. És ha ez még nem lenne elég, az iskola többi dolgozója is egyre furábban viselkedik, szóval teljesen biztosra vehető, hogy egy igazi invázióval van dolguk a gyerekeknek. Talpraesett hőseink elhatározzák, hogy a rejtély nyomába erednek, és lerántják a leplet az űrlényekről - mi pedig azért sejthetjük, hogy valami más is ki fog kerekedni a történetből a regény végére. 

Gyakorlatilag az első oldalaktól kezdve magába szippantott ez a történet. Pamela Butchart stílusa vicces és üde, jól bele tud helyezkedni kiskamasz hősei bőrébe anélkül, hogy a monológok vagy a párbeszédek erőltetettek vagy túl szlengesek lennének. A stílus mellett nekem nagyon tetszett maga az alapötlet is. Az mindig nagyon szórakoztató, ha egy könyv valamilyen félreértésre vagy helyzetkomikumra épül, itt pedig azért az is benne van extraként a pakliban, hogy tényleg nem tudhatjuk a végéig, hogy mégis mi fog kisülni a dolgokból, vajon tényleg ufókkal néznek szembe kis hőseink, vagy valami egészen másról van szó?


A történetben szereplő karakterek aranyosak és szerethetőek, különösen Izzy, aki egy eleven, élénk fantáziával megáldott kislány, aki emellett bármikor bátran kiáll az igazságért vagy a barátaiért. Persze ilyen rövid terjedelemben és ilyen könnyed műfajban nem kell nagy mélységekre számítani, a hangsúly egyértelműen a szórakoztatáson van, abban viszont egészen remek ez a történet, én gyakorlatilag végig úgy olvastam, hogy közben fülig ért a szám. Bár általában nem szeretem annyira a kicsit elnagyoltabb illusztrációkat, itt úgy éreztem, jól illenek a sztorihoz Thomas Flintham rajzai, a szöveg és a képek összességében jól illeszkednek egy 8+-os, modern gyerekkönyvhöz. 

Egy szó, mint száz, én nagyon szerettem ezt a könyvet, és örömmel olvastam a hátoldalán, hogy hamarosan érkezik a folytatás. Érződik, hogy az írónő pedagógusként dolgozik, szerintem teljesen jól ráhangolódott a célkorosztályra, mind a történetet, mind a nyelvezetet és a stílust tekintve. Mindenesetre, ha este hazaérek, szerintem alaposabb vizsgálatnak fogom alávetni a plüssmackómat...tudjátok, biztos, ami biztos. ;)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Felsős korosztálytól kezdve mindenkinek, aki szeretne egy vicces, szórakoztató gyerekkönyvet olvasni.

Nyereményjáték:

Tinédzserek és űrlények állnak ezúttal a játékunk középpontjában. Ki kell találnotok, hogy mely sorozatban vagy filmben szerepelnek az adott karakterek, és beírni a sorozat vagy film címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Melanie Stryder, Jamie Stryder, Ian O'Shea, Jared Howe, Wanda.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06. 05. Könyv és más
06. 07. KönyvParfé

Megjegyzések