Hétköznapi ​szörnyetegek (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Agave Kiadónak köszönhetően, már magyar nyelven is olvashatjuk J. M. Miro sötét elemekkel átszőtt fantasy történetét, a Hétköznapi szörnyetegeket. A viktoriánus korabeli Anglia és a feszültséggel teli légkör bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Cairndale Intézet titkait és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




Kiadó: Agave Könyvek, 2023
Oldalszám: 608 oldal
Eredeti cím: Ordinary Monsters
Fordította: Bosnyák Edit
ISBN: 9789635980512


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„A ​Hétköznapi szörnyetegek kiemelkedő alkotás: a vad találékonyság, a dickensi különcség, a természetfeletti horror és a lebilincselő feszültség káprázatos keveréke. Vigyázzatok… ha egyszer beléptek a rémregények rémregényébe, sosem akartok majd távozni innen!”
Joe Hill

1882-t írunk. Edinburgh-tól északra, egy elszigetelt tó szélén található a Cairndale Intézet magányos kőépületeivel, ahol egy különös doktor természetfeletti képességekkel rendelkező árváknak nyújt otthont. Hamarosan két új gyerek érkezésére számít Londonból, azonban egy veszedelmes figura vadászni kezd rájuk – egy férfi, akiből korom és sötétség árad.

A tizenhat éves Charlie Ovid kegyetlen és erőszakkal teli gyermekkora során fedezte fel, hogy a teste magától meggyógyul, ha akarja, ha nem, míg Marlowe-ra egy tehervagonban találtak rá, és furcsa, kék színű fénnyel ragyog, ráadásul képes megolvasztani az eleven húst.

Két tapasztalt nyomozó feladata lesz biztonságos helyre vinni a fiúkat, ám hamarosan mindannyian a legszörnyűbb borzalmakkal kénytelenek szembenézni. Élők és holtak világa kerül összeütközésbe egymással, és miközben mélyen eltemetett titkokra derül fény, Charlie, Marlowe és a többi árva megismeri képességük valódi természetét – ráadásul nem csak arra jönnek rá, hogy mi fenyegeti őket, hanem, hogy a legádázabb szörnyetegek olykor a legkáprázatosabb ajándékokkal érkeznek.


Véleményem:

Borzasztóan vártam J. M. Miro Hétköznapi szörnyetegek című regényét, attól a perctől kezdve, hogy először megláttam a Stranger Things szpúki demogorgonját idéző borítóját. Mindig szívesen kísérletezek az Agave Könyvek féltégláival, és nem csak azért, mert nagyobb biztonságban érzem magam tőlük egy sötét sikátorban, hanem azért is, mert az esetek többségében hosszú távra nyújtanak minőségi szórakozást. Ez a történet egy viktoriánus korban játszódó horror-fantasyt ígért, ami elég kellemes párosításnak tűnt, azt viszont csak remélni mertem, hogy új kedvencet avathatok, mire végzek vele. Nos, nem is csigázok tovább senkit, nekem ez a regény elképesztő módon bejött, és azoknak a táborát erősítem, akik boldog ujjongásban törtek ki, amikor megtudták, hogy ez még csak egy sorozat bevezető kötete. 


A történetünk az 1800-as évek végén veszi kezdetét, egy szökésben lévő lánnyal és egy árva kisfiúval. Eliza Grey egy önvédelemből elkövetett bűncselekmény után menekül éppen, amikor egy vasúti kocsiban különleges kisbabára bukkan, aki kék fénnyel ragyog. Úgy dönt, magához veszi a kis lelencet, és később egy különös kompániához csatlakozik, ahol átmenetileg menedékre lelnek. Már ekkor kiderül, hogy a regény cselekményének középpontjában olyan gyerekek fognak állni, akik valamilyen különleges képességgel rendelkeznek, ezt később megerősíti Charlie Ovid történetszála, akit éppen ki akarnak végezni gyilkosságért - csakhogy nem sikerül, ugyanis Charlie sebezhetetlen, és minden sérülése begyógyul. Hamarosan két nyomozó is felbukkan a színen, Mr. Coulton és Alice személyében, akik a titokzatos Cairndale Intézetnek dolgoznak, és az a feladatuk, hogy megtalálják és az intézetbe szállítsák ezeket a különleges gyerekeket. Így kerül két főhősünk, az ekkor már nyolcéves Marlow és a tizenhat éves Charlie a különös intézménybe, ahol hamarosan megismerkednek más rendkívüli tehetséggel megáldott fiatalokkal, és arról is egyre többet megtudnak, miben áll képességük természete és milyen valóságok rejtőznek még a látható világ mögött. 

Természetesen nem lenne igazi a sztori egy megfelelő főgonosz nélkül, esetünkben ezt a posztot Jacob Marber tölti be, aki mindenáron meg akarja kaparintani az újonnan beszervezett gyerekeket, különösen Marlow-t. Jacob karaktere abból a szempontból különleges, hogy egykor maga is az intézet növendéke volt, csak bizonyos történések hatására átállt a sötét oldalra - legalábbis ez a hivatalos narratíva vele kapcsolatban, azonban az író gondot fordított rá, hogy az ő nézőpontját is kellően megismerjük ahhoz, hogy megértsük, semmi sem fekete vagy fehér, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy ő jelenti az egyetlen és legnagyobb fenyegetést a gyerekek számára. A történet egyébként ezen a ponton több idősíkra válik szét, a jelen eseményei mellett megismerhetjük a közelmúlt történéseit is, amikor Jacob és Coulton még együtt dolgozott. Ebből a nézőpontból jobban meg lehet érteni, mik vezettek a tragikus szétváláshoz, ahogyan azt is, hogy a regényben szereplő képességeknek és erőnek milyen a természete, hogyan kapcsolódik össze fény és sötétség, élők és holtak birodalma. 

Az az igazság, hogy a hosszú terjedelmet egy percig sem éreztem negatívumnak. Persze, meg lehetett volna oldani ezt a történetet egy-kétszáz oldallal kevesebből is, de egyrészt én személy szerintem nem untam egy kicsit sem, másrészt szerintem ritka világos és áttekinthető volt az egész. Szeretem, ha nem szájbarágós módon, de egyértelműen kiderül, hogy miről is van szó egy komplexebb fantasyben, itt nem volt olyan érzésem, hogy el vagyok veszve vagy nem tudom, ki kicsoda. Borzasztó erős karakterekkel operál a történet. A kezdetben megismert két fiú mellett nagyon jó figura Mrs. Harrogate, aki külsős munkatársként, egyfajta összekötőként segíti az Intézet munkáját. Aztán ott volt a nyomozónő, Alice is, aki az első pillanattól kezdve belopta magát a szívembe. Erős, határozott és független, ugyanakkor nagyon hamar felébred benne a felelősség a gyerekek iránt. És ha már gyerekek, közülük engem Komako története érintett meg a leginkább, kinek képessége Jacobhoz hasonlóan a porművesség, és még valami, ami nagyon szívszorító módon nyilvánult meg az életében. 

A horror címke bizonyos szempontból megállja a helyét, hiszen akadnak itt különös árnyak, szörnyetegek és brutálisabb gyilkosságok is, viszont ami miatt inkább ide lehet sorolni, az a végig nagyon erős, sötét atmoszféra. Olvasás közben valamiért többször eszembe jutott, hogy utoljára A hollókirálynál (értékelésem ITT) éreztem ezt a hangulatot (csak itt lényegesen izgalmasabb volt az olvasás élménye, és a hosszú fejezetek ellenére azért mindig történt valami, ami fenntartotta az érdeklődésemet), és jó volt megint elmerülni benne. Sokan írják, hogy milyen elemeket fedeznek fel a regényben, biztos vagyok benne, hogy a Copperfield Dávidtól elkezdve a Harry Potteren át a Hősök című sorozatig rengeteg inspiráló forrást lehetne tippelni, mégis azt gondolom, hogy ez a történet több a különböző, már meglévő ötletek összegyúrásánál, legfőképpen azért, mert baromi jól van megírva. A történet alakulásáról, a fordulatokról és csattanókról nem is árulnék el többet, legyen elég annyi, hogy volt jó néhány történés, amire nem számítottam, és épp elég kérdés maradt nyitva ahhoz, hogy mindenképpen folytatni akarjam. Agave-s féltéglák, csak így tovább!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy egyedi hangulatú, sötét tónusú fantasyt olvasni különleges gyerekekkel. 

Nyereményjáték:

A kötet műfaja dark fantasy, így most a játékunk is ehhez a zsánerhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely a műfaj egy ismert regényére utal. Nektek nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi az adott regény címe. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“[…] aki kérdez, az viselje el a választ is.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.26.: Csak olvass!
06.29.: Könyv és más
07.01.: Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések