Négy ​évszak a Vadrózsa utcában (Alma Magdi)


Fülszöveg:

Akár ősz van, akár tavasz, nyár vagy tél: Alma Magdinak és barátainak minden nap újabb kalandokat tartogat. A bodzavirágfehér kisegér kincskereső utat és kirándulást szervez, titokban süteményversenyre készül, szellemekre vadászik. Egy napon pedig váratlan vendég érkezik hozzá…
Jöhet vad őszi vihar, hullhat a hó: a lényeg, hogy Alma Magdi és barátai együtt legyenek, és vigyázzanak egymásra!

Csodálatos történetek a Vadrózsa utcából

Véleményem:

Egy ideig halogattam ennek az értékelésnek a megírását, viszont rögtön az elején megnyugtatok mindenkit, hogy ennek nem az volt az oka, hogy nem tetszett. Éppen ellenkezőleg: annyira magával ragadott ez a bájos és szeretnivaló történet, hogy mindenképpen szerettem volna a kellő nyugalommal és odafigyeléssel megírni a véleményemet, mert őszintén azt gondolom, hogy Andreas H. Schmachtl története minden családban és könyvespolcon megállja a helyét. De lássuk csak, ki is az az Alma Magdi, mitől különleges a Manó Könyvek legújabb kiadása, és mi minden történhet velünk, ha kalandozni indulunk a Vadrózsa utcába.


Bevallom, én korábban nem ismertem sem a szerzőt, sem ezt a mesét, viszont a borítót és az illusztrációkat megpillantva az volt a benyomásom, hogy ez valamilyen régebbi, klasszikus mesekönyv lehet (mint mondjuk Beatrix Potter meséi). Meglepődve olvastam aztán, hogy a szerző egész fiatal, és történetei is már a jelen évezredben keletkeztek, így aztán végképp nagyon kíváncsi voltam, vajon az Alma Magdi-történetek milyen hangulatot, stílust és értékeket képviselnek majd, és mennyire szólítanak meg például engem, a felnőtt olvasót. Korábban az Alma Magdihoz köthető mesék más kiadónál jelentek meg, a legfrissebb, 2019-es kiadás, amiről én is írok most, több rövid mesét foglal magába, összesen 34-et, így biztosított, hogy aki beleszeret ebbe a világba, annak nem is kell egyhamar búcsút vennie tőle, hiszen 200 oldalon keresztül követhetjük apró hőseink kalandjait. 

A mesék főhőse az alcímből is megismert Alma Magdi, aki nem más, mint egy apró fehér egér, olyan fehér, mint a bodzavirág. Ráadásul Magdi egy igazi, hamisítatlan templomi egér is, hiszen egy templom falában lakik otthonos kis házikójában. Nekem egyből nagyon megtetszett, hogy Magdi nem gyerek-karakter, hanem felnőtt egér-hölgy, aki már rendelkezik jócskán élettapasztalattal és bölcsességgel. Szereti és tiszteli is az állatok kis közössége, gyakran összejár más egerekkel, legkedvesebb barátja pedig Süni. A kötet különlegessége, hogy a négy évszak köré épülnek a rövid fejezetek, az őszi meséktől kezdve fokozatosan eljutunk a nyárig, a történetek pedig témájukban illeszkednek ezekhez az évszakokhoz. Maguk a mesék a Vadrózsa utcában élő állatok mindennapjait mutatják be, a középpontban egy-egy érdekesebb kalanddal: ilyen lehet a nagy esőzés, a kísértetvadászat, az első hó vagy a tavaszi nagytakarítás. Az állatkák olykor problémákkal és nehézségekkel néznek szembe, viszont minden esetben az a tanulság, hogy ha összefognak és segítik egymást, mindent meg tudnak oldani. 


Azt hiszem, nem fogok tudni eleget áradozni arról, milyen időtlen báj, végtelen kedvesség sugárzik ezekről a lapokról. Nagyon szeretem, amikor egy szerző maga illusztrálja a meséjét, jelen esetben pedig erről van szó. A rajzok tökéletesen illeszkednek a történetek stílusához, és összességében tényleg van egy olyan hangulata a könyvnek, ami a régi klasszikusokat idézi. A szöveg nagyon szépen megfogalmazott és olvasmányos, ebben bizonyosan nagy szerepe volt Nádori Lídia fordítónak is. A szöveg mennyisége és a történetek viszonylagos komplexitása miatt én legfőképp kisiskolás kortól ajánlanám, de érdemes lehet már kisebb gyerkőcöknek is megpróbálni felolvasni, a gyönyörű rajzok és a helyes állatszereplők biztosan őket is le fogják kötni. Az pedig vitathatatlan, hogy felnőtt fejjel is tökéletesen élvezhetők a mesék, én nagyon jól éreztem magam Alma Magdi világában, mintha egy öreg, kényelmes fotelbe süppednék a kedvenc horgolt takarómmal és egy csésze finom teával. Külön tetszett, hogy az oldalakról folyamatosan visszaköszön a szerző végtelen szeretete a természet és az állatok iránt, éreztem, mennyire kedvesek számára ezek az apró teremtmények és hogy igyekszik velünk is megszerettetni őket. Ez pedig tökéletesen sikerült, hiszen Magdi mostantól az abszolút kedvenceim között fog helyet kapni.


Nagyon jó szívvel ajánlom tehát mindenkinek ezt a könyvet, aki szeretne egy szívet melengető, csodálatos világban kalandozni, és az évszakokhoz passzoló, tanulságos kis esti meséket olvasni. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Felolvasásra 4-5 éves kortól, önálló olvasásra kisiskolás kortól fiúknak és lányoknak egyaránt, és természetesen minden felnőttnek, aki szereti a régi vágású, szépséges meséket.

Ha felkeltette az érdeklődésed, ITT rendelheted meg!

A könyvet nagyon szépen köszönöm a Manó Könyveknek!


Megjegyzések