Tündérek ​titkos világa (értékelés és nyereményjáték)

 

A tündérek lenyűgöző világa egyformán elvarázsolja a gyermekeket és gyermeklelkű felnőtteket is. Ebben a meseszép kiadványban megelevenednek előttünk ezek az apró mesebeli lények. Megismerhetjük a szokásaikat, ellátogathatunk otthonukba és különböző kreatív ötletek segítségével úgy érezhetjük mi is, hogy közéjük tartozunk. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeknek a különleges lényeknek a mindennapjait és varázsoljuk együtt színesebbé a világot. 



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 48 oldal
ISBN: 9789634869719
Eredeti cím: Magic World of Fairi
Fordította: Weltler Ildikó
Illusztrálta: Claudia Bordin


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Gondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan lesz a csúnya hernyóból szépséges pillangó? Hogy mitől olyan édes a méz? Vagy hogy miért olyan színes a szivárvány?
Könyvünkből megtudhatod, hogy a látható világ mögött milyen szorgos és fontos munkát végeznek a tündérek. Ők azok, akik óvják és széppé varázsolják a növények és az állatok világát. Ráadásul nemcsak új ismereteket szerezhetsz a természetről, hanem a játékos feladatoknak köszönhetően te magad is kipróbálhatod, milyen izgalmas is tündérként ténykedni.
Gyere és ismerd meg ezen aprócska lények különleges mindennapjaikat, tanulj tőlük arról, hogy miként lehet még szebbé, színesebbé tenni a földet!

Véleményem:

Nagyon szeretem a szépségesen kivitelezett, igényes mesekönyveket, így egyből felcsillant a szemem, amikor megpillantottam Federica Magrin Tündérek titkos világa című kötetének borítóját. Mind a színvilág, mind az aprólékos rajzok sok jót ígértek, ráadásul a kislányosabb téma miatt gondoltam, itthon is nagy sikere lehet majd az esti olvasások során. A Móra Könyvkiadó jóvoltából megjelent, nagyalakú és kemény fedeles kötet elbűvölő és varázslatos utazásra invitál bennünket, melynek során nem csak a tündéreket, de az időjárást, az állatokat és a növényeket is megismerhetjük kicsit alaposabban.


A könyv amolyan átmenet a mesekönyv és az ismeretterjesztő kötet között. Mese, hiszen tündér főhőseink, Havaska, Helka és Hanga vezetnek be bennünket ezeknek a lényeknek a varázslatos világába, ugyanakkor ismeretterjesztő is, mert olvasás közben sokat megtudhatunk a természet működéséről. Ez a műfaj egyébként nagyon jól működik szerintem, mert indirekt módon adható át általa tudás a kisebbeknek, ráadásul a felnőttek számára is nyújthat némi plusz információt. Na de lássuk, miről is van szó pontosan ebben a gyönyörű kötetben! Ahogy fent említettem, három tündérlány mesél nekünk arról, hol élnek a tündérek, mivel foglalatoskodnak, illetve kicsit bevezetnek minket a "szakterületeikbe". Egyikük az időjárásért felel, itt olvashatunk a szivárványok vagy a hó keletkezéséről. A növényekkel foglalkozó fejezetből megtudhatjuk, hogy vannak gyógyító hatású és mérgező növények, ahogy azt is, hogyan tudunk például természetes festéket készíteni növényi alapanyagokból. Egy állatokról szóló fejezetben pedig olvashatunk csodálatos átalakulásokról, például arról, hogyan változik át a báb pillangóvá. 


Kis barátaink természetesen nem maguktól jöttek rá minderre a tudásra, amit átadnak nekünk, ők is járnak tündér-iskolába, ahol az egyes területek szakértői lehetnek. Nekem tetszett, hogy ez megjelenik a könyvben, az mindig pozitív, ha a gyerekeknek kedvet csinálnak a tanuláshoz. De ami ennél is jobban tetszett, az a kötet általános szellemisége, és a közvetített értékek voltak. Egyrészt többszörösen megjelenik az a mondanivaló, hogy minden és mindenki értékes, egyszeri és egyedi, és hogy a világon  mindennek megvan a maga szerepe és feladata. Másrészt hangsúlyosan jelenik meg a környezet védelme és az élőlények megóvása is. Ezzel foglalkoznak többek között a tündérek is, és nagyszerű dolog, ha a kisgyerekek ilyen értékekkel vagy feladatokkal azonosulnak. Ismeretterjesztő kötetekben egyre gyakrabban jelenik meg ez a téma, a gyermekirodalmon belül is, de tündéres tematikában még nem találkoztam ilyesmivel, úgyhogy nagyon örültem neki. 

A könyvben akadnak kézműves vagy barkács tippek is, az ötlet nagyon jó volt, de a kivitelezésen még lehetett volna picit gondolkodni. Például egy fejezetben krepp-papír virágokból készült ékszerekről olvashatunk, ugyan nem próbáltam ki, de nem igazán érzem szerencsésnek a technika és alapanyag választást, szerintem lehetett volna valamilyen látványosabb, de egyszerűbb ötletet bemutatni. Az a gondolat viszont tetszett, hogy a kis tündérek készítenek maguknak saját herbáriumot, már régóta fontolgatom, hogy mi is elkezdjünk összeállítani egy ilyet itthon. Szintén jópofa volt a könyvben olvasható kuglófrecept, ezt szeretném is elkészíteni a közeljövőben. 


Összességében elégedett vagyok, hiszen a rendkívül magas esztétikai élmény mellett a tartalom is kedves, jó hangulatú és értékekben gazdag volt. Federica Magrin kötetét Claudia Bordin egész lapos rajzai teszik teljessé, amik különösen természetközeli színvilágukkal nyűgöztek le, olyannyira, hogy most már az ő nevét is tudatosan fogom keresni és követni. Bár a tündérek miatt azt gondolhatnánk, hogy inkább a kislányokat szólítja meg a téma, szerintem bárki számára akad benne bőven érdekesség, hiszen az időjárás, az állat-és növényvilág izgalmas ismereteket tartogatnak kortól és nemtől függetlenül. A környezetvédelem hangsúlyozása miatt pedig tőlem egyébként is kap egy nagy piros pontot, és biztos vagyok benne, hogy többször elő fog kerülni itthon.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a gyönyörű mesekönyveket, és nem csupán tündér-rajongóknak, hanem bármilyen gyerkőcnek, akit érdekel a természet.

Nyereményjáték:

A tündérek világában minden apró lénynek megvan a maga feladata. Minden állomáson találtok egy mesehőst, aki ebből a világból származik. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy milyen típusú tündérről van szó. Segítségképpen odaírtuk minden tündérhez a nevét is, hátha így könnyebben rátaláltok a megoldásra. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Vidia




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.04.: Csak olvass!
05.06.: Könyv és más
05.08.: Dreamworld
05.10.: Utószó
05.12.: Szaffi polca

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések