Klütaimnésztra (értékelés és nyereményjáték)

  


A ókori görög történelem szerelmesei újabb nagyszerű regényt tarthatnak a kezükben a General Press Kiadó jóvoltából. Klütaimnésztra neve és alakja talán nem annyira ismerős mindenkinek, ezen igyekszik változtatni Costanza Casati, aki bemutatja a görög mítoszokban szereplő hősnő életét és motivációit. Tartsatok velünk, s merüljetek el ti is ebben a lenyűgöző történetben. 



Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 480 oldal
Eredeti cím: Clytemnestra
Fordította: Fügedi Tímea
ISBN: 9789634527336


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Uralkodásra születtél, de egy zsarnokhoz mész feleségül. Tehetetlenül nézed, ahogy feláldozza a gyermekedet, hogy kiengesztelje az isteneket. Végigkíséred, amint hosszú háborút vív egy idegen városállam partján, és saját kegyetlen gondolataiddal vigasztalod magad. Mert nem ez volt az első gonosz tett ellened. Nem ezt az életet érdemelted. És nem ez lesz a veszted. Lassan tervet szősz. Mert te már rég megértettél valamit, amit a többiek ez idáig sem: ha nem kapsz hatalmat, akkor magadnak kell megszerezned.

Klütaimnésztra újramesélt története elképesztő erővel láttatja az ókori görögök, a hatalom és a próféciák világát. Egy felejthetetlen királyné portréja, az emberiség, az anyaság, a testvériség, a gyász, a veszteség és a bosszú kiemelkedő jellemrajza.


Véleményem:

Nem titok, hogy az ókori mitológiára épülő kortárs regények mostanában nagy kedvenceim. A General Press Kiadó gondozásában kívül-belül csodálatos történeteket ismerhettem meg eddig ebben a témában, így nem volt kérdés, hogy Costanza Casati Klütaimnésztra című regényét is el szeretném olvasni. Ugyan a könyv bizonyos szereplőiről nem csupán a klasszikusokban, hanem a különféle feldolgozásokban is olvashattam már (pl. legutóbb Margaret Atwood Pénelopeia című regényében), Klütaimnésztra figurája eddig ismeretlen volt számomra, és csak remélni mertem, hogy annyira közel kerül majd hozzám, mint annak idején például Kirké karaktere. 


A könyv elején mindjárt találunk egy kis segítséget ahhoz, hogy jobban eligazodjunk a regény világában, családfákon és térképen követhetjük, hol és kikkel fog a cselekmény zajlani. Bevallom, ezen a ponton egy kicsit megijedtem, mert annyi nehezen kimondható nevű szereplőről van szó és olyan bonyolult kapcsolati hálókról, hogy félő volt, nehezen veszem fel a történet fonalát. Az ezzel kapcsolatos aggodalmam aztán hamar el is oszlott, Costanza Casati írásmódja ugyanis világos, olvasmányos, és mindig pontosan lehetett követni a közel 500 oldalon keresztül, hogy éppen mi történik. A regény főhőse a címadó Klütaimnésztra spártai királylány, Helené nővére, aki más történetekben általában szépséges húga árnyékába szorul, itt azonban erős, határozott női hősként jelenik már már az első oldalaktól kezdve. A könyv cselekménye fiatal lány korától követi az életét. Végigkísérhetjük kemény edzéseit a spártai udvarban, majd azt is, ahogy szerelmembe esik egy távoli ország királyával és teherbe esik tőle. Bár itt még élete alakulása biztatónak tűnik, a regény atmoszférája előrevetíti, hogy rövidesen szörnyű tragédiák következnek. 

Hamarosan különös vendégek érkeznek Spártába, Agamemnón és Menelaosz személyében. Egy kegyetlen árulás és fájdalmas veszteségek után Klütaimnésztra Agamemnón felesége lesz, akit elkísér otthonába, Mükénébe. Az asszony minden porcikájával gyűlöli férjét, azonban sokkal erősebb annál, hogy hagyja magát megtörni, helyette gyermekeinek és a birodalomnak szenteli életét, és várja a tökéletes pillanatot a bosszúra...valahol ezen a ponton lép be az eseményekbe az a történés, amit mindannyian jól ismerünk, nevezetesen, amikor az akkor már Menelaosz feleségévé lett Helené elszökik egy trójai herceggel. Agamemnón és seregei háborúba indulnak, Klütaimnésztra pedig az intrikákkal és cselszövésekkel teli Mükénében marad, ahol ki kell harcolnia magának a hatalmat és a vének tiszteletét. Közben újabb tragédiák mélyítik a gyűlöletet a szívében, és olvasóként végig csak azért drukkolhatunk, hogy végül képes legyen győzedelmeskedni és bosszút állni, mielőtt a sötétség őt magát emészti el. 

Az eddig olvasott, hasonló történetek közül eddig toronymagasan a Kirké volt a kedvencem Madeline Millertől, de úgy érzem, most méltó vetélytársra talált. A hosszabb terjedelem ellenére nagyon gyorsan lehet haladni a könyvvel, egyrészt azért, mert mindig történik benne valami, ami fenntartja az érdeklődést, másrészt mert a leíró részek, belső monológok is izgalmasak és szépen megírtak. Klütaimnésztra karaktere markáns és egyedi, hihetetlenül erős és elszánt nő, aki egy férfiak uralta világban joggal követeli ki magának a tiszteletet. Ugyanakkor most legalább olyan izgalmasnak éreztem Helené figuráját is, akit eddig semmilyen adaptációban nem sikerült megkedvelnem, de most végre megismertem egy szerethetőbb oldalát. Érdekes színfolt volt még a történetben az emberek és istenek viszonya is. Míg az eddigi mitológiai regényekben elég erős szerepet töltöttek be, itt inkább kiábrándultsággal tekint rájuk főhősünk, mint aki nem számít arra, hogy bármikor is pozitívan befolyásolhatják a sorsát - hiszen a döntéseket, legyenek azok jók vagy kegyetlenek, végső soron emberek hozzák meg. 

Amennyire szépséges ez a kötet kívülről, annyira tartalmas belülről, biztos vagyok benne, hogy akik kedvelték a hasonló regényeket, ezt is imádni fogják. A középpontban leginkább az emberi drámák és a karakterek személyisége áll, maga a háború inkább csak háttérként szolgál benne. Nagyon örülök annak, hogy a hasonló történetek egyre népszerűbbek, és hogy ennyi tehetséges írót ismerhettem meg általuk. Az biztos, hogy Costanza Casati is felkerült a radaromra, és bízom benne, hogy hamarosan mást is olvashatunk tőle. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a mitológiai történeteken alapuló regényeket és az erős női főhősöket. 

Nyereményjáték:

A Klütaimnésztra beleillik az elmúlt években egyre népszerűbbé váló mitológiai újramesélések sorába, s hozzá hasonló kötetek lesznek a játékunk főszereplői is. Minden állomáson találtok egy-egy fülszöveg részletet, a Rafflecopter megfelelő sorába a könyv szerzőjét és címét kell beírnotok.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“De ki volt valójában ez a spártai királylány, akinek szépsége sosem volt mérhető unokanővére, Helené szépségéhez? Akit hozzáadtak egy rövid lábú, csaló ismeretlenhez, és aki alig egy évig élvezhette a házasélet örömeit, mielőtt magára hagyták egy idegen országban, tizenhat évesen, egy csecsemővel? Miből merített erőt, és kivé vált a várakozás hosszú évei alatt?”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.30 Könyv és más
07.02 Dreamworld

Megjegyzések