Találmányok ​könyve - Elképesztő ötletek, amelyek megváltoztatták a világot (értékelés és nyereményjáték)

 

A tudósoknak és találmányaiknak köszönhetően ma már szinte bármire képes az ember, olyasmikre is, amiket akár száz évvel ezelőtt még csodának tartottak volna. A Kolibri kiadó jóvoltából most egy igazán szép és igényes könyv keretében megismerkedhetünk 40 olyan fontos találmánnyal, ami megváltoztatta a világot és ezáltal az életünket is. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a kötetből.




Kiadó: Kolibri Kiadó, 2022
Oldalszám: 112 oldal
ISBN: 9789634379096
Eredeti cím: The Book of Inventions - Amazing Ideas That Changed the World
Fordította: Molnár Csaba
Illusztrálta: Paul Daviz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A találmányok megváltoztatják az életünket! Fedezd fel a történelem több mint 40 jelentős innovációját, a vízöblítéses vécétől kezdve a bioüzemanyagon és a mikroszkópon át az internetig!
Tudd meg, hogyan, mikor és miért jöttek létre azok a dolgok, amelyek előre mozdították a világ kerekeit! Találkozz a híres – és a feledésbe merült – feltalálókkal, és merülj el ezzel a szórakoztató útmutatóval a technológia és kütyük világába, amelyek nélkül ma elképzelhetetlen lenne az élet!

Véleményem:

Mostanában pont azon rötyögtem, hogy lehet, hogy azért szeretem a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő köteteket, mert azokat legalább felfogom. :) Na de viccen kívül, tájékozódni, új ismeretekhez jutni jó dolog, és igyekszem én is időről időre sort keríteni szakkönyvekre vagy ismeretterjesztő kötetekre, de sokszor fáradt vagyok ahhoz, hogy komolyabb tartalmakat befogadjak, ilyenkor remek szórakozást nyújtanak akár a kisiskolásoknak szóló darabok is. Tim Cooke Találmányok ​könyve című kötete izgalmas és látványos olvasnivalónak tűnt, így kíváncsian vártam, milyen új ismeretekre tehetek szert általa egy általam kevéssé ismert témában. 


A kemény fedeles, nagyalakú kötet már a borítójával is komolyabb benyomást kelt, nekem azt sugallta, hogy itt most nem lebutítva vagy végtelenül leegyszerűsítve kapunk információkat. Olvasás közben hamar kiderült, hogy a benyomásom helyes volt, a szerző szerintem abszolút kimaxolta, ami még megfelel a kisiskolás/felsős korosztálynak, ugyanis tényleg rengeteg olyan ismeret és érdekesség van a kötetben, amire én felnőtt fejjel is csak ámultam és bámultam. Na de lássuk, hogyan is épül fel ez a könyv, és mi mindent tudhatunk meg belőle!

A kötet először is tisztázza a találmány fogalmát és jelentőségét, majd hat nagyobb témakör köré rendezve mutat be fontos felfedezéseket, újításokat. Azt direkt nem írom, hogy a legfontosabbakat - bár kétségkívül ezek is szerepelnek a kötetben -, de nem mindig ezen van a fókusz, találkozunk olyan érdekességekkel is, amikről ritkábban hall az ember. Az első nagyobb témakör az energiát adó találmányok. Itt már kapásból olvashattam egy csomó új információt (bevallom, fogalmam sem volt róla, hogyan működik egy atomreaktor), de szerepel még a gőzgép, vagy éppen az elem. A következő nagyobb egység a közlekedési találmányok, kerékpárral, repülőgéppel, és sokak tudományos kedvencével, a sanghaji maglevvel. Olvashatunk információs és kommunikációs találmányokról is, könyvmoly szívem meg is dobbant, amikor a könyvnyomtatásról is találtam egy fejezetet. A háztartási találmányokról szóló nagyobb részben olyan dolgokról olvashatunk, melyek megkönnyítik a mindennapjainkat, legyen szó az angol wc-ről vagy éppen a porszívóról. Egy újabb részben orvosi vívmányokról olvashatunk, itt is az tetszett, hogy nem feltétlenül a legismertebb eljárások vagy gépek szerepeltek, hanem például a lézeres szemműtét vagy a futóprotézis. Végül a baleset- és bűnmegelőzéshez kapcsolódó felfedezéseket találjuk a kötetben, mint amilyen a biztonsági öv vagy a füstjelző. 


Az egyes találmányokat bemutató fejezetek rövidek, és főleg az érdekességekre fókuszálnak, de ettől függetlenül egyáltalán nem felszínesek vagy lebutítottak. Pont arra megfelelő ez a gyűjtemény, hogy ha valami jobban felkelti az ember érdeklődését, annak utánanézhessen. Tetszett, hogy sok fejezet végén találunk egy úgynevezett "Te mit tehetsz?" részt. Ezek többnyire elgondolkodtató kérdéseket tartalmaztak, vagy éppen olyan tippeket, amik segítenek abban, hogy környezettudatosabban szemléljük a dolgokat. A környezettudatosság és fenntarthatóság egyébként többször is megjelenik a könyvben, nem feltétlenül tolakodó vagy direkt módon, és nekem pont ez volt benne a szimpatikus - inkább áthatja az egészet, mint szemlélet és alapvető hozzáállás. Hatalmas pozitívum volt az is, hogy sok-sok női feltalálóról olvashattam a könyvben. Tény, hogy ezt a világot sokáig a férfiak uralták, de szinte minden korszakban voltak forradalmi ötletekkel rendelkező nők, vagy akár gyerekek is, és a szerző ezeket meg is mutatja nekünk (szintén fogalmam sem volt arról, hogy a mai wifi kifejlődésében döntő szerepe volt egy Hedy Lamarr nevű amerikai színésznőnek). A kötet legvégén egy nagyon szimpatikus utószót olvashatunk, ami inspiráló módon buzdítja az ifjakat arra, hogy merjenek kérdéseket feltenni, problémákat megoldani és felfedezni, hiszen ők fogják majd adni a jövő nagy találmányait. Zárásként találunk egy idővonalat, szószedetet és forrásgyűjteményt is, ami segíthet, ha mélyíteni kívánjuk az itt olvasott ismereteket.


Összességében nekem nagyon tetszett ez a kötet, és biztos vagyok benne, hogy az érdeklődőbb iskolásokat is nagyszerűen le fogja kötni. Paul Daviz illusztrációi egyszerre igényesek és humorosak, nagyon jól kiegészítették a szöveget. Ha az én gyerekkoromban ilyen könyvek lettek volna, biztos vagyok benne, hogy sokkal közelebb kerültek volna hozzám a reál tárgyak és tudományok, de ha már így alakult, igyekszem most bepótolni az elmaradást. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akár felnőtteknek is, aki szeretne érdekes és izgalmas dolgokat olvasni a tudományos felfedezésekről.

Nyereményjáték:

A könyvben sok fontos találmányról olvashatunk. A feladatotok ezúttal az lesz, hogy kitaláljátok, kinek a nevéhez fűződik az adott találmány, és beírjátok a teljes nevét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

telefon


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05. 08. Könyv és más

Megjegyzések