Jum, ​a sötét szerzet - Olga, a papírlány 2. (értékelés és nyereményjáték)

 

Olga Papel különleges kislány. Ismeri a fák és az állatok titkait, rendkívül érzékeny a körülötte lévő világ rezdüléseire, de ami talán ennél is fontosabb, fantasztikus történeteket tud mesélni a barátainak. Meséinek egyik főhőse a szintén Olga névre hallgató papírlány, aki varázslatos utazásra indul, hogy hús-vér emberré válhasson. Tartsatok három bloggerünkkel, ismerjétek meg Elisabetta Gnone csodálatos könyvsorozatát, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó jóvoltából az eddig megjelent három kötetet!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2019
Oldalszám: 224 oldal
ISBN:  9789634863960
Eredeti cím: Jum fatto di buio
Fordította: Dobosiné Rizmayer Rita 
Illusztrálta: Linda Toigo


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Beköszöntött a tél, Balicót vastag hótakaró borítja, közeleg a karácsony. A falubeliek vacognak a mindent átható fagytól, ezért Olga meséivel próbálja felmelegíteni a szívüket. Van egy új története, amely a kivágott erdő helyén tátongó ürességből született. Ez az űr eszébe juttat valakit, akire hűséges kutyája, Valdo is emlékszik. Nem csoda, hiszen, aki egyszer találkozik Jummal, a sötétségből szőtt lénnyel, az többé nem felejti el őt.
Ennek az alaktalan, lomha lénynek nincs se keze, se lába. Öblös hangja egy feneketlen kút visszhangjához hasonlítható. Egész lénye maga a sötétség és az üresség. Az üresség, amely akkor támad bennünk, amikor elveszítünk valakit, aki, vagy ami nagyon kedves volt számunkra. Jumhoz több olyan történet is kapcsolódik, amitől sokan ódzkodnak. Pedig mindegyik történet egy-egy ajándék Olga részéről azok számára, akiknek szükségük van rá. Mert ezek a mesék vígasztalnak, felemelnek, egyszóval világosságot hoznak életünkbe.

Véleményem:

Sort kerítettem Elisabetta Gnone Olga-sorozatának második részére is, mely a Jum, ​a sötét szerzet címet viseli. Aggódni nem aggódtam, hiszen az írónő az előző kötettel bebizonyította, hogy érzékeny, különleges látásmóddal rendelkező történeteket tud alkotni, de azért egy sorozat esetében mindig benne van a pakliban, hogy a folytatás már nem lesz annyira ütős. Szerencsére megnyugtathatok mindenkit (legalábbis azokat, akik bíznak az ízlésemben, haha), nekem ugyanis ez a rész még jobban is tetszett, mint az előző. Komorabb, melankolikusabb, szívfacsaróbb, ugyanakkor tele van szépséggel és reménnyel, és a felszíni tartalom és mondanivaló mellett találunk egy sokkal mélyebb réteget is. 


Történetünkben visszatérünk Balico grófságába, ahol hőseink élnek. A vidéken sajnos van, ami megváltozott, ugyanis az erdő nagy részét, amit Olga úgy szeretett, kivágták, hogy a helyére egyszer új fák nőhessenek. Beköszönt a tél és a hideg idő, és valahogy a falu összes lakója egyszerre magányosabbnak, kiüresedettebbnek érzi magát. Emellett azonban mindenki ki van éhezve Olga újabb történeteire, sokat noszogatják, hogy meséljen végre nekik valami újat. Olga pedig mesél, azonban mostani története sokkal sötétebb, mint amilyeneket megszokhattak tőle: ennek a történetnek a főhőse ugyanis Jum, aki maga a sötétség. Jum láthatatlan (egész pontosan csak a kutyák láthatják), egész lénye sötétségből áll, és kiéhezetten keresi a szomorú, magányos emberek társaságát. Emberi könnyekkel táplálkozik, és ha valaki egyszer a karmai közé kerül, nagyon nehezen szabadulhat. Bár Olgának nem ez volt a szándéka, a Jumról szóló történet teljesen felbolygatja a lakók mindennapjait. Babonás félelem uralkodik el rajtuk, ami, ha nem vigyáznak, könnyen fulladhat tragédiába is. Kérdés, hogy vajon képesek-e megérteni Olga meséinek igazi értelmét és mondanivalóját, és bele tudnak-e nézni az általa tartott tükörbe, hogy aztán megnyugvást találjanak, és elengedjék saját bánatukat és sötétségüket. 

Ahogy az előző résznél, itt is váltakoznak a valós időben játszódó fejezetek és az Olga által elmesélt történetek, ezek formailag is szépen elkülönülnek a kötetben. Most azonban nem egy folytatólagos meséről van szó, mint a Papírlány esetében, hanem sok kisebb történetről, melyekben mind felbukkan Jum, a sötét szerzet. A mesék főhősei elméletileg kitalált alakok, de ha figyelünk, felfedezzük bennük Balico egy-egy lakójának figuráját. A történetek és az azokra adott reakciók alapján kiderül, hogy valójában mindenkit ért már kisebb-nagyobb veszteség, minden szereplőt megérint néha a magány, épp ezért annyira fontos, hogy a közösség tagjai ne egymást hibáztassák vagy egymás ellen forduljanak, hanem igyekezzenek támogatást nyújtani a másiknak. Szeretem, amikor egy történetben éppen a gyerekek azok, akik ráébresztik a felnőtteket az élet nagy igazságaira, itt sincs ez másként, sőt, Olga néha nagyobb bölcsességről tesz tanúbizonyságot, mint bármelyik felnőtt szereplő. 

Én úgy éreztem, hogy Olgát is jobban megismertem ebben a kötetben, többet megtudhattam az ő veszteségéről és fájdalmáról, ahogy arról is, hogy mennyire mélyen érti az őt körülvevő embereket és valóságot. Elképesztő érzékenységgel reagál a környezetére és mindenkivel szemben elfogadó, holott az ő élete sem könnyű. Továbbra is mosolyra fakasztottak Balico lakói, és volt, amikor elérzékenyültem, ugyanis a Jummal kapcsolatos történetek olvasása során sok szomorú részlet kiderül a múltjukról. Persze emellett akadnak vidámabb jelenetek is, semmiképp nem mondanám nyomasztónak a kötetet, de tény, hogy keserédesebb, sötétebb tónusú kicsit, mint az előző rész -, amit én egyébként egy cseppet sem bántam, hiszen pont ezek miatt a vonások miatt szeretem a kedvenc ifjúsági regényeimet. 

Nagyon örülök, hogy ilyen pozitív benyomásaim lettek, innentől kezdve már a harmadik résszel kapcsolatban is kifejezetten bizakodó vagyok, és persze kíváncsi, hogy Olga ezúttal milyen történeteket fog elmesélni nekünk. A kivitelezés pedig ezúttal is csodálatos lett, Linda Toigo fekete rajzai nagyon jól illenek a sötétebb témához, egyúttal szépséget visznek a lapok közé. Újra csak azt tudom tehát hangoztatni, hogy aki szereti a komorabb, de mély mondanivalóval bíró ifjúsági történeteket, az ne habozzon tenni vele egy próbát, szerintem igazi kincs a műfajon belül ez a sorozat.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? 10 éves kortól mindenkinek, aki szereti a kicsit keserédes, sajátos stílusú, szépséges ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

Olga jól ismeri erdő-mező élőlényeit, ezért most ilyeneket keresünk mi is a nyereményjátékunkban. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, melyeket helyes sorrendbe kell tennetek és beírni őket a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések