Walt ​Disney – 5 perces húsvéti történetek (értékelés és nyereményjáték)

A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent a Walt ​Disney – 5 perces húsvéti történetek című mesekönyv, amely néhány szeretett Disney karakter húsvéti és tavaszi kalandjaiba enged bepillantást nyerni. A megjelenés alkalmából a Blogturné Klub bloggerei mesélnek a könyvvel kapcsolatos élményeikről. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!
Kiadó: Kolibri, 2020

Oldalszám: 128 oldal
ISBN: 9789634376682
Eredeti cím: Disney- 5- Minute Easter Stories
Fordító: Horváth M. Zsanett

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

Itt a tavasz!
Indulj húsvéti kalandra kedvenc mesehőseiddel! Ezek a könnyed történetek bármikor képesek elrepíteni téged a mesék birodalmába – akár öt perc alatt!

Véleményem:

Korábban már volt szerencsém a Kolibri Kiadó által megjelentetett 5 perces Marvel és Pókember történetekhez, így kíváncsian vártam, milyen lesz a legújabb kötetük, ahol különféle Disney-mesék kerülnek a középpontba. Az ilyen jellegű mesekönyvekkel szemben (értem ez alatt, hogy rajzfilmből adaptált) mindig van bennem egy leheletnyi fenntartás, hogy vajon a szöveg maga megállja-e magában a helyét, vagy pedig a karakterek és a rajzok viszik el a hátukon a történetet. Nos, tény, hogy ennél a könyvnél is a jól ismert és szeretett figurákon van a hangsúly, de maguk a történetek is aranyosra sikeredtek, ráadásul egy adott tematika, a tavasz és a Húsvét köré fűzte fel őket a szerkesztő. Igaz, az idei tavasz sajnos nagyon másként alakul, mint szeretnénk, ahelyett, hogy élveznénk a napsütést és a szabadtéri programokat, most ügyelnünk kell arra, hogy lehetőség szerint otthon maradjunk. De éppen emiatt szerintem nagyon klassz, ha jó mesekönyveket ajánlhat az ember, hiszen az olvasás olyasmi, amit a négy fal között is bátran művelhetünk, és a könyvek tartalmasabbá tehetik a kisgyerekek mindennapjait is a kényszerű szünet alatt.


A kötetben összesen hat rövid mese szerepel, melyek különféle Disney-rajzfilmek szereplőit állítják a középpontba. Találkozhatunk a Hófehérke, a Verdák, a Zootropolis, a Micimackó, a Hamupipőke és a Jégvarázs jól ismert figuráival. Nekem ezzel kapcsolatban nagyon tetszik, hogy ennyire színes a felhozatal, hiszen kisfiúk és kislányok egyaránt megtalálják a számításaikat és a hozzájuk közelebb álló karaktereket. Maguk a mesék függetlenek az eredeti rajzfilmektől, különálló kis történetek, de ezek mind illusztrációjukban, mind stílusukban illeszkednek az eredeti verziókhoz. A mesékben szereplő események valóban a tavaszt idézik, akad itt húsvéti tojáskeresés, tavaszi parádé, sőt, a verdás meséből azt is megtudhatjuk, kicsoda a Húsvéti Bogár és milyen módon lepi meg kedvenc autóinkat. A történetek valóban 5 percesek, tehát ideálisak egy-egy esti mese gyanánt, illetve gyakorlásként a kezdő olvasóknak.


Személy szerint az én szívem picit közelebb húz a klasszikusabb mesékhez, így leginkább Hófehérke és Hamupipőke története került közel hozzám. Örültem a Jégvarázs világában játszódó mesének is, hiszen Olaf és barátai mindig jó kedvre derítenek. A történetek jellegét tekintve nem találkozunk óriási erkölcsi tanulságokkal vagy nagyon mély mondanivalóval (ez alól talán a Micimackós mese kivétel, ami a barátságról és az egymásnak nyújtott segítségről is szól), inkább a szórakoztató funkció dominál, ami nem feltétlenül baj egy ilyen típusú könyvnél. Azt gondolom, itt főként úgyis az fogja lekötni a gyerkőcöket, hogy találkozhatnak kedvenc mesehőseikkel, ráadásul a kötetben található illusztrációk nagyon igényesek és szépek.


Összességében úgy gondolom, hogy ez a kötet abszolút megfelel annak a célnak, amire készítették: visszarepít bennünket a Disney-filmek varázslatos világába, miközben ténylegesen rövid, hamar elolvasható, kedves történeteket mesél el. Nekem személy szerint hiányzott egy pici plusz magukból a történetekből, mert nem mindig értettem, hogy pontosan mi az üzenet, amit meg kívánnak fogalmazni a szerzők, de ettől függetlenül kellemesen szórakoztam. Azt gondolom, ez a könyv jó eszköz lehet a tavaszra és a Húsvétra való ráhangolódáshoz, és segít egy kis örömet és napfényt csempészni a mostani, nehezebb napokba.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Minden Disney-rajongó gyerkőcnek és örökifjú felnőtteknek.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Disney rajzfilmről találtok érdekességeket. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott állomáson melyik animációs filmről van szó. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

1995-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 1. a világhírű Pixar-filmek közül. Ez a film jegyzi a mozi történetének első, teljes egészében számítógéppel alkotott egész estés produkcióját, s ezen úttörő momentum eléréséért John Lasseter, a rendező különdíjban részesült az 1996-os Oscar-gálán. A film az 1995-ös év legnagyobb bevételt hozó bemutatója lett Észak-Amerikában, míg világviszonylatban a második helyen futott be. A film első változatában az egyik főszereplőt a Pixar (vezetői javaslatra) gonosz karakterként formálta meg, az eredmény azonban olyan katasztrófálisra sikerült, hogy a Disney azonnal leállíttatta a produkciót. Végül a Pixar kapott még egy esélyt egy átdolgozott verzió bemutatására, amely két szerethető főszereplővel végül zöld utat kapott a Disney-től. A leállás miatti költség kiesését végül Steve Jobs (az Apple és a Pixar alapítója) saját zsebből finanszírozta.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03/09 Veronika’s Reader Feeder
03/11 Csak olvass!
03/13 Nem félünk a könyvektől
03/15 Utószó
03/17 Könyv és más
03/19 Dreamworld
03/21 Spirit Bliss

Megjegyzések