Pöttöm ​Pötty és a Folyadék Szörny (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően múlt év végén megjelent Tóth Eszter Pöttöm Pötty-sorozatának a második része. A gömbölyded tündérlány ezúttal a Folyadék Szörnnyel küzd meg az egészséges táplálkozás nevében. A turnén ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, valamint extraként egy interjút is olvashattok majd az íróval. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 80 oldal
ISBN: 9789635613915
Illusztrálta: Imelda Green


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Bajban ​a világ, és megmentőre vár!

Pöttöm Pötty a bátor és dundi tündérlány visszatér, és ismét izgalmas kalandokba keveredik.

Züzüke, a gonosz manó újfent nagy bajt kever, amikor kiszabadítja a félelmetes Folyadék Szörnyet és rászabadítja a Folyadék Királyság lakóira. Pötty az egyetlen, aki legyőzheti a szörnyeteget, és megmentheti a fogságba esett királynőt.

Vele tart osztálytársa, Berkenye is, aki a legügyesebb vitorlás a tündérvilágban. De vajon sikerrel járnak? Sikerül megmenteniük a királyságot, vagy a Szörnyeteg örökre beszennyezi?

Győzd le Pöttyel együtt a Folyadék Szörnyet!

Mesekönyv az egészséges táplálkozásról!

Napjainkban hatalmas gondot jelent a szülőknek, ha rosszul eszik, válogat a gyermekük, vagy akár a fiatalkori elhízás is. Tóth Eszter író, dietetikus üde, vidám története játékos formában ad át táplálkozási ismereteket. Eközben a fiatal olvasót izgalmas kalandokba repíti, ahol a barátság a legnagyobb kincs.

Az első kötet a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes gyermekkönyve.

Vesd bele magad! Falni fogod.

Véleményem:

Két éve már volt szerencsém Tóth Eszter előző mesekönyvéhez, a Pöttöm ​Pötty és az Ízek Birodalma című kötethez (értékelésem ITT), ami mind a témája, mind a kedves és kalandos története miatt elnyerte a tetszésemet. Kíváncsian vártam a folytatást, főleg abból a szempontból, hogy az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó tematikát hogyan tudja továbbfűzni az írónő, de persze a gyermeki énem egyaránt izgult amiatt is, hogy ezúttal milyen kalamajkába és kalandokba fog keveredni tündér főhősünk. Nem kellett csalódnom, most is egy nagyon igényesen kivitelezett, tartalmas és aranyos mesét olvashattam, ami ráadásul fontos és értékes szemléletet és információkat közvetít.


A tündérek birodalmában ismét felüti a fejét a baj, ugyanis a komisz manó, Züzüke, akivel Pötty már szembeszállt az előző részben, visszatér, hogy újabb galibát okozzon. Szabadjára engedi a rettenetes Folyadék Szörnyet, aki a legszörnyűbb teremtmény az Ásvány-tengeren innen és túl, és aki veszélyt jelent egész Folyadék Királyságra és annak úrnőjére, Akvária királynőre is. A királyság lakói Pöttyhöz fordulnak segítségért, aki bátran elvállalja a feladatot, ráadásul ezúttal társa is akad tündérosztálytársa, Berkenye személyében. Ahogy az előző részben is megszokhattuk, Pöttöm Pötty útja során különféle vidékekre jut el, ahol megismerkedik a folyadékok és innivalók mindenféle fajtájával, míg végül eljut a félelmetes Folyadék Szörnyhöz is. Vajon elég bátrak és furfangosak a tündérgyerekek ahhoz, hogy legyőzzék és megszabadítsák tőle a királyság népét? Ezt nem árulhatom el, bár mesekönyv lévén nagy meglepetéseket nem fog okozni a végkifejlet.:)

Az ötletek, amiket Tóth Eszter megvalósított ebben a könyvben, ismét nagyszerűek voltak, és szorosan kapcsolódnak a tündérmesék világához és az egészséges életmódhoz egyaránt. Már eleve az nagyon klassz dolog, hogy ez a két téma összekapcsolódik, de az igazi finomságok a részletekben rejlenek. Maga a Folyadék Szörny például energiaitalból van, szerintem borzasztó hasznos és jó dolog, hogy ez egyáltalán megjelenik egy mesekönyvben. Én is fiatalokkal, gyerekekkel dolgozom, sajnos napi szinten látom, mennyit fogyasztanak ebből a folyadékból, hiába mondjuk el nekik mindig, hogy nem egészséges. Talán ha egy kisgyerek már ovis korában hall erről, akkor később könnyebben választ minőségibb italokat, én legalábbis nagyon szeretnék ebben hinni. Pötty kalandjain keresztül a gyerekek olvashatnak például a különféle teafajtákról és azok jótékony hatásáról, finom gyümölcslevekről, illetve megismerkedhetnek egy kakaóért lobbizó mókás kalózcsapattal is.


A történet végig eléggé mozgalmas és érdekes, mindig adódik valamilyen probléma, amit furfanggal, bátorsággal vagy éppen kedvességgel lehet megoldani, Pötty pedig igazán belevaló és jószívű főhős, aki szépen meg is birkózik ezekkel a kihívásokkal. Külön öröm volt olvasni, hogyan lesznek egyre jobb barátok Berkenyével, aki kezdetben kicsit furcsának vagy undoknak tűnt, de most bebizonyította, hogy neki is helyén van a szíve és lehet rá számítani a bajban. Az illusztrációk szolidak, visszafogottak, de gyönyörűen kidolgozottak, én nagyon szeretem Imelda Green munkáit, festett képei most is remekül kiegészítették a történetet. 

Összességében nagyon tetszett a Pöttöm ​Pötty és a Folyadék Szörny, főleg amiatt, hogy bár önmagában is megállná a helyét a történet, rendelkezik egy óriási plusszal az indirekt ismeretterjesztő jellege miatt. Pöttöm Pötty egy igazán szerethető figura, ahogy a kötetben szereplő többi lény is (na jó, a Folyadék Szörny és Züzüke kivételével), maga a könyv pedig nagyon fontos értékeket és üzeneteket hordoz a barátságról, segítőkészségről is. A szöveg viszonylag hosszabb, így én nagycsoportos ovis kortól fölfelé ajánlanám, azt viszont megígérhetem, hogy a felnőttek sem fognak unatkozni olvasás közben. Néhány elejtett mondatból sejteni lehet, hogy lesz itt még további folytatás, én őszintén remélem, hogy minél hamarabb, és hogy azt is elolvashatom majd.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy kedves gyerekkönyvet olvasni, ami ráadásul szorosan kapcsolódik az egészséges életmódhoz.

Nyereményjáték:

Mivel a sorozat második része a folyadékokról szól, ezért az állomásokon egy-egy ezekkel kapcsolatos kérdést teszünk majd fel. A válaszokat írjátok be a Rafflecopter megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Melyik az a folyadék, amely véd a csontritkulástól?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések