Viharszem - Kaszások kora 2. (értékelés és nyereményjáték)

 

Rowan és Citra kalandos története a Kaszások kora sorozat második részében folytatódik! Tartsatok bloggereinkkel a Viharszem blogturnéján, ismerjétek meg Lucifer kaszást, aki a rossz útra tért kaszásokat iktatja ki, és Anasztaszija kaszást, aki belülről próbálja helyretenni a Kaszáskört! 
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a Lampion Könyvek kiadónak hála!



Kiadó: Lampion Könyvek, 2023
Oldalszám: 456 oldal
Eredeti cím: Thunderhead
Fordította: Vereckei Andrea
ISBN: 9789633249581


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Kaszás című bestseller folytatása!
„Az emberek tanulnak a hibáikból. Én képtelen vagyok. Soha nem hibázom.”
A Viharszem a világ összes gondját képes megoldani. Szeretettel és megvesztegethetetlenül uralkodik az emberiség felett, de a Kaszáskör ügyeibe nem avatkozhat bele.
A Kaszás című bestseller izgalmas folytatásában Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára.
Rowan már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört, tűzzel irtja a korrupt kaszásokat. Rettegett hőssé vált, legendáját mindenütt borzongva suttogják.
Citrából Anasztaszija kaszás lett. Könyörületesen végzi a begyűjtéseket, és belülről küzd a rendszer romlottsága ellen, de minden igyekezetét meghiúsítják az új rendhez tartozó kaszások.
Rowannek és Citrának egyetlen reménye maradt csak: a Viharszem. De vajon segít-e? Megszegi a saját törvényeit, és beavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy tétlenül végignézi, ahogy a tökéletes rend összeomlik?


Véleményem:

Nem csupán a tavalyi év, hanem minden általam olvasott ifjúsági disztópia viszonylatában is az egyik legizgalmasabb volt Neal Shusterman sorozatindító kötete, a Kaszás (értékelésem ITT). Bár alapvetően olyan elemekből dolgozott, amiket ismerhetünk más történetekből, de ezeknek nagyon sajátos kombinációját hozta létre egy érdekes alapötlettel, kiegészülve az olvasmányos stílussal és az elgondolkodtató erkölcsi kérdések tömkelegével. Mivel egy sorozat második részéről van szó a Viharszem esetében, természetesen volt bennem aggodalom, ilyenkor elég sok sorozat le szokott ülni, én pedig nagyon nem szerettem volna, ha csalódnom kell ebben a nagyon várt regényben. Szerencsére erről szó sem volt, ugyan az újdonság varázsát már nem hozta úgy magával, mint az első rész, de sok szempontból sikerült mélyíteni a sztorit és a karaktereket - és persze azt is tudhatjuk, hogy ezzel még nincs vége a történetnek. 


A Kaszások kora egy olyan disztópikus jövőben játszódik, ahol az emberiség szinte teljes egészében rábízta a bolygó irányítását egy mesterséges intelligenciára, a Viharszemre. Megszűntek a régóta félt betegségek, a szegénység és a környezeti problémák, így az egyetlen dolog, ami az emberiség útjában állhat, saját túlnépesedése és a Föld végessége. Pont ezért hozták anno létre a kaszások intézményét, az egyetlen olyan területet, melybe a Viharszem nem szól bele, és akiknek a dolga, hogy a kaszásokon keresztül begyűjtsék (azaz megöljék) azt a bizonyos számú, véletlenszerűen kiválasztott embert, amennyi az egyensúly fenntartásához szükséges. Az előző részben megismerhettük a két fiatalt, Citrát és Rowant, akik mindketten Faraday Kaszás inasaiként tanulták a mesterséget, de végül csak Citra válhatott kaszássá, míg a fiú bújkálásra és menekülésre kényszerült. Kiképzésük közben szép fokozatosan felfedezték, hogy a kaszások között nem mindenki tartja be a mesterség szent törvényeit, és egyre többen ölnek élvezetből, vagy válnak korruptakká. 

A Viharszem című kötetben csak egy kicsit ugrunk előre az időben. Citra Anasztaszija kaszásként dolgozik, teljes egészében a hagyománytisztelő, régi iskolát követve, ugyanakkor módszerei sok szempontból újszerűek és sokak szemében ellenszenvet váltanak ki. Ő ugyanis az első kaszás, aki nem rögtön végez áldozataival, hanem egy hónapnyi időt ad nekik, hogy legyen lehetőségük felkészülni és elbúcsúzni a szeretteiktől, mielőtt eljönne számukra a végső halál. Rowan mindeközben sokkal radikálisabb utat választ magának: feltett szándéka, hogy Lucifer kaszásként titkos akciók keretében megsemmisítse az összes olyan kaszást, akinek a működését erkölcstelennek tartja, ezzel tisztítva meg a különleges intézményt. Már a kötet eleje elég izgalmassá válik azáltal, hogy vadásznak rá, és hamarosan a szerző emeli a tétet azzal, hogy egy titokzatos merénylő Citrát és mentorát is meg akarja ölni. Az már az első részben világossá vált, hogy a kaszások körében többféle frakció működik, így sejthető, hogy ezek valamelyike áll a háttérben, de szerencsére a cselekmény jócskán tartogat ezzel kapcsolatosan fordulatokat, míg minden darabka (vagy legalábbis a nagy részük) a helyére kerül a nagy kirakósban. 

A történet újabb szereplőkkel bővül, illetve korábbi mellékszereplők kapnak nagyobb hangsúlyt. Az egyikük Tyger, aki régebben Rowan barátja volt, és aki egy kaszástól különleges megbízást kap. A másikuk pedig Greyson, aki pedig a Viharszemhez köthető ügynökséggel kerül érdekes kapcsolatba. Az ő karakterét kifejezetten szimpatikusnak találtam, különösen azután, hogy hozott néhány vakmerő, de bátor döntést, és nagyon drukkoltam neki, hogy ne keveredjen a kelleténél nagyobb slamasztikába (persze amellett, hogy bíztam benne, az ő szálával kapcsolatban is sokkal több érdekesség fog kiderülni, mint amit elsőre sejteni lehetett). A legizgalmasabbnak mégis magát a Viharszemet éreztem, ugyanis ebben a kötetben sokkal nagyobb szerepet kap. A fejezeteket összekötő oldalakon az ő gondolatait olvashatjuk, és számomra nagyon érdekes volt egy-egy ilyennél belegondolni ebbe az egész témába. Manapság a mesterséges intelligencia léte már nem sci-fi-szerűen távoli, elvont dolog, hanem olyasmi, ami az életünk részét képezi. Azt nem feltétlenül gondolom, hogy a jövőben ekkora teret fog hódítani magának, de mindenesetre nagyon érdekes belegondolni, milyen lenne egy általa irányított világ, vagy hogy mennyire lehet kiölni az emberekből a hozzájuk tartozó, eredendően negatív vonásokat. Tetszik, hogy egy ifjúsági regény ilyen komoly filozófiai kérdésekkel operál, ráadásul szerintem végig azon a szinten, ami még éppen tökéletesen befogadható ennek a korosztálynak, ugyanakkor az idősebbek fantáziáját is megmozgatja. 

Csavarból és váratlan fordulatból most sem volt hiány, igazából egy ponton még zavart is, hogy nem igazán láttam át, mi is történik itt valójában, vagy milyen egyéb összeesküvést vagy motivációt fog még megvilágítani a szerző. Bekerült a cselekménybe néhány olyan mellékszál, amiről nem teljesen értettem, hova fog kifutni, de azért a kötet végére viszonylag letisztulnak a dolgok, amellett, hogy maradnak még megválaszolatlan kérdések is, így nyugodtan várhatjuk a sorozat következő részét. Pozitívum, hogy Citra karaktere közelebb került hozzám, az első részben még kicsit sablonosnak éreztem a figuráját, de most sokat szépített az egyre határozottabb és egyenesebb jellemével. Tetszett a kötet fő konfliktusa is - nevezetesen, hogy bizonyos dolgok csak akkor oldódhatnának meg, ha a Viharszem beavatkozik, viszont vannak dolgok, amikbe következetesen nem szól bele, és nem tudni, vajon ez változik-e majd egy ponton. Összességében tehát szerintem kifejezetten erős folytatás volt, ugyanakkor nem lennék őszinte, ha elhallgatnám, hogy nálam már nem tudta kiváltani ugyanazt a rajongást és újszerű rácsodálkozást, mint az első kötet. Bízom benne, hogy a folytatás kárpótolni fog az esetleges hiányosságokat, mert maga a sztori nagyon megérdemli, hogy méltó befejezést kapjon.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki egy nagyon egyedi, érdekes erkölcsi kérdéseket feldolgozó ifjúsági disztópiát szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

A Kaszás folytatásának megnyeréséhez el kell olvasnotok a könyv első pár fejezetét, amit meg is találhattok beleolvasóként a kiadó honlapján, és válaszolnotok kell az állomásokon található kérdésekre!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Ki támadt rá Brahms kaszásra?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
31 - Sorok között
3 - Könyv és más
6 - Fanni's Library
9 - Spirit Bliss Sárga könyves út
12 -  Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések