Nyugalom - 48 lecke a kiegyensúlyozott élethez (értékelés és nyereményjáték)

 

A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás kiadásban jelent meg Shunmyo Masuno NYUGALOM című könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes második magyarul megjelent könyvében segít olvasóinak megszabadulni felesleges félelmeitől, szükségtelen szorongásaitól. Tartsatok bloggereinkkel az elfogadáshoz vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!



Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 208
ISBN: 9789635682140
Eredeti cím: Don't Worry
Fordította: Laik Eszter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Félsz?
Tartasz ​valamitől?
Szorongsz?
Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be.
Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be!
Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.
• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;
• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;
• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;
• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;
• Ne áraszd el magadat túl sok információval;
• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;
• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.
Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.


Véleményem:

Két dolog elég egyértelműen jellemző rám. Az első, hogy erősen hajlamos vagyok a szorongásra és az aggodalomra, a másik, hogy nagyon tudatosan és folyamatosan törekszem az életminőségem javítására. Keresem azokat a lehetőségeket, amik feltöltenek és kikapcsolnak, segítenek kiszakadni kicsit a mindennapok mókuskerekéből, és nagyon érdekel minden olyan szemlélet vagy filozófia, ami az egyszerűbb, letisztultabb és boldogabb élethez vezet. Nos, a kettőt egybevetve nem meglepő, miért esett a választásom Shunmyo Masuno könyvére. Amellett, hogy már előző kötete, Az egyszerű élet művészete is tetszett, úgy éreztem, most megint időszerű olyan könyvet a kezembe venni, ami segít befelé figyelni és elcsendesülni, illetve tudatosítani olyan gondolatokat vagy rutinokat, amik tényleg segítenek nyugodtan, kiegyensúlyozottan létezni. Ezen kritériumoknak tökéletesen megfelel a Nyugalom című könyv, ami sem több, sem kevesebb, mint egy remek kiindulópont ahhoz, hogy apró, hétköznapi és megvalósítható lépésekkel tegyünk a saját jóllétünkért. 


Shunmyo Masuno, aki egy zen buddhista templom vezető papja, és emellett elismert zenkert-tervező, másodszor fogott bele, hogy egy olyan összeállítást készítsen, aminek segítségével bárki közelebb kerülhet önmagához és változtathat rossz beidegződésein. A kivitelezést tekintve most is egy gyönyörű, igényes és színes illusztrációkkal díszített kötetet foghatunk a kezünkbe, ami hangulatát, stílusát tekintve remekül illeszkedik a témához. Már csak a könyvre pillantva is megérzünk valamit abból a szellemiségből, amit a szerző át kíván adni, mintha a kötet kinyitása és lapozgatása maga is egyfajta ünnepi rituálé lenne. Ahogy a cím is egyértelműen utal rá, most a hatalmas zen-halmazon belül a nyugalomra, kiegyensúlyozottságra került a fókusz, amit többféle szempontból, különféle aspektusok mentén gondolhatunk végig. 

A kötet öt nagyobb fejezetre tagolódik. Szó esik bennük az elengedésről (akár fizikai, akár lelki értelemben), az itt és most megéléséről, mások elfogadásáról, kapcsolataink fejlesztéséről, illetve a felesleges aggodalmakról. A nagyobb, elvontabb témákon belül rövidebb alfejezetekben már konkrétabb tanácsokat találunk, amiket gyakorlatiasan, példákkal átszőve, mégis nagyon filozofikus módon ad át nekünk Shunmyo Masuno. Ez a felépítés azért is nagyon praktikus, mert az összesen 48 leckét vagy tanácsot akár apránként is elolvashatjuk, reggel vagy lefekvés előtt, vagy éppen a buszon, munkába menet. Nem is érdemes átszaladni ezeken a leckéken, inkább ízlelgetni kell őket, ugyanis, ahogy a buddhista tanításoknál máskor is tapasztaltam, egy-egy mondat akkor hat igazán, ha hosszasan érlelem magamban, és próbálom a saját életemre vonatkoztatni a jelentését. 

Most jobban kikristályosodott bennem, hogy miért tetszenek annyira a szerző művei. Egyrészt a tanácsok, amiket ad, se nem túl elvontak, se nem teljesíthetetlenek. Kis odafigyeléssel, ha napról napra teszünk bele egy kis munkát, viszonylag könnyen elsajátíthatók olyan egyszerű rutinok, amik ténylegesen jobbá teszik az életünket (például annyival korábban felkelni reggel, hogy legyen időnk kicsit szemlélődni, köszönteni az új napot, megfigyelni a természetet magunk körül stb.). Másrészt hiába keleti filozófia, abszolút reflektál a nyugati élet kihívásaira, akár a munkahelyi problémákra, akár az információs társadalom kihívásaira. Emellett pedig ott van benne a zen és a keleti kultúra nyugalma és szépsége, akár a magyarázó példamesékben, akár egy-egy rövid versben vagy szép illusztrációban. Nekem nagyon tetszik a szerző "hangja", türelmes, szeretetteljes, mégis határozott, olyasvalaki, akitől szívesen hallgatok meg tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan élhetek teljesebb életet. A legnagyobb hatással az emberi kapcsolatokkal foglalkozó fejezetek voltak rám. Bár egyébként is igyekszem másokkal elfogadó lenni és minél kevesebbet ítélkezni, azért jó pár olyan gondolatot olvastam a témával kapcsolatban, ami azóta is motoszkál bennem és segít máshogy tekinteni a körülöttem lévő emberekre. 


Nem gondolom, hogy önmagában egy ilyen könyv elolvasása tuti megoldás minden problémánkra. Manapság tényleg komoly kihívás a stressz, az idő állandó szorítása, a másoknak való megfelelés kényszere vagy az örökös versenyhelyzetek, és talán még sosem volt ilyen nehéz megőrizni a lelki és mentális egészségünket, mint mostanában. Ugyanakkor ez a könyv remekül rávilágít arra, hogy egészen apró változásokkal, tudatosabb odafigyeléssel mennyire sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Én egy nagyon hasznos darabnak tartom, ha valaki eljutott arra a pontra, hogy szeretne kicsit változtatni, vagy kiegyensúlyozottabban élni, aztán az igazi munka és kaland úgyis majd csak olvasás közben vagy után következik, ha elkezdjük megfogadni az itt található tanácsokat, vagy legalábbis azokat, amik könnyen beilleszthetők az életünkbe. Nagyon tetszett, ráadásul az előző kötet mellett is teljes értékű és tudott újat mutatni, biztos vagyok benne, hogy sokat fogom forgatni a jövőben.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki közérthető, gyakorlatiasabb módon szeretne kicsit jobban megismerkedni a zen buddhizmussal, vagy egyszerűen csak nyugodtabb, harmonikusabb életre vágyik - akár akkor is, ha nem olvasta a szerző másik könyvét.

Nyereményjáték:

Japán csodálatos ország telis-tele olyan helyekkel, amik örömöt és pihenést hoznak a szívünkbe, akkor is, ha csak képen nézzük őket. Minden állomáson találtok egy ilyen helyet (épületet, tavat, hegyet, etc.), és szeretnénk, ha kitalálnátok a várost vagy a prefektúrát, ahol található! Helyes válaszaitokat a rafflecopterbe várjuk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések