Elképesztő egyiptomiak (értékelés és nyereményjáték)

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ismét elérhetővé vált hazánkban a RRRrrrrettentő töri sorozat első kötete, az Elképesztő egyiptomiak. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere elmélyült a tébolyult történelmi tények tárházában, hogy olyan dolgokról szerezzenek tudomást, melyekről egyetlen történelem órán sem esik szó.
Tarts hát velünk, kövesd a turné állomásait, szórakozz, és vidd haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 136 oldal
ISBN: 9789634576457
Eredeti cím: Awesome Egyptians
Fordító: Hegyesi Gabriella 
Illusztrálta:Martin Brown

A könyvet ITT tudod megrendelni


Fülszöveg:

Tébolyult ​történelmi tények tárháza.

Ez a könyv tébolyító történelmi tényekről szól. Azokról a dolgokról, amiről a tanárok mélységesen hallgatnak! A tanárok soha nem mondják el a teljes igazságot. Azt hiszik, hogy túl fiatal vagy még az olyan hátborzongató dolgokhoz, mint például, hogy az egyiptomiak hogyan szedték ki a múmiáikból az agyukat. Az is előfordul, hogy a tanárok azért nem beszélnek valamiről, mert ők maguk sem tudják pontosan, hogy miről is van szó! Ez a könyvecske azonban mindennel megismertet, amivel a tanárok nem mertek. Rengeteg érdekes dolgot találsz benne:


…vérfagyasztó történeteket, amelyekhez képest könnyed esti tévézésnek tűnik, ha derékig egy krokodil torkában ficánkolsz…

…mókás dolgokat, amik összehasonlíthatatlanul izgalmasabbak, mint egész álló nap rágcsálnivalókkal tömni az arcodat…

…olyan tényeket, amelyek sokkal viccesebbek, mint a tanárod poénjai, undorítóbbak, mint egy háromhetes büdös zokni, vagy szomorúbbak, mint egy háromlábú birka látványa. Remélem, hogy borzasztóan fogod élvezni őket!

Véleményem:

A történelem olyasmi, amit felnőtt fejjel sokkal jobban tudok értékelni, mint gyerekként az iskolapadban. Pedig nem voltak rossz tanáraim, és alapvetően nem is voltam gyenge ebből a tantárgyból, de valahogy sosem lett igazi szerelem közöttünk, inkább csak udvarias jószomszédi viszony. Holott könnyen meglehet, hogy ez máshogy alakult volna, ha fiatalabb koromban találkozom egy-két olyan könyvvel, ami a száraz tények helyett célirányosan a legérdekesebb részleteket gyűjti össze, azt is olyan könnyed stílusban, ami egy gyerek vagy kamasz számára befogadható. Terry Deary és Peter Hepplewhite kötete most kicsit betömködte ezt az űrt, és felkeltették bennem a gyermeki kíváncsiságot, amiből talán egy nap még igazi rajongás is lehet, hiszen sohasem késő. 



Ez a bizonyos Rrrettentő töri című sorozat már a kilencvenes években megjelent hazánkban, engem viszont akkor totálisan elkerült, így most a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából, az új kiadás kapcsán figyeltem fel rá. Az első darab a sorozatból az Elképesztő egyiptomiak, aminek kifejezetten örültem, mert ez olyan téma, amiből nem érzem magam teljesen tudatlannak, és ami mindig is érdekelt a maga misztikusságával és rejtélyeivel. Kíváncsian vártam hát, hogy mit fog nyújtani számomra ez a két brit úriember. 

Az első dolog, ami rögtön meghatározó a kötetben, az a humor. Ez egyrészt megnyilvánul a nyelvezetében, stílusában, másrészt Martin Brown mókás illusztrációiban is. Érzésem szerint elsődlegesen a kiskamaszok korcsoportját kívánták megcélozni ezzel a könyvvel, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy ennél idősebb olvasók ne kacaghatnának rajta jókat. A tartalmat tekintve a szerzők arra törekedtek, hogy az évszámok és szárazabb tények helyett az olyan izgalmas részleteket gyűjtsék össze, amikre nem biztos, hogy sor kerül egy átlagos történelem órán, és ami a fiatalok képzelőerejét nagy valószínűséggel megmozgatja. Ilyen a piramisok építésével és tulajdonságaival kapcsolatos számos érdekesség, a múmiák és a balzsamozás folyamata, vagy akár az egyiptomiak különös írása, a hieroglifák. 136 oldal nyilván nem alkalmas arra, hogy tökéletesen átfogó képet nyújtson egy ilyen hosszú történelmi korszakról, de ez nem is volt cél: tényleg annyi történik, hogy a legfontosabb tudnivalók mellett megismerünk egy csomó izgalmas apróságot, amitől egy kicsit Indiana Jones-nak érezhetjük magunkat.



Az én kedvenc fejezetem az volt, ami az egyiptomi sírrablásokról, illetve ehhez kapcsolódóan a fáraók átkával foglalkozott. Azon túlmenően, hogy alapvetően szórakoztató adatokat és részleteket tartalmazott, nagyon érdekes volt belegondolni abba, hogy milyen irgalmatlan mennyiségű kincset ástak el ezeken a sírhelyeken (a személyzetről és a macskákról nem is beszélve). Ugyanígy nagyon elgondolkodtatott, amikor a piramisok építéséről olvastam. Számomra valahogy olyan felfoghatatlan és elképzelhetetlen emberi teljesítmény ez, és el se tudom képzelni, hogyan tudtak az Ókorban többtonnás kőtömböket furikázni A pontból B-be (biztos megvan rá a magyarázat, és nem, nem hiszem, hogy az ufók lettek volna, de azért hé, lássuk be, ez tényleg nem semmi teljesítmény!). Ezeken kívül még rengeteg apróság kerül terítékre ebben a vékonyka kötetben, van szó az istenekről, az egyiptomi nők szépségápolási fortélyairól, a földművelésről és a királyok szokásairól, szóval tényleg egész sok területet érint a legfontosabb és legizgalmasabb ismereteket kiemelve. Nagyon tetszett, hogy a könyv tartalmaz néhány élményszerű vagy interaktív elemet is: a tippek segítségével letesztelhetjük a saját mini-piramisunkat, megfejthetjük a hieroglifákat, de akár még egyiptomi édességet is készíthetünk. A kötet végén teszt található, aminek segítségével könnyedén ellenőrizhetjük megszerzett tudásunkat.



Azt kell mondanom, hogy engem most nagyon meggyőzött ez a könyvecske, teljesen el tudtam merülni benne, kikapcsolt, szórakoztatott, ámulatba ejtett és elgondolkodtatott, szóval szerintem minden olyan célt beteljesített, amit az alkotók maguk elé tűzhettek. Őszintén remélem, hogy a kiadó a sorozat többi kötetét is meg fogja jelentetni, nagyon jó lenne más történelmi korszakokról és civilizációkról is olvasni ebben a könnyed, szórakoztató, mégis informatív stílusban. Jó szívvel ajánlom, és nem csak azoknak, akiknek meggyűlt a bajuk a törivel az iskolában!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magamból kiindulva azoknak, akik kacérkodnak a történelemmel, de szeretnének valami könnyed, humorosabb darabbal indítani. Emellett kalandvágyó kiskamaszoknak. 

Nyereményjáték:

Játékunk során egy kis fejtörő kalandra hívunk benneteket. Minden állomáson találtok egy állítást, nektek pedig el kell döntenetek róla, hogy igaz vagy hamis. De egyet se féljetek, amennyiben hibáztok, nem fog rátok rontani egyetlen vérszomjas múmia sem!

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Feladvány:

A Nagy Piramis körülbelül 2.300.000 kőkockából áll.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03/27 Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
03/28 Könyv és más
03/29 Spirit Bliss Sárga könyves út
03/30 Dreamworld - Borítók
03/31 Dreamworld

Megjegyzések