Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam - Szívdobbanás 1. (értékelés és nyereményjáték)

 


Április végén debütált a Netflixen a Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című sorozat, ami Alice Oseman azonos című képregényén alapult. A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik, és két fiú barátságát és szerelembe esését mutatja be. 
Tarts velünk az extra-hosszú blogturnénk, és az értékelések és extra állomások során ismerd meg a képregényt, és ha szerencséd van, egy példányt nyerhetsz is a kötetből.





Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 288 oldal
ISBN: 9789635971039
Eredeti cím: Heartstopper 1. 
Fordította: Riesenberger Mónika 
Illusztrálta: Alice Oseman


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

KÉT FIÚ TALÁLKOZIK.
KÉT FIÚ ÖSSZEBARÁTKOZIK.
KÉT FIÚ EGYMÁSBA SZERET.

Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon
egymás mellé ültetik őket. Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik…
Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne
Charlie-val…

Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? Derítsd ki te is!

Szereted a Vörös pöttyös könyveket?
Vidd haza nyugodtan! Tetszeni fog.

Véleményem:

Alice Oseman nevével korábban még nem találkoztam, igazából csak a frissen megjelent Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam című képregénye körüli nagyfokú érdeklődés volt, ami az én figyelmemet is felkeltette. Ugyanakkor nem amiatt szerettem volna elolvasni, mert ekkora a hype körülötte, hanem azért, mert az utóbbi években jó tapasztalataim voltak más graphic novelekkel, és kíváncsi voltam, hogy ez a történet mit fog nyújtani számomra. Nagyon örülök, hogy hallgattam a többiekre és a saját kíváncsiságomra, mert őszintén megmondva nem csak idei viszonylatban, hanem az utóbbi évek szintjén is az egyik legbájosabb, legszerethetőbb romantikus történet volt, amit olvashattam. Tény, hogy ez egy LMBTQ sztori, amivel szemben vagy nyitott valaki, vagy nem, én mindenesetre nagyon élveztem, és együtt éltem át a pillangóröpködős, igazi szerelmet főhőseinkkel.


A történet főszereplője a tizenéves Charlie, aki egy brit fiúgimnáziumba jár. Egy ideje már nyílt információ, hogy a fiúkhoz vonzódik, ami miatt korábban sok támadást szenvedett el, ugyanakkor szerencsére vannak barátai is, akik igazán elfogadják őt. Bár van egy fiú, akivel a szünetekben titokban találkozgat, a srác nem akarja felvállalni sem saját magát, sem a Charlieval való viszonyát, így ez sajnos nem tekinthető teljes értékű kapcsolatnak, pedig főhősünk igazán vágyik arra, hogy valaki szeresse és mellette legyen jóban-rosszban. Az új tanévben új tanulócsoportba osztják, ahol a padtársa a suli egyik legnépszerűbb rögbis fiúja, Nick lesz. Charlie egyből vonzódni kezd a sráchoz, amit csak tovább erősít, hogy Nick igazán kedves, figyelmes, és egyre több időt töltenek együtt. Csakhogy van egy bökkenő: Nick köztudomásúlag hetero fiú, így Charlie már előre fél a csalódástól, nem igazán meri beleélni magát a dologba, még azután sem, amikor úgy tűnik, érzései viszonzásra találnak. Nem szeretném különösebben lelőni a cselekményt, mindenesetre egy olyan történetre számíthatunk, ahol nyavalygás és szenvedés helyett valódi és tiszta érzések, őszinte pillanatok, nagyfokú önismereti út és rengeteg szívmelengető pillanat jellemzi a lapokat. 

A képregényes formának köszönhetően a történettel gyorsan lehet haladni, ugyanakkor nem érdemes elkapkodni, mert tényleg nagyon sok érzés és tartalom van benne. A rajzok nem a legrészletesebben kidolgozottak, mégis tökéletesen ábrázolják hőseink érzéseit, illetve a sok apró elem remekül átadja mindig a hangulatot. Charlie karaktere rendkívül szerethető, intelligens és érzékeny fiú, aki számára nagyon fontos a becsületesség és az őszinteség, és aki igazán megérdemli, hogy elfogadják és viszont szeressék. Ráadásként megkapjuk Nick figuráját is, aki sok szempontból szakít a megszokott sémákkal: népszerű, jóképű sportoló srác, ugyanakkor egy cseppet sem nagyképű vagy bunkó, sőt, nyíltan kiáll olyan helyzetekben, amikor a gyengébbeket bántják, és alapvetően nagyon figyelmes, gyengéd személyiség. Nagyon tetszett, ahogy Alice Oseman végigvezet minket kettejük kapcsolatának alakulásán. Olyan ártatlan és szerethető az egész (meg hát közben nagyon hiteles is, hányszor éltük például át, hogy egy üzenetet százszor is kitörlünk, mielőtt el merjük küldeni), ugyanakkor a romantikus szál mellett az is szépen kirajzolódik, hogy mint emberek és barátok hogyan bíznak meg egymásban egyre jobban, és hogyan segítenek egymásnak abban, hogy igazán önmaguk lehessenek. 


Természetesen nem álltam meg, hogy olvasás után ledaráljam a képregény alapján készült Netflix-sorozatot. Némi távolságtartással kezdtem ugyan bele, mert mindig tartok kicsit attól, hogy a film vagy a sorozat nem adja át teljesen egy könyv hangulatát. Szerencsére itt ilyesmiről szó sincs, nagyszerűen válogatott szereplőkkel készült, szuper sorozatot láthattam, ami történetét tekintve az első két kötetet öleli át, és ami szerintem tökéletesen adja át a képregény hangulatát, szellemiségét, könnyedségét és báját. Mind a kötet, mind a sorozat esetében ifjúsági kategóriáról beszélünk, ami teljesen meg is állja a helyét, hiszen tinédzserekről szól, iskolai környezetben, olyan mindennapos küzdelmekkel és problémákkal, amik jellemzőek ebben az életszakaszban, ugyanakkor nem gondolom, hogy az idősebb korosztályt ne tudná megszólítani - lásd akár a saját példámat. Charlie és Nick kapcsolatából - gondolok itt például a nyílt kommunikációra vagy az őszinteségre- mi, felnőttek is sokat tanulhatunk, egyúttal kellemesen visszaidézhetjük saját emlékeinket is az első igazi szerelemről vagy arról az útról, amit önmagunk elfogadásához tettünk meg. 

Egy szó, mint száz, imádtam ezt a képregényt, és nagyon örülök, hogy szerencsét próbáltam vele. Számomra ez ténylegesen az a történet volt, ami megmutatja, hogy hányan hányfélék lehetünk, és hogy az igazi érzelmek, mint amilyen a barátság vagy a szerelem, nem ismernek határokat vagy kategóriákat. Nagyon remélem, hogy nem kell sokat várni majd a folytatásra, velem biztos, hogy nyert egy igazi rajongót a széria.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy bájos, hiteles, őszinte és szívmelengető történetet olvasni barátságról, szerelemről, önelfogadásról.

Nyereményjáték:

A Könyvmolyképző Kiadónál nagy örömünkre egyre több olyan kötet jelenik meg, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. Ennek örömére most minden állomáson egy-egy LMBTQ kötetből találtok idézetet, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok, mi az adott kötet címe.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„Az életnek vannak szabályai. És nem állíthatsz be senkihez az éjszaka közepén, és veheted el azt, amiről megbeszéltük, hogy nem a tiéd.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések