Az idegen (értékelés és nyereményjáték)

“Meddig vagy hajlandó elmenni, hogy megvédd a családodat?” - Harlan Coben idén új kiadásban megjelent könyvében az illékony amerikai álom áll a középpontban. Milyen titkokat rejtenek a tökéletesnek tűnő családok és hogyan viselik, ha titkaik a napfényre kerülnek? Kiderül, amikor feltűnik az idegen. Játsszatok velünk, és akár ti lehettek a három szerencsés egyike, aki a Jaffa kiadó jóvoltából megnyerheti a könyv egy példányát!
A sikeres regény alapján készült brit thriller sorozat első évada már megtekinthető a Netflixen. 

Kiadó: Jaffa, 2020

Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789634752325
Eredeti cím: The Stranger
Fordító: Galamb Zoltán

A könyvet ITT tudod megrendelni




Fülszöveg:

Az idegen a semmiből bukkan fel. Talán egy bárban, talán egy parkolóban, talán egy élelmiszerboltban. Kiléte ismeretlen. Indítékai homályosak. A birtokában lévő információ tagadhatatlanul hiteles. Néhány szót súg az ember fülébe, aztán magára hagyja meghökkent áldozatát, aki kétségbeesetten próbálja összerakni darabokra tört élete szilánkjait.
Adam Price-nak van mit veszítenie. Élete maga az amerikai álom: jól fizető állása van, és látszólag harmonikus házasságban él gyönyörű feleségével, akivel két csodálatos fiúgyermeket nevelnek egy hatalmas kertvárosi családi házban. Aztán összeakad az idegennel, és felesége szörnyű titkáról tudomást szerezve a tökéletes élet délibábja úgy foszlik szét, mintha sosem létezett volna. Ám Adam hamarosan még sötétebb machinációk hálójában találja magát, és egy idő után rájön: elég egy apró kis hiba, és az összeesküvés, amelybe belesodródott, nem csupán az életüket dönti romba, de végez is velük…
HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Regényeit meghökkentő humora és a váratlan csavarok miatt a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon. Könyveit eddig mintegy negyven nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte. Az idegen Harlan Coben eddigi legsokkolóbb regénye, amely megjelenése után szinte azonnal az amerikai sikerlisták élére került. 

Véleményem:

Harlan Coben napjaink egyik igen népszerű krimiírója, ennek ellenére én eddig összesen egy regényt olvastam tőle korábban, Az erdőt, amiből már nem sok mindenre emlékszem, csak arra, hogy tetszett. Amikor a szerző újra a látóterembe került a Jaffa Kiadó által újra kiadott Az idegen, illetve az ebből készült netflixes sorozat kapcsán, úgy gondoltam, mindenképpen adnék neki egy esélyt, főleg, hogy a sok zombis és fantasztikus történet után most nagyon jólesett egy mezei nyomozós krimi. :) Ráadásul Coben történetében egy egészen eredeti alaphelyzettel indít, amiben legalább akkora szerepe van a lélektani folyamatoknak és az eltemetett titkoknak, mint a konkrét akciónak vagy bűncselekményeknek.


A regény főhőse Adam Price, aki sok szempontból megteremtette azt a fajta életet, amiről a legtöbb amerikai álmodik. Csinos felesége van, klassz gyerekei, jól fizető állása, és szép háza a csendes kertvárosban. Azonban ez az idill fenekestül felborul, amikor egy helyi összejövetelen váratlanul megszólítja egy idegen, és nagyon súlyos vádakat közöl Adam feleségével kapcsolatban. A férj eleinte igyekszik megmagyarázni magának, hogy mindez csak egy tévedés vagy rosszindulatú tréfa lehet, azonban amiket az idegen állít, azok pont olyan régen eltemetett sebeket és kétségeket hoznak a felszínre, amik tudat alatt eddig is munkálkodtak a férfiban. A cselekmény egy jelentős része innentől kezdve személyes drámává válik, ahol végigjárhatjuk egy olyan ember kálváriáját, akinek a bizalma alapjaiban rendül meg, és számos érdekes etikai kérdést is felvet a könyv a párkapcsolatok vagy a házasság témaköréből. 

Szép lassan egyre többet megtudunk az idegenről is, pontosabban arról a hálózatról, akik az ehhez hasonló leleplezések mögött állnak. Az viszont csak a legvégén áll össze, hogy mi a célja pontosan ezeknek a "jóindulatú felvilágosításoknak". Vajon pénzt akar az idegen? Vagy egyszerűen istent játszik, és le akar leplezni mindenkit, aki sötét titkokkal mérgezi a kapcsolatait? Netán egy még ennél is összetettebb összeesküvés áll a háttérben? Aki elolvassa a könyvet, választ kap ezekre a kérdésekre, bár bevallom, volt olyan pont, amikor olyan kuszának tűnt számomra a történet, hogy nem voltam benne biztos, hogy minden szál kibogozódik-e a végére- szerencsére többnyire azért ez megtörtént. A feszültség tovább fokozódik, amikor Adam felesége eltűnik, a férfi ekkor már végképp nem tudja, mit gondoljon akár róla, akár azokról az emberekről, akik szintén a helyi kisváros mintapolgáraiként kapcsolatban álltak az asszonnyal. Adam a saját szakállára igyekszik az igazság nyomába eredni, és csak remélheti, hogy végül választ kap a kérdéseire. 


Nekem nagyon tetszett, hogy a regény középpontjában a titkok és a szekrényekben rejtegetett csontvázak álltak, szerintem az emberi lélek mélyén sokkal több dráma és kriminális elem rejtőzik, mint magukban az eseményekben. Jó volt az is, hogy a teljes kép csak a kötet legvégére állt össze, ráadásul tartalmazott jó néhány olyan fordulatot is, amire egyáltalán nem számítottam. Az kicsit tényleg nehézséget okozott, hogy a cselekmény közepe táján úgy éreztem, elvesztem a fonalat és nem értem, kinek mi a szándéka és a motivációja, de végső soron azért ezek is összeálltak előbb-utóbb. Maga a stílus olvasmányos, gördülékenyen lehet vele haladni, az a fajta krimi, ami nem akarja megváltani a világot, pusztán elszórakoztatni és érdekes dilemmákat felvetni. Dramaturgiai szempontból én úgy éreztem, hogy viszonylag kiegyensúlyozott, nem tartalmazott különösebben kiugró csúcspontokat, inkább egy lassú, de fokozatos feszültség növekedés van benne, ami az utolsó pár fejezetben éri el a tetőpontját. 

Ha valakinek nem az az elsődleges szempont, hogy minél több vér folyjon vagy minél brutálisabb legyen a cselekmény, és meg tud barátkozni ezzel a kicsit lassabb tempóval, szerintem nem fog csalódni. Jó volt az is, ahogy a szerző az "amerikai álmot", pontosabban a csillogó felszín alatt megbúvó titkokat és hazugságokat ábrázolta, és azt a kétségbeesett törekvést, hogy az emberek mindenáron megfeleljenek egy szerintük mások által elvárt képnek- és persze tudjuk, hogy ezek a légvárak az esetek nagy részében az első fuvallatra összeomlanak. Összességében nekem tetszett, nem bántam meg, hogy elolvastam, és nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz a belőle készült sorozat.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? A szerző más regényeivel sajnos nem tudom összehasonlítani, de szerintem tetszeni fog azoknak a krimi-rajongóknak, akik szeretik az érdekes ötleteket és a lélektani aspektus dominanciáját. 

Nyereményjáték:

Ez alkalommal mindegyikünk blogján egy-egy idézetet találhattok az író egy másik regényéből. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok az adott mű címét. A helyesen válaszolók közül három szerencsés a könyv egy példányával lehet majd gazdagabb.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Sosem jutsz el a következő fejezethez az életedben, ha mindig csak a legutóbbit olvasod újra meg újra. "


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.29. Flora the Sweaterist
03.03. Könyv és más
03.06. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések