Egy kisállatrendelő hétköznapjai (értékelés és nyereményjáték)

A Partvonal kiadó jóvoltából minden gazdi, eljövendő gazdi vagy egyszerű érdeklődő betekinthet egy állatorvosi rendelő kulisszáiba, mert Dr Philipp Schott kendőzetlenül beszél jó és rossz dolgokról, nehezen kezelhető gazdikról és elkényeztetett kedvencekről, és arról, hogy az állatorvoslás nem csupán bolyhos kiscicák simogatásáról szól.
Kövesd a Blogturné Klub öt bloggerét turnéjuk során, és tiéd lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Kiadó: Partvonal, 2020

Oldalszám: 232 oldal
ISBN: 9786155783784
Eredeti cím: The Accidental Veterinarian: Tales from a Pet Practice
Fordító: Novák Petra

A könyvet ITT tudod megrendelni




Fülszöveg:


A kanadai állatorvos őszinte, humoros, sokszor önironikus történetei eredetileg blogbejegyzések formájában láttak napvilágot. Dr. Schott harmincéves praxisa során szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal: hogyan adjuk be a tablettát a macskánknak, milyen zárat szereljünk a hűtőre, ha nem akarjuk, hogy a kutyánké legyen a sült csirke, és mit kezdjünk a halunkkal, ha az félig lenyelte a társát. De a történetek nem csak az állatokról szólnak. A szerző az évek során felismerte, hogy állatorvosként a kis kedvencek mellett a gazdikkal is kell foglalkoznia, akikről szintén számtalan érdekességet tudhatunk meg.

A kisállatrendelő színes mindennapjairól szóló kedves, szórakoztató történetek megnevettetik, elgondolkodtatják, vagy épp meghatják az olvasót, de senkit nem hagynak hidegen.

Véleményem:

Kiskorom óta nagyon szeretem az állatokat, és igen hamar el is jött az az időszak az életemben, amikor a szüleim már nem úszták meg a "légyszi legyen hörcsögünk"-jellegű akcióimat. Szépen végig is kísérleteztünk annak rendje és módja szerint mindenféle kiskedvencen, volt itt egér, degu, csincsilla, papagáj, de még botsáska is (tudom, nem hangzik valami cukinak, de amúgy egész jópofa állatok). Macskáink azóta voltak mindig is, amióta az eszemet tudom, illetve közel tizenhat évig egy végtelenül neveletlen, de nagyon szerethető kutyánk is. Jelenleg egy munkáltatónk van egy hajdani kóbor macska, Hajni személyében, aki már hat éve boldogítja a családot, és akivel szerencsére az éves rutinvizsgálatoktól és oltásoktól eltekintve nem is kell gyakran látogatni az állatorvost. Amikor először hallottam Dr. Philipp Schott könyvéről, azt gondoltam, lehetőségem lesz jobban belelátni az állatorvosi rendelők mindennapjaiba, illetve olvashatok néhány megható és szívmelengető történetet az itt megforduló állatokról. Az előzetes reményeim csak részben teljesültek, mert a könyv kicsit más jellegű, mint amire eredetileg számítottam, összességében azonban egy szórakoztató és informatív kis kötet mindenki számára, aki szereti az állatokat.



Dr. Philipp Schott német származású, kanadai állatorvos, aki írói karrierjét egy bloggal indította, jelen kötet pedig az első könyv, ami megjelent tőle. A cím alapján azt gondoltam, hogy a kötetben főleg vicces és megható anekdotákat olvashatok majd a rendelőben megfordult páciensekről, és bár ilyesmire is van példa, a fókusz kicsit máshol van. Dr. Schott például elég részletesen ír arról, hogy ő maga miért ezt a pályát választotta, milyenek voltak a kezdő évei a szakmában, mégis úgy érzem, ez a könyv egy átfogó összefoglalás magáról az állatorvosi hivatásról, annak pozitívumairól és árnyoldalairól, ami természetesen a gyakorló gazdik számára is tartalmaz hasznos tudnivalókat. Nagyon érdekes volt arról olvasni, hogy az állatorvosi munka mennyiben más, mint a sima orvosi, hiszen itt borzasztó sokféle azon területek száma, amihez érteni kell (a belgyógyászattól kezdve a sebészeten át a fogápolásig bezárólag), illetve nagyon sokszínű az a populáció is, akiket el kell látni. És akkor még ott van az is, hogy egy emberhez hasonlítva egy állat nem tudja szavakkal megfogalmazni, mi a baj és mi fáj, így még nagyobb szerepe van a ráérzésnek és a tapasztalatnak- no meg persze a gazdikkal való kommunikációnak. Ezek persze maguktól értetődő dolgok, mégis ritkán gondolunk bele szerintem, milyen nehéz és összetett feladat, amit ezek a szakemberek magukra vállalnak. 

Ugyanígy nagyon informatív volt az a fejezet is, amikor a szerző az árképzésről ír annak kapcsán, hogy sokan kritizálják az állatorvosi szolgáltatások árait. Ahogyan levezette a rendelő kiadásait és költségeit, egyáltalán nem tűnik meglepőnek, hogy mi mennyibe kerül, és hát nyilvánvaló, hogy a felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy számítunk ezekre a kiadásokra és vállaljuk is azokat, ha úgy adódik. Emellett még számtalan egyéb érdekesség megjelent a könyvben, például azzal kapcsolatban, hogy az állatorvosok között milyen magas a lelki problémákkal vagy egyenesen depresszióval küzdők aránya, és hogy ezen a területen is mennyire reális és potenciális veszély a kiégés. Természetesen, mint minden hivatás esetében, a folyamatos fejlődés igényével és szakmai megújulással kiküszöbölhetők valamelyest ezek a veszélyek.



Az emberi oldalt bemutató fejezetek mellett azért szerencsére nem kellett teljesen nélkülözni az állatos történeteket sem, az író megoszt velünk néhány kedves, vicces vagy éppen meghökkentő esetet a praxisából, mindig az adott témához illeszkedően. Ezek a témák pedig eléggé változatosak és hasznosak is abból a szempontból, hogy gazdiként minél tudatosabban ítéljük meg kedvencünk szükségleteit és egészségi állapotát, és hogy tudjuk, mik azok a kritikus pontok, amikor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Szóba kerülnek az oltások, az ivartalanítás, a kullancsok és bolhák, de még a különböző végtermékek főbb ismérvei is. Aztán persze akadtak szomorúbb fejezetek is, főleg az eutanázia és az olyan esetek kapcsán, ahol még a megfelelő orvosi segítség sem bizonyul elegendőnek. Összességében tehát, ha nem is ad választ minden lehetséges kérdésre, ami egy állattulajdonosban felmerülhet, szerintem nagyon jó szemléletet és alaptudást biztosít ez a könyv, amit tovább lehet mélyíteni a későbbiekben.

Bár nem egészen azt kaptam, amire számítottam- sokkal inkább volt elgondolkodtató, mint vidám vagy szórakoztató- ettől függetlenül egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam, mert úgy érzem, sokkal jobban megértettem általa az állatorvosi hivatást, annak minden szépségével és nehézségével együtt. Pont emiatt, ha valaki kacérkodik ezzel a szakmával, szerintem mindenképpen érdemes beszerezni, hiszen Dr. Philipp Schott könnyed stílusban, mégis kellő mélységgel és hitelességgel ír a témáról. De akkor is jó választás, ha szimplán egy olvasmányos kötet formájában szeretnénk aktívan tenni azért, hogy minél felelősebb gazdijai lehessünk azoknak a csodás teremtményeknek, akik megosztják velünk az életüket, és bearanyozzák a mindennapjainkat.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Állatbarátoknak és az állatorvosi szakma iránt érdeklődő olvasóknak.

Nyereményjáték:


Miért visszük kedvenceinket az állatorvoshoz? A választ megtalálod minden állomáson elrejtve, ha összeolvasod a kiemelt betűket. A feladatotok csupán annyi, hogy a kapott szót beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem, a beírt válaszokon már nem tudunk módosítani! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.02 - Betonka szerint a világ…
03.04 - Spirit Bliss Sárga könyves út
03.06 - Kelly és Lupi olvas
03.08 - Könyv és más
03.10 - Flora the Sweaterist

Megjegyzések