Pöttöm ​Pötty és az Ízek Birodalma (értékelés és nyereményjáték)

Pár hete jelent meg Tóth Eszter debütáló könyve, ami egy lenyűgöző és kalandokkal teli mese az egészséges táplálkozásról. A blogturnén megismerheted a mesekönyvet, és ha szerencséd van, meg is nyerheted egy példányát.

Kiadó: Könyvmolyképző, 2019
Oldalszám: 96 oldal
ISBN: 9789634577508
Illusztrálta: Imelda Green


A könyvet ITT tudod megrendelni


Fülszöveg:

Az Ízek Birodalma nagy bajba került.

Züzüke, a gonosz manó fogságba ejtette a birodalom királynőjét, és ő uralkodik most minden lakója felett.

Ki menti meg őket?

Pöttöm Pötty a dundi és bátor tündérlány nem is gondolja, hogy egy meggondolatlan hencegés micsoda kalandokba sodorja. Züzüke elrabolja Pötty két legjobb barátnőjét, és az Ízek Birodalmába viszi őket. Pötty azonnal a megmentésükre siet. Barátnőit keresve bejárja az egész birodalmat, sok barátot szerez és izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik.

De vajon sikerül legyőznie Züzükét és megmenteni barátait? És mi lesz Makrónia királynő sorsa?

Tóth Eszter író, dietetikus kalandos útra hív a táplálkozási piramis „országaiba”, ahol játékos formában megismerteti őket az egészséges táplálkozás alapjaival.

A kötet a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes gyerekkönyve.

Véleményem:

Gyerekkönyvek tekintetében az utóbbi időkben sosem kellett csalódnom a Könyvmolyképző Kiadóban, így örömmel vetettem bele magam a legfrissebb meséikbe. Az egyik ilyen a tavaly megjelent Pöttöm ​Pötty és az Ízek Birodalma Tóth Eszter tollából, ami első körben bájos címével és vidám, tavaszias színvilágával hívta fel magára a figyelmemet. Később pedig kiderült, hogy a cuki felszín alatt a tartalom is nagyon érdekes és aktuális: Pöttöm Pötty meséjéből ugyanis az egészséges táplálkozásról olvashatnak a legkisebbek egy kalandos történet formájában.



Történetünk főszereplője a címadó Pöttöm Pötty, a tündériskola első osztályos tanulója. Rögtön az első oldalakon megtudjuk, hogy hősünk nem felel meg a tündérekkel kapcsolatos ismertebb sztereotípiáknak: Pötty ugyanis kicsit duci, mivel nagyon-nagyon szereti az édességet. Azt gondolom, ez már egy olyan szempont, ami figyelemreméltó egy gyerekkönyv esetében, hiszen a legifjabb olvasók itt szembesülnek azzal, hogy nem csak "tökéletes" külsővel lehet valaki tündér, és hogy a belső tulajdonságok legalább olyan fontosak, mint a külső. Én személy szerint nagyon könnyen tudtam azonosulni Pöttöm Pöttyel, ugyanis én is imádom az édességet (és nem volt ez máshogy gyerekkoromban sem), és alig vártam, hogy belevágjunk a közös kalandba. Ez a kaland akkor kezdődik, amikor a tündériskola környékén felbukkan Züzüke, a gonosz manó, aki elrabolja Pötty barátait, és fogságba ejti őket az Ízek Birodalmában. A kis tündérlánynak össze kell szednie minden bátorságát, hogy útra kelljen, és megpróbálja kiszabadítani barátait és megleckéztetni a komisz manót.

A cselekmény nagy része tehát az Ízek Birodalmában játszódik, mely összesen hét kisebb országból áll, a különböző élelmiszer-csoportoknak megfelelően. Ahogy Pötty sorra járja ezeket a helyszíneket, mindenhol megismerkedik egy tündérrel, aki az adott élelemért (gabona, gyümölcsök, tejtermékek stb.) felelős, és segít neki helyrehozni azokat a dolgokat, amiket Züzüke elrontott. Közben persze belép a képbe a könyv oktató jellege is: könnyen emészthető formában (szó szerint és képletesen!) egy csomó fontos dolgot megtudunk az egészséges táplálkozásról, az ételek készítéséről és arról, hogy mennyire fontos, hogy változatosan fogyasszuk ezeket a különféle élelmiszereket. Pöttöm Pötty kezdetben eléggé szkeptikus, finnyás kis tündér lévén korábban meg sem kóstolta ezeket az ételeket, azonban a fárasztó utazás és a problémák megoldása után nagyon jól esnek neki a finom falatok, és rájön arra, hogy nem csak az lehet igazán ízletes, amiben sok cukor található. 



Ahogy az egy mesében elvárható, a kis tündérlány végül sikeresen bejárja az összes helyszínt, segít minden bajba jutott tündérnek és a birodalom királynőjének is, ráadásul a barátait is visszakapja. Közben pedig legalább ekkora utat jár be önmagával kapcsolatban, hiszen egy egész világ nyílik ki számára az Ízek Birodalma által. Úgy gondolom, hogy ez a téma nagyon aktuális manapság, hiszen rengeteg felnőtt és gyermek táplálkozik egészségtelenül, és szinte általánosnak mondható az elhízás. De még ha nem is megyünk ennyire messzire, biztosan sokan tapasztalták, hogy a gyerekeket néha lehetetlenség meggyőzni arról, hogy egy adott ételt fogyasszanak el, vagy akár csak kóstoljanak meg. Ha nem is megoldás minden helyzetre, de biztos vagyok benne, hogy ezáltal a kedves mese által sok gyerkőc meggyőzhető lesz arról, hogy próbát tegyen a rettenetes brokkolival és társaival, ráadásul a könyv kapcsán elbeszélgethetünk velük arról, miért fontos, mit eszünk és mennyit. A történetet csodásan kiegészítik Imelda Green illusztrációi, nagyon tetszett ez a kicsit pasztelles, vízfestmény-szerű stílus, ami légiesen könnyeddé és nagyon bájossá teszi a kötetet.



Összességében nekem nagyon tetszett ez a mese, a szöveg megfelelő mennyiségű és igényes, bár szerintem a borítón található ajánlással szemben a négy éves kor talán kicsit korai. Mindenesetre kisiskolás kortól már egészen bátran fogyasztható, szerintem Pöttöm Pötty személyében egy igazán jószívű, bátor és szeretetreméltó hőst találhatnak maguknak az ifjú olvasók. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Bár Pötty tündérlány, szerintem a történet eléggé uniszex, így kisfiúknak és kislányoknak is jó szívvel ajánlom, különösen, ha Pöttyhöz hasonlóan hadilábon állnak az étkezéssel. :)

Nyereményjáték:

Tóth Eszter a Facebook oldalán indította el a Konyhatündér ABC-je rovatot, amiben hétköznapi alapanyagról ad át érdekességeket.
A játékunk során egy-egy ilyen posztból idézünk, ti pedig írjátok be, hogy mely gyümölcsről, fűszerről vagy zöldségről van szó.
Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Feladvány:
"Nagyon jó káliumforrás, viszont érdemes vigyázni vele, ugyanis a gyümölcsök között az egyik legmagasabb cukortartalommal rendelkezik. Cukorbetegség esetén csak ritkán és kis mennyiséget szabad fogyasztani."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.11. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.13. Könyv és más
03.15. Csak olvass!
03.17. Spirit Bliss extra állomás
03.19. Sorok Között

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések