Talányka- Olga, a papírlány 3. (értékelés és nyereményjáték)

 

Olga Papel különleges kislány. Ismeri a fák és az állatok titkait, rendkívül érzékeny a körülötte lévő világ rezdüléseire, de ami talán ennél is fontosabb, fantasztikus történeteket tud mesélni a barátainak. Meséinek egyik főhőse a szintén Olga névre hallgató papírlány, aki varázslatos utazásra indul, hogy hús-vér emberré válhasson. Tartsatok három bloggerünkkel, ismerjétek meg Elisabetta Gnone csodálatos könyvsorozatát, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó jóvoltából az eddig megjelent három kötetet!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2019
Oldalszám: 192 oldal
ISBN:  9789634869115
Eredeti cím: Misteriosa
Illusztrálta: Elisabetta Gnone, Linda Toigo


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mit jelent magunk mögött hagyni a gyerekkort? Egyáltalán miért kell felnőnük? – kérdezi Olgát barátnője. A papírlány, hogy megnyugtassa a kétségektől gyötrődő Mimmát, elmesél neki egy olyan történetet, amelynek főhőse folyton menekül a valóság és a változás elől. A mesebéli lány végül mégis megtalálja helyét a világban úgy, hogy közben rájön, felnőni azt jelenti, hogy megőrizzük magunkban a gyermeket.

Véleményem:

Elérkeztem végre Elisabetta Gnone Olga-sorozatának harmadik, legújabb részéhez, kíváncsian várva, hogy főhőseink ezúttal milyen kalandokba keverednek, illetve azt is, hogy az írónő másodszor is képes-e újat mutatni, mint az előző rész esetében. Szerencsére a válasz határozott igen. Szinte hihetetlen dolog, amikor egy könyvsorozatnál részről részre tudja az író emelni a tétet, de itt most valami hasonló történik: a Talányka egyrészt remek visszatérés a kezdetekhez és az első rész hangulatához, ugyanakkor sokkal kiforrottabbnak éreztem, olyan történetnek, ami tényleg nagyon jól ki van találva és nagyszerűen van elmesélve.


A Talányka című regényben ismét nyáron látogatunk Balico grófságába. Olga és Bruco alig várják, hogy barátnőjük, Mimma megérkezzen hozzájuk a szünidőre, hogy újra gondtalan napokat tölthessenek el együtt. Ebben az évben azonban némi változást hoz, hogy a kislány magával hozza egy új barátnőjét is, akit az iskolában ismert meg, hogy ő is élvezhesse kicsit a vidéki életet. Sajnos Mirina már rögtön a vakáció elején lehetetlenül kezd viselkedni. Állandóan panaszkodik, mindentől fél, semmilyen jó dolgot nem akar kipróbálni, mintha egyáltalán nem tudná értékelni azokat a dolgokat, amiket Mimma úgy szeret Balicoban és az itt élő emberekben. Utolsó reménye az marad, hogy a kislány majd elégedettebb lesz, ha találkozik végre Olgával és megismeri az egyik új történetét, Mirina ugyanis nagyon kedveli a meséket. Olga pedig bele is kezd egy új történetbe, ami ezúttal egy Talányka nevű különleges kislányról szól, aki amellett, hogy minden ruhában eltűnik szinte, olyan nagyok rá, egy egész elképesztő képességgel rendelkezik. Bár a városi kislánynak tetszik a mese, sajnos továbbra is elég sokat kényeskedik és panaszkodik, többek között akkor is, amikor a kis csapat egy kirándulásra indul a hegyi kunyhóhoz. Egy váratlan szerencsétlenség és az azt követő kalandok azonban esélyt adnak arra, hogy Mirina is merjen igazán önmaga lenni, ráadásul a szereplők ezúttal is sokat tanulhatnak saját magukról és egymásról a Talánykáról szóló történet által. 

Mirina karaktere szerintem hihetetlenül jól el lett találva. Épp csak annyira volt idegesítő, hogy átérezzük főszereplőink nehéz helyzetét, de azért az írónő ügyelt arra, hogy így is szerethető legyen a figurája. A valós életben játszódó események talán még sosem voltak ennyire mozgalmasak, én legalábbis izgultam végig, hogy kis barátaink hogyan fognak megmenekülni, miután igazi veszélybe kerülnek a kirándulás közben. Ugyanakkor teljesen elvarázsolt Talányka története is, teljesen megállta a helyét önmagában, mint mese, ráadásul, ahogy már megszokhattuk, nagyon fontos üzeneteket közvetített, amiből a szereplők sokat tanulhatnak. Talányka képes arra, hogy belépjen a képek világába, ami egyszerre fantáziadús és szórakoztató ötlet, másrészt egy sor kérdést felvet a valóságtól való meneküléstől kezdve a felnőtté válástól való félelemig. A két történet, a valós és az elmesélt, ezúttal is nagyon szépen kapcsolódik egymásba, hogy a szál méltó lezárást kaphasson. 

Tényleg az a helyzet, hogy ez a sorozat valahogy egyre jobb lesz. A szöveg minőségével eddig sem volt baj, sőt, nagyon szép leírásokkal vagy gondolatokkal találkozhattunk eddig is, de most valahogy még könnyedebb élmény volt az olvasás, szinte faltam az oldalakat. Olga egyre közelebb kerül a szívemhez, leginkább azáltal, hogy nem uralja le a saját történetét: szinte végig finoman meghúzódik a háttérben, hogy a lehető legnagyobb bölcsességgel és érzékenységgel segítsen mindenkinek, ráadásul mindig pontosan tudja azt is, kinek mire van szüksége az adott pillanatban. Igazán érett kislány, némi nem evilági beütéssel, ami sejtelmessé, titokzatossá teszi a figuráját.


A kötetben található rajzok és színes képek most is szépen kiegészítették a szöveget, plusz nekem a borító is nagyon tetszik. A minőséget tekintve pedig, ha a későbbiekben is folytatódik ez az emelkedő színvonal, akkor nagyon remélem, hogy Elisabetta Gnone még nem fogyott ki az Olgával kapcsolatos ötletekből, én biztos, hogy nagy örömmel fogom elolvasni a további részeket is, ha lesznek. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? 10 éves kortól mindenkinek, aki szereti a kicsit keserédes, sajátos stílusú, szépséges ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

Olga jól ismeri erdő-mező élőlényeit, ezért most ilyeneket keresünk mi is a nyereményjátékunkban. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, melyeket helyes sorrendbe kell tennetek és beírni őket a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések