A ​Kaidzsú Állatvédő Társaság (értékelés és nyereményjáték)

 

John Scalzi az Agave Könyvek sikerszerzője ezúttal egy alternatív dimenzióba kalauzol minket, a kaidzsúk világába. Tartsatok ti is velünk és kövessétek a bloggereink állomásait, hogy a turné végén tiétek lehessen a kiadó által felajánlott regény egy példánya.



Kiadó: Agave Könyvek, 2022
Oldalszám: 314 oldal
ISBN: 9789635980000
Eredeti cím: The Kaiju Preservation Society
Fordította: Rusznyák Csaba


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amikor ​a Covid-19 végigsöpör New Yorkon, Jamie Gray egy ételszállító app futáraként kénytelen dolgozni. Kilátástalan helyzete azonban csak addig tart, amíg egy rendelés teljesítése során összefut Tommal, akivel érintőlegesen ismerik egymást régről. Tom a saját szavai szerint egy „állatjogi szervezetnek” dolgozik, és a csapatának sürgősen szüksége lenne egy egyszerű rakodómunkásra. Jamie, aki bármi mást szívesebben csinálna a futárkodáson kívül, azonnal elvállalja a munkát.

Tom csak azt nem köti Jamie orrára, hogy az állatok, amelyekről a csapat gondoskodik, nem a Földön élnek. Legalábbis nem a mi Földünkön. Egy alternatív dimenzióban gigászi, dinoszaurusz-szerű, kaidzsúnak nevezett teremtmények kószálnak emberek nélküli, trópusi világukban. Ők az univerzum legnagyobb és legveszélyesebb pandái, és most bajban vannak. Ugyanis nemcsak a Kaidzsú Állatvédő Társaság talált utat magának ebbe az alternatív világba, hanem mások is. Óvatlanságukért pedig milliók fizethetnek az életükkel a mi Földünkön.

Véleményem:

Ciki vagy sem, korábban még semmit sem olvastam John Scalzitól, bár ennek legfőképp az az oka, hogy a sci-fi műfajával szemben sokáig nagyon óvatos voltam, és csak az utóbbi években kezdtem tudatosabban ismerkedni vele. Akkor mégis hogy került a látóterembe A ​Kaidzsú Állatvédő Társaság? Őszintén bevallom, ezúttal kizárólag a borító alapján választottam, annyira megtetszett a színvilága és a kedves kis szörnyeteg rajta, meg aztán az Agave Kiadóval szemben is elég nagy a bizalmam, így nem féltem különösebben, hogy mellényúlok. Nem is történt semmi baj, sőt, olvasás közben rájöttem, hogy kifejezetten kedvelem Scalzi stílusát és humorát, ami végig uralta ezt a történetet.


A regény cselekménye a Covid-járvány kirobbanása után nem sokkal kezdődik. Főszereplőnk, Jamie Gray egy ételszállítással foglalkozó cégnél dolgozik, tele tervekkel és reményekkel, azonban főnöke kipenderíti poziciójából, ami után legfeljebb ételfutárként kereshet pénzt. Miután sorra szűnnek meg a munkahelyek, Jamie is egyre nagyobb bajba kerül, lakótársai már nem tudják fizetni a lakbér rájuk eső részét, így kérdéses, meddig maradhat jelenlegi otthonában. Amikor már végképp kilátástalanná válna a helyzet, a fiú váratlan lehetőséget kap: egy régi ismerőse, Tom állást ajánl neki, azonban a titokzatos szervezetről csak annyit árul el, hogy ritka, hatalmas állatok védelmével foglalkozik, és kell nekik egy ember, aki segít ezt-azt odébb pakolni. Főhősünk nem hezitál sokat, és csatlakozik a Kaidzsú Állatvédő Társasághoz, csakhogy azt maga sem gondolta volna, mennyire hatalmas és mennyire ritka állatokkal kell majd foglalkoznia. Az alternatív Földön, ahová hamarosan ellátogat és dolgozni kezd, máshogy fejlődtek az élőlények, és óriási, godzilla-szerű lények uralják a természetet. A Társaság célja, hogy tanulmányozza ezeket a lényeket, és megakadályozzák a két világ közötti átjárást, egyrészt az emberek, másrészt a kaidzsúk védelmében. Csakhogy nem mindenki gondolkodik így, vannak, akik a gigászi lények sajátosságait önös érdekek céljából kívánják felhasználni, ezt pedig Jamie és új barátai nem hagyhatják....

Bevallom, először nem is tudtam, mi az a kaidzsú (pedig láttam annak idején a Godzillát, sőt, a Tokió Királya című társasjátékkal is gyakran játszom, de nem tudtam, hogy külön gyűjtőnév van ezekre a böszme lényekre), de hamar megkedveltem ezeket a hatalmas, veszélyes, bumfordi szörnyeket. A regényben található némi "tudományos" háttér, ami megmagyarázza, hogyan keletkezik határmezsgye az alternatív valóságok között, és hogyan épülnek fel biológiailag a kaidzsúk, de azt hiszem, azt az igényt el kell engedni, hogy ez tökéletesen megálljon a lábán. Nem is ezen van a fő hangsúly a történetben, sokkal inkább az akciódús jeleneteken, a problémák megoldásán, és persze a fergeteges humoron, ami engem elvitt egészen a regény végéig, még olyankor is, amikor úgy éreztem, leül kicsit a cselekmény. A szereplők eléggé klasszikusak abban az értelemben, hogy vannak jófiúk és rosszfiúk, akiknek egyértelműek a szándékaik, így ebben az értelemben nem számíthatunk hatalmas fordulatokra, de ez nem jelenti azt, hogy ne izgulhatnánk hőseinkért. 

Jamie karaktere nagyon hamar a szívembe lopta magát. Szókimondó, őszinte stílusa, ugyanakkor jó szíve van, kedveli a fantasy-és sci-fi irodalmat, néha kicsit málé, de ha kell, a tettek mezejére lép. Könnyű vele azonosulni, és tetszett, hogy annak ellenére, hogy kezdetben csak a munkát és a lehetőséget látta az állatvédő társaságban, a végére ő is egyre inkább a szívén viseli a kaidzsúk sorsát. És ha már kaidzsúk, szerintem nagyon ötletesen lettek ábrázolva ezek a lények. Hasonló óriási szörnyekkel ugyan találkozhattunk már más könyvekben és filmekben, de itt volt néhány olyan megoldás, ami számomra eredetinek hatott (bár tény, hogy nem ismerem behatóan ezt a műfajt), például a szörnyeken élősködő paraziták működése. Az egyetlen gondom tényleg csak az volt, hogy a kezdeti lendület után számomra kicsit megállt a sztori, igaz, a szerző szépített a végére, amikor egyre inkább beindultak az események. És persze a korábban emlegetett humor még az ilyen hullámvölgyeken is átsegített, szóval azért azt nem mondanám, hogy ne lett volna élvezetes. 

Bár a történet viszonylag kerek és befejezett, bőven benne van a lehetőség a folytatásra, kíváncsi leszek, hogy Scalzi fog-e élni ezzel. Meg aztán nekem valahogy filmvászonra is kívánkozna ez a történet, talán főleg amiatt, hogy a látványnak legalább akkora szerepe van benne, mint a konkrét cselekménynek. Én mindenesetre bátorítok mindenkit, aki bírja a szörnyes tematikát, hogy vágjon bele nyugodtan, főleg akkor, ha a könnyedebb, humorosabb darabokat kedveli. Ezek után valószínűleg sort kerítek majd az író más regényeire is, mert kifejezetten érdekel, hogy ez a fajta humor jellemzi-e a többi történetét is - és ha igen, akkor engem már félig meg is vett vele. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Akár azoknak is, akik nem kimondottan sci-fi rajongók, de kíváncsiak egy vicces, akciódús sztorira, hatalmas szörnyekkel. 

Nyereményjáték:

Kaidzsúk márpedig léteznek. Legalábbis a mozivásznon biztosan. Ezúttal ezekből a filmekből láthattok 1-1 kaidzsút és a feladatok csak annyi, hogy a neveiket beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések