Minden, ​ami utána jött (értékelés és nyereményjáték)

 

Jill Santopolo a női lélek és szívügyek megkerülhetetlen tekintélye, és nincs ez másként új regényében sem, ami a Next21 Kiadó gondozásában jelent meg. A  Minden, ami utána jött egy szívszorító történet egy nőről, akinek élete kívülről tökéletesnek tűnik, ám a felszín alatt régi sérelmek és félelmek törnek utat magának egy napon. Vajon mit tesz Emily, amikor a múltja, amit annyira szeretett volna elfelejteni, újra visszatér? Tarts velünk te is a Blogturné Klub bloggereivel, és a turné végén nyerd meg ezt a különleges regényt! 



Kiadó: Next21 Kiadó, 2023
Oldalszám: 382 oldal
Eredeti cím: Everything After
Fordította: Gömöri Péter
ISBN: 9786156414502


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​fény, amit elvesztettünk című New York Times bestseller szerzőjétől

Két szerelem. Két választás. Egy esély, hogy kövesse az álmait.

Emilyvel sok minden történt, amióta tizenöt évvel ezelőtt elvesztette két nagy szenvedélyét: a zenélést és szerelmét, Robot. Most pszichológus egy New York-i egyetemen, olyan válságba került diákoknak segít, mint amilyen annak idején ő maga volt. A férje, Ezra orvos, nagyon szereti Emilyt, szépen élnek. Boldogok. Remélik, hogy hamarosan gyerekük születik. De amikor egy tragikus eset túl élénken idézi fel Emily számára a múltat, és olyan múltbeli eseményeket, amelyekről remélte, már soha többé nem kerülnek felszínre, a nő tökéletes élete hirtelen a feje tetejére áll. Aztán Emily hall egy dalt a rádióban – a dal egy nőről szól, aki faképnél hagyta az énekest. A dallam és a hang is kísértetiesen ismerős. Lehetséges volna?

Emily két régi szenvedélye dübörögve tér vissza. Muszáj feltennie magának a kérdést: ki is ő valójában? És kihez fűzi sorsszerű szerelem?

Véleményem:

2018 egyik legkedvesebb olvasmánya volt számomra Jill Santopolo A ​fény, amit elvesztettünk című regénye (értékelésem ITT), annak ellenére, hogy nálam a romantikus regények ritkán kerülnek a dobogó tetejére (na nem azért, mert nem kedvelem ezt a műfajt, csak ritkán találok olyat, ami pont az én ízlésemnek megfelelő). Most, hogy öt évvel később új regénye jelent meg az írónőnek, nagyon izgatott lettem, hogy vajon a Minden, ​ami utána jött is hozni fogja-e ugyanazt az életigenlő, keserédes hangulatot és magával ragadó történetet, mint az elődje. Most, az olvasás után alapvetően elégedett vagyok, mert ha nem is váltott ki belőlem ugyanolyan rajongást, azért ez a regény is érdekes és fontos témákat dolgoz fel, érzékeny módon és olvasmányos stílussal. 


A regény főszereplője a harmincas évei elején járó Emily, aki a New York Egyetem Közegészségügyi Karán dolgozik pszichológusként. Élete rendezett és sikeres, boldog házasságban él orvos férjével, Ezrával, és éppen izgatottan várják, hogy a nőnek sikerül-e teherbe esnie. A történetben először bepillantást nyerhetünk Emily mindennapjaiba és házasságába, abba, hogy mennyire szeretne anyává válni, majd szép fokozatosan megismerhetjük azokat a mélységeket, amik a felszín alatt rejtőznek. Ehhez hozzájárul egyrészt egy szomorú esemény, másrészt az is, hogy Emily egy nap meghall egy különleges dalt a rádióban. Egy dalt, amit az a férfi írt, akit egykor mindennél jobban szeretett, és ami egyértelműen róluk és a szerelmükről szól. 

A könyv érdekessége, hogy nem csupán a jelen eseményeit ismerhetjük meg, hanem naplóbejegyzések formájában Emily múltját is. Innen derül ki szép fokozatosan, hogy a nő számára egykor a zene jelentett mindent, csodásan zongorázott, és ennek kapcsán ismerkedett meg egyetemi szerelmével, Robbal is. A férfi és közte szenvedélyes kapcsolat szövődött, kölcsönösen inspirálták egymást és töltekeztek a közös fellépésekből. Csakhogy régen is történt Emily-vel egy olyan tragédia, aminek következtében nem csak a zenélést kellett abbahagynia, de ami a Robbal való kapcsolatába is éket vert. A nőnek hosszú utat kellett bejárnia ahhoz, hogy újra teljes egésznek érezze magát, és Ezra mellett látszólag meg is találta a boldogságot, ugyanakkor a jelen eseményei ráébresztik, hogy talán nem kellett volna mindent elveszítenie a régi életéből, Rob felbukkanása pedig alaposan összekuszálja az érzéseit. A történet igazából erről a vívódásról szól, amiben hangsúlyos szerepet kap a gyász, a veszteség, az önmegvalósítás és a házastársak közti őszinteség kérdései. 

Igazság szerint maga a történet nekem tetszett, mert sok olyan lélektani mozzanatra rávilágít, ami fontos lehet egy párkapcsolat, vagy éppen csak a boldog élet szempontjából. Vajon amikor hozunk egy döntést, az végérvényesen meghatározza az egész jövőnket, és esélyünk sincs már változtatni? Vajon a házasság részét kell képeznie, hogy a párunk minden egyes titkáról tudjunk? Ezek fontos és jó kérdések, amikre a regény sokszor ad jó válaszokat, nekem inkább azzal volt a problémám, hogy nehezen tudtam azonosulni a szereplőkkel. Emily döntései számomra sokszor érthetetlenek voltak (vagy inkább úgy mondanám, hogy én nagyon másként cselekedtem volna), és ellenszenvesnek ugyan semmiképp nem mondanám, de igazán közel sem került a szívemhez. Ezrára kifejezetten mérges voltam, amikor rettenetesen reagált bizonyos helyzetekre, bár szerencsére azért az írónő foglalkozott azzal is, hogy a szereplők motivációit, érzéseit megismertesse velünk utólag. A befejezésre nagyjából számítottam, mondjuk abban nem vagyok biztos, hogy a való életben is így alakultak volna a dolgok - de hát nem is feltétlenül azért olvas romantikus regényt az ember, hogy a rögvalósággal szembesüljön, inkább azért, hogy hinni tudjon a boldog befejezésekben és a szerelem erejében. 

Jill Santopolo mindennel együtt szerintem remekül ír, nagyon hamar végig lehet olvasni a történetet, és alapvetően végig lekötötte az érdeklődésemet. Nekem talán még egy csipetnyi mélység hiányzott belőle, bár akkor meg talán átlépte volna már a műfaj nyújtotta korlátokat. Akinek tetszett az írónő előző regénye, szerintem mindenképpen próbálkozzon vele, viszont azzal a fenntartással, hogy egyáltalán nem lesz ugyanolyan, sem témájában, sem jellegében. Ami viszont változatlan, az a fontos kérdésekkel foglalkozó, érzékeny és olvasmányos történet, szóval ha valaki ilyesmit keres könnyed nyári kikapcsolódáshoz, meg fogja találni a számításait. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szeretne olyan romantikus történetet olvasni, amiben központi szerepe van a zenének, illetve  a múltban meghozott döntéseinknek. 

Nyereményjáték:

Emily életében nagyon fontos szerepet játszik a zene, már kislány korától kezdve, ezért mi is egy kis zenei utazásra hívunk. Minden blogon találsz egy-egy dalszöveget, amiből neked rá kell jönnöd, hogy melyik ismert világsláger pár sorát olvasod! 
Ha helyesen beírod a Rafflecopter dobozba a dal címét és előadóját, akkor a turné végén neked is esélyed van megnyerni Jill Santopolo könyvét. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

The beat was going strong, playing my favorite song

I could tell it wouldn't be long 'till he was with me

Yeah me


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.31. Readinspo
06.01. Könyv és más

Megjegyzések