A ​különleges utazás - Olga, a papírlány 1. (értékelés és nyereményjáték)

 

Olga Papel különleges kislány. Ismeri a fák és az állatok titkait, rendkívül érzékeny a körülötte lévő világ rezdüléseire, de ami talán ennél is fontosabb, fantasztikus történeteket tud mesélni a barátainak. Meséinek egyik főhőse a szintén Olga névre hallgató papírlány, aki varázslatos utazásra indul, hogy hús-vér emberré válhasson. Tartsatok három bloggerünkkel, ismerjétek meg Elisabetta Gnone csodálatos könyvsorozatát, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó jóvoltából az eddig megjelent három kötetet!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2018
Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789634861201
Eredeti cím: Il viaggio straordinario
Fordította: Todero Anna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Olga ​Papel karcsú, mint a nádszál, és hihetetlen történeteket tud mesélni, amelyekről azt állítja, személyesen élte át őket. Az ő világában megeshet, hogy a borz beszél, a nyúl tutajosnak áll, a medve pedig szabó szeretne lenni. Igaz mindez? Vagy csak kitaláció? A bölcs Tomeo, a falu fodrásznője azt állítja, hogy Olga a gyerekkora kísérteteiből szövi történeteit, hogy ne kelljen többé félnie tőlük.
Olga meg akarja vigasztalni Brucót, érzékeny lelkű barátját, ezért egy papírlányról szóló új történetbe kezd. Őt is Olgának hívják, és elhagyja a faluját, hogy Ausolia varázslónő normális, hús-vér emberré változtassa. Kalandos útja során találkozik a nyomkereskedővel, a hőlégballonon lakó fiúval, és egy különleges cirkuszi társulattal is. Vajon rálel a varázslónőre? És milyen áron válhat emberré?
A W.I.T.C.H. és a Fairy Oak világhírű írójának legújabb sorozata a képzelet erejéről mesél minden korosztálynak.

Részlet a regényből:
Ez egy igaz történet. Arról szól, hogy Dzsubát úr idomított medvéje kettévágott, és a Rugóemberke összeragasztott celluxszal. Nála mindig van egy tekercs cellux, mert időnként előfordul vele, hogy elválik a doboz aljáról, és messzire röppen. A repülő nő kölcsön akarta adni az egyik ragtapaszát, de én azt mondom, hogy amikor az embert kettévágják, csak valami erősebb tudja összetartani."

Véleményem:

Elisabetta Gnone könyveivel már régóta szemezek, mind a Fairy Oak, mind az Olga, a papírlány című sorozat rajta van egy ideje a várólistámon, de csak most érkezett el az ideje, hogy megismerjem az olasz írónő munkásságát. A blogturnénak köszönhetően mind a három Olga-könyvet lehetőségem volt elolvasni, ebben a bejegyzésben az első, A ​különleges utazás című kötetről szeretnék részletesebben írni. Bevallom, amikor még nem ismertem a történtet, azt gondoltam, hogy egy könnyedebb, kisebb gyerekeknek való, szórakoztató mesében lesz részem, nem gondoltam volna, hogy ennyire mély és szépséges tartalom rejtőzik a lapok között. A Móra Könyvkiadónak köszönhetően gyönyörűen kivitelezett kötetet olvashatunk, melyet a szerző saját illusztrációi díszítenek. 


A ​különleges utazás egyfajta történet a történetben. Kezdetben megismerünk egy Olga Papel nevű kislányt, aki szeret az erdőben sétálni, együtt lenni a barátaival, és különleges meséket, történeteket mesélni. Ilyenkor nem csupán kis barátai, hanem a falu felnőtt lakói is örömmel köré gyűlnek, ugyanis senki más nem tud olyan élvezetesen mesélni, mint Olga. Legújabb történetében meglepő módon egy szintén  Olga névre hallgató papírlányról mesél, aki elhatározza, hogy papírnyakába veszi a világot, és felkeres egy távoli varázslónőt, hogy megkérje rá, változtassa át igazi kislánnyá. Útja során számos kalandban van része, találkozik különc és hihetetlen figurákkal, akik segítik abban, hogy elérje célját, de legalább annyira segítenek abban is, hogy a kis papírlány felfedezze saját értékeit és rájöjjön, mik az igazán fontos dolgok számára az életében. 

A kétféle történet, a valóságos, amiben hús-vér emberek szerepelnek, illetve a mesevilág váltakozva követik egymást a fejezetek során, hogy aztán szép lassan össze is fonódjanak egy bizonyos szinten és értelemben. Olga, a papírlány története igazán bájos, érdekes és izgalmas volt, de bevallom, engem még jobban érdekelt az igazi Olga. A kislány bizonyos szempontból tekinthető különcnek, ugyanakkor kedvessége, sajátos látásmódja és csodás történetei révén mindenkihez tud valamilyen módon kapcsolódni, és képes még a felnőtteket is ráébreszteni olyan fontos dolgokra, amikre maguktól nem biztos, hogy rájönnének. A regényben központi, vissza-visszatérő kérdés önmagunk elfogadása. A szereplők számtalanszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor valamilyen hiányosságukkal, félelmükkel szembe kell nézniük, vagy amikor úgy érzik, szeretnének mások lenni, mint akik valójában. Olga, a papírlány története tehát valójában mindannyiuké: hiszen valahol mindannyian szeretnének eljutni egy olyan varázslónőhöz, aki egyetlen szemvillanás alatt azzá változtatja őket, akik csak lenni akarnak. Innentől már csak az a kérdés, hogy valójában mi a szereplők leghőbb vágya, mi lakozik igazán a szívükben. 


A történt eléggé olvasmányos, ráadásul a szöveg nagyon szépen megfogalmazott. A téma viszonylagos komolysága és a sűrűbb szöveg miatt én elsősorban olyan 10 éves kortól ajánlanám, felső korhatár viszont nincsen. Szerencsére ez is egy olyan ifjúsági történet, amit felnőtt fejjel is lehet élvezni, sőt, talán számunkra még fontosabb üzenet és tanulságok is találhatók benne. Nagyon tetszettek a könyvben található színes lapok, illusztrációk, ezektől igazán kifinomult lesz a kötet összképe. Kifejezetten jók voltak az arányok is, a regényben mókásabb, humoros jelenetek ugyanúgy szerepelnek, mint megható vagy éppen torokszorító pillanatok, sokféle érzelem megjelenik a lapokon. Az egyetlen negatívum, amit el tudnék mondani, hogy a könyv második fele talán egy leheletnyit lehetett volna rövidebb, főleg a cirkuszos részeknél éreztem úgy, hogy picit leül a cselekmény. 

Mindennel együtt nagyon örülök annak, hogy végre megismerhettem ezt a sorozatot, másabb, több szempontból jobb volt, mint amire előzetesen számítottam. Az a fajta ifjúsági regény, ami a modern világ helyett inkább a klasszikusabb értékek felé irányítja a figyelmünket, és ami tele van kedvességgel, bájjal és szépséggel. Ezek után már biztos, hogy az írónő másik sorozatát is el fogom olvasni, addig pedig beérem a következő Olga-kötetekkel, amikről hamarosan szintén olvashattok itt, a blogon.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? 10 éves kortól, mindenkinek, aki szereti a kicsit keserédes, sajátos stílusú, szépséges ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

Olga jól ismeri erdő-mező élőlényeit, ezért most ilyeneket keresünk mi is a nyereményjátékunkban. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, melyeket helyes sorrendbe kell tennetek és beírni őket a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések