Kaszás (értékelés és nyereményjáték)

 

A Lampion Könyveknek köszönhetően egy újabb zseniális disztópiát tarthatunk a kezünkben. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen a tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány Neal Shusterman díjnyertes kötetéből!



Kiadó: Lampion Könyvek, 2022
Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789633249574
Eredeti cím: Scythe 
Fordította: Horváth Vivien


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?
Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.

A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.
Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.
Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.

A Kaszások kora-trilógia első része.

Már több mint húsz országban megjelent!

Véleményem:

Neal Shusterman Kaszás című regényét úgy kezdtem el olvasni, hogy különösebben nem tudtam róla semmit, sem a konkrét cselekményről, sem a műfajról, mindössze megfogott a borító és a cím, kíváncsi voltam, vajon milyen újszerű ötlet lapulhat az ősi figura mögött. Hamar kiderült, hogy alapvetően egy disztópikus ifjúsági történetről van szó, viszont ha azt gondolná valaki, hogy olyasmivel fog találkozni, amit már olvasott sok más regényben, szerencsére megnyugtathatom, hogy ennél többről van szó. A Kaszás egy elképesztően jól összerakott és megírt történet, ami persze valahol tartalmazza az ifjúsági műfajra jellemző könnyedséget, ugyanakkor a mondanivalót vagy a tartalmat egyáltalán nem mondanám felszínesnek vagy elnagyoltnak. 



A történet a jövőben játszódik, egy olyan világban, ahol az emberiségnek sikerült leszámolnia számos korábbi problémával. Korrupt és hataloméhes politikusok helyett egy mesterséges intelligencia, az úgynevezett Viharszem szabályozza a döntéseket, legyen szó gazdaságról, várostervezésről vagy éppen környezetvédelemről. Ráadásul az egészségügy is jelentős fejlődésen ment át, gyakorlatilag minden olyan betegséget és természetes folyamatot sikerült kiküszöbölni, ami az emberek halálához vezetne. A géntechnológia segítségével az embereknek lehetőségük van arra is, hogy életük során akárhányszor visszafiatalodjanak, így akár több száz évig is élhetnek. Igen ám, de sajnos még egy jól szabályozott világban sem véges a Föld ellátóképessége, tehát valamilyen módon szükség van a népesség szabályozására. Itt jönnek a képbe a kaszások, akik olyan személyek, akiknek egyedüli felhatalmazásuk van arra, hogy a korábbi halálozási statisztikai adatok alapján elvegyék más emberek életét. Ha valakiért eljön egy kaszás, az vitathatatlan és megkérdőjelezhetetlen, személyüket félelem és tisztelet egyaránt övezi. Hatalmukban áll az is, hogy valakinek bizonyos időre mentességet adjanak, így az adott személy egy ideig biztos lehet abban, hogy nem jön el érte váratlanul a halál. 

Két főhősünk egy tinédzser fiú és lány, Rowan és Citra, akikben látszólag semmi közös nincsen. Mégis mind a ketten kiválasztottak lesznek, a megbecsült Faraday kaszás ugyanis arra választja ki őket, hogy legyenek az inasai, hogy később egyikük betölthesse majd ezt a különös és sok szempontból megosztó hivatást. A fiatalok először vonakodnak élni a lehetőséggel, de aztán elvállalják a tanoncságot, ezzel pedig megkezdődik fárasztó és néha kegyetlen kiképzésük, mely során egyre többet megtudnak a kaszások életéről és szabályaikról. Szép lassan előttünk és hőseink előtt is kibontakozik, hogy a valóság sokkal összetettebb, mint elsőre tűnik, ahogy az is, hogy a kaszások rendjén belül is vannak komoly különbözőségek. Míg egyes kaszások szigorú erkölcsi értékrend mentén végzik a hivatásukat és az abszolút igazságosságra és tisztességre törekednek, mások sokkal inkább a hatalmat és a lehetőséget látják ebben a pozícióban. Rowan és Citra hamar egy bonyolult hatalmi harc közepén találják magukat, ahol lassacskán a tét is növekszik, és már nem csak arra megy ki a kiképzésük, hogy ki válhat kaszássá, hanem arra is, hogy egyáltalán élve megússzák-e a kalandokat. 


Bevallom, engem ez a regény az első oldalakkal magába szippantott. A megfogalmazása, stílusa könnyed és olvasmányos, mégis nagyon sok erkölcsi dilemma és súlyos mondanivaló jelenik meg a történetben. Már eleve a kaszások létezése is egy nagyon érdekes gondolatkísérlet azzal kapcsolatban, hogy ha esetleg kivesszük a természetet az emberi létezés (és annak elmúlásának) képletéből, akkor milyen elvek mentén lehetne igazságosan dönteni életről és halálról. Nagyon tetszett, ahogy a történet körbejárta ennek a "hivatásnak" minden aspektusát, azt is, hogy a kaszások hogyan élik meg az ezzel kapcsolatos lelkiismereti és praktikus szempontokat - ezt szolgálta az is, hogy néhány fejezet között a kaszások naplóbejegyzéseit olvashatjuk. Emellett nagyon tetszett az is, ahogy az író bemutatta, élhetnénk bármilyen tökéletes világban, ahol szinte minden ésszerűen szabályozott, akkor is vannak az emberi természetnek olyan vonatkozásai, ami miatt az évezredek óta kísértő problémák - kapzsiság, hatalomvágy, korrupció - újra és újra felszínre törnének. Maga a cselekmény szerintem végig nagyon izgalmas volt, akadtak benne nem várt fordulatok is, ráadásul a befejezés is olyanra sikeredett, hogy egyből szívesen folytatnám a sorozatot. Igazi negatívumot nem is tudok felhozni, talán a két tinédzser főhősünk karaktere nem volt annyira újszerű (lássuk be, nehéz is ez, hiszen sok regény dolgozik hasonló típusú szereplőkkel), de ezért kárpótolt a sok különféle kaszás-karakter, különösen Faraday nőtt közel a szívemhez. 

Összességében nagyon kellemesen meglepett ez a történet, számomra sokkal többet nyújtott, mint amire egy ifjúsági disztópiától számítottam. Fontos kérdéseket boncolgat az emberiség jövőjével kapcsolatban, és megjelennek benne súlyos morális kérdések is igazságosságról, tisztességről, életről és halálról. Ráadásként kapunk némi fanyar humort és sok akciót is, amivel olyan olvasókat is meg lehet szólítani, akiknek nem elsősorban ez a műfaj a kedvence. Szerintem tökéletesen alkalmas arra, hogy az egyszerre szórakoztató és minőségi olvasmányra vágyó tinédzsereket és fiatal felnőtteket elvarázsolja, és igazából nem éreztem úgy, hogy lenne felső korhatár, Őszintén remélem, hogy nem kell majd sokat várni a folytatásra, ahogy azt is, hogy hasonlóan nívós köteteket olvashatunk majd a frissen megalakult Lampion Könyvektől.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szívesen olvasna egy kicsit abszurd alapötleten alapuló, ugyanakkor nagyon komoly témákat feszegető ifjúsági történetet.

Nyereményjáték:

Neal Shusterman ezen kötete egy posztapokaliptikus világban játszódik. Mostani játékunkban erre a vonalra építünk: minden állomáson találni fogtok egy idézetet egy-egy posztapokaliptikus kötetből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába, hogy melyik könyvből idéztünk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04. 11. – Fanni’s Library
04. 15. – Szaffi polca
04. 21. – Csak olvass!
04. 23. – Utószó
04. 29. – Olvasónapló
05. 01. – Könyv és más
05. 03. – Sorok között

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések