Ella ​háborúja (értékelés és nyereményjáték)

 


Egy újabb II. világháborús történelmi regénnyel találkozhattok a Blogturné Klub oldalán. Ezúttal Bagó Tünde legújabb könyvéről olvashattok bloggereinknél. A történet szereplői egyenesen a Bodeni-tó vidékére kalauzolják az olvasót és segítségükkel a háborús események egy újabb szeletét ismerhetjük meg. Tartsatok velünk és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 286 oldal
ISBN: 9789635683758


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Történelem és szerelem a Bodeni-tó mellett.

A restaurátor Ella és orvos férje 1944 tavaszán a svájci határ mellett fekvő német kisvárosba, Singenbe költöznek. Lukas a kórházi munkát választotta a frontvonal helyett.

Ellát kétségek gyötrik, tétován botorkál a Gestapo fenyegetésében élő város feszült csendjében.

A háború és a diktatúra éveiben elveszítette munkáját, családját, barátait. Úgy érzi, Lukas cserbenhagyta azzal, hogy belépett a náci pártba és kiszolgálja a politikai hatalmat.

Villájuk teraszáról kilátás nyílik a Hohentwiel várának romjaira. Ella itt üldögélve várja a férjét esténként. A hegytetőn egy nap különös fény villan. A nő a nyomába ered, ezzel olyan kalandba keveredik, amely az egész életét megváltoztatja.

Ella menekül válságba jutott élete és a háború zűrzavarából. Hova vezet az útja ebben a bénult, pusztulásra ítélt világban?


Véleményem:

Szívesen olvasok a második világháború idején játszódó történeteket, az pedig külön felkeltette az érdeklődésemet, hogy a 21. Század Kiadó újdonsága, az Ella háborúja egy magyar írónő, Bagó Tünde története. A fülszöveg alapján nem volt teljesen egyértelmű, mire is számíthatok majd ettől a regénytől, de szerencsére sok szempontból felülmúlta a várakozásaimat: amellett, hogy nagyon jó stílusban, olvasmányosan van megírva, megmutatja a háború olyan aspektusait, amikkel én ritkán találkoztam eddig más történetekben. 


A regény cselekménye 1944 tavaszán kezdődik, egy, a svájci határhoz közeli német kisvárosban, Singenben. Ella és férje, Lukas tehetséges, művelt, szabad gondolkodású emberek, akiktől teljes mértékben távol áll a náci ideológia, de bíznak abban, hogy a háborúnak hamarosan vége, addig pedig valahogy elboldogulnak majd. Lukast kinevezik a helyi kórház igazgatójának, így orvosként továbbra is a hivatásának élhet, ugyanakkor a restaurátor Ella már nem tudja azt a munkát végezni, amit mindig is szeretett. Kezdetben ez lesz fő oka elégedetlenségének és tehetetlenségének, bár mindenki elvárná, hogy segítsen be a kórházban, képtelennek érzi magát a feladatra, és szinte beleőrül abba, hogy nem tud semmi olyasmit tenni, ami értelmes és hasznos lenne. A kezdeti nehézségek egyre inkább elmélyülnek, ahogy a háborús helyzet fokozódik. Lukas szinte minden ébren töltött idejét a kórházban tölti, és egy napon bevallja Ellának, hogy belépett a pártba, de csak azért, hogy megvédje az életüket. Ella ezt képtelen elfogadni, úgy érzi, hogy a férfi hátat fordított az elveiknek, és közben az is valós veszéllyé válik, hogy a háború végével a felszabadító seregek őket fogják majd elítélni azért, hogy egy ilyen hatalmat szolgáltak ki. Lukas hiába bizonygatja, hogy a maga módján ő is segíteni próbál, Ella egyre távolodik tőle, és egyre vakmerőbb lépésekre szánja el magát. 

Egy érdekes színfolt a regényben, hogy az eredeti idővonal mellett betekinthetünk egy 1994-es idősíkba is. Itt egy szintén fiatal orvos, Mark kutakodik szeretett nagyapja múltjával kapcsolatban, akit egész életében nem hagyott nyugodni valami, ami a háború alatt történt Singenben, és amiben neki is komoly szerepe volt. A férfi elutazik Németországba, hogy ott kapja meg a válaszokat a kérdéseire, a két szál pedig szépen lassan fonódik egymásba a regény végére. Nekem ez a megoldás kifejezetten tetszett, érdekesebbé és változatosabbá tette a cselekményt, ráadásul a regény erkölcsi kérdéseit is jobban árnyalta a kétféle nézőpont és a különféle sorsok. 

Annak ellenére, hogy borzasztóan tetszett ez a könyv, Ella karaktere egy kicsit gyenge pont volt a számomra. Megértettem és együtt éreztem vele sok szempontból, hiszen szabad és művelt nőként nehéz lehetett számára, hogy egyre jobban beszűkült a világ körülötte. Az sem zavart volna, hogy relatíve kisebb dolgok okoznak számára szenvedést (hiszen mi az ahhoz képest, hogy valakit elhurcolnak vagy megölnek, hogy például nem járhat kávézókba és múzeumokba), hiszen a veszteség és a fájdalom tökéletesen szubjektív dolog, és nem lehet emberek sorsát ilyen értelemben összehasonlítani egymással. Azt viszont nagyon nehezen tudtam elfogadni, ahogy a férjével, Lukassal bánt. Még ha voltak is kétségei és meg is ingott a bizalma, szerintem erre a kommunikáció lett volna a megoldás, nem az, hogy mindenféle megbeszélés nélkül ítélkezik felette, hiszen akkoriban tényleg sokszor került az ember olyan döntési helyzetbe, hogy vagy együttműködik a felszínen a hatalommal, vagy meghal. Nagyon nem fekete-fehér ez a kérdés, és a regény egyébként a végére egészen elfogadható feloldást ad erre az egész kérdéskörre, de én őszintén szólva sokszor jobban együtt éreztem Lukasszal, még úgy is, hogy nyilván az ő döntései sem voltak mindig tökéletesek. 

Az biztos, hogy ha egy könyv ennyi kérdést felvet, és ilyen sokat lehet töprengeni rajta, akkor már megérte elolvasni, én legalábbis nagyon örülök, hogy megismerhettem ezt a történetet. A regény maga történelmi fikció, bizonyos események és a helyszínek valós tényeken alapulnak, a szereplők személyes története azonban az írói fantáziának köszönhető. Szerintem ez egy jól sikerült elegy volt, mert hőseink sorsán keresztül egy újabb szeletét ismerhettem meg kicsit jobban ennek a szörnyű időszaknak. Az pedig mindig külön öröm, ha magyar szerzőtől olvashatok igényes, elgondolkodtató regényt. Remélem, hogy a jövőben mást történeteket is megismerhetünk még Bagó Tündétől. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy sok szempontból elgondolkodtató, második világháborús történetet olvasni, ahol a brutalitás és a veszteségek mellett az emberi kapcsolatokon és a morális kérdéseken van a hangsúly. 

Nyereményjáték:

A történet a Bodeni-tó mellett játszódik, így a játékunkban is erre koncentrálunk most. Minden állomáson találtok egy kérdést a tóról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Európában ez a harmadik legnagyobb tó. De melyik kettő előzi meg?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.22.: Csak olvass!
06.25.: Könyv és más
06.28.: Szembetűnő

Megjegyzések