A ​sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Agave kiadó jóvoltából rémtörténetekkel ismerkedhetünk meg a világ minden tájáról A sötétség szavai című novelláskötet által. Borzongjatok velünk a turné alatt, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.




Kiadó: Agave Könyvek, 2023
Oldalszám: 410oldal
Eredeti cím: The Valancourt Book of World Horror Stories 1.
Fordította: Ballai Mária, Bari Máriusz, Bogár Levente, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Kozma Dániel, Molnár Berta Eleonóra, Török Krisztina
ISBN: 9789635981366


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​World Fantasy- és Shirley Jackson-díjakra jelölt antológia, mely bemutatta a világnak Veres Attilát.

Egy olasz falu, mely egyetlen térképen sem szerepel; egy spanyol boszorkánynövendék, aki szellemekkel és vámpírokkal tölti az idejét; egy törekvő francia nyomozó, aki nem rest okkult tudást latba vetni a sikerért, vagy épp egy perui író, aki bármit megtenne a hírnévért. Csupán néhány momentum a horror műfajának egyik leggrandiózusabb irodalmi válogatásából, melyhez a Valancourt Books szerkesztői több tucat nemzet majdnem húsz különböző nyelven írt horrorirodalmából válogattak, hogy elhozzák a legkiválóbb történeteket.

A könyv összes idegen nyelvű novellája ebben a kötetben jelent meg először angolul, az eleve angol nyelven írt művek pedig – olyan országokból, mint például a Fülöp-szigetek – ekkor kerültek először kiadásra az Egyesült Államokban. Ráadásul ebben a gyűjteményben debütált a tengerentúlon Veres Attila, az Odakint sötétebb, az Éjféli iskolák és A valóság helyreállítása szerzője, aki azóta már lehetőséget kapott egy önálló novelláskötet megjelentetésére is The Black Maybe címmel.

A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról címe nem túloz: példa nélküli vállalkozás, igazi ínyencség a horror műfaj szerelmeseinek.


Véleményem:

Bevallom, az Agave Könyvek frissen megjelent novelláskötete, A sötétség szavai már akkor is landolt volna a polcomon, ha azt se tudom, miről szól, annyira tetszik a fekete élfestett kiadás a különleges borítóval. Na de így, hogy ráadásul a világ minden tájáról válogatott horror-novellákat tartalmaz, nem is volt kérdés, hogy olvasni akarom, arra pedig különösen kíváncsi voltam, milyen lesz majd a Veres Attila által írt darab, amivel sikerült helyet kivívnia magának a nemzetközi piacon is. Bár egy ilyen kötet esetében azért nagyon ritka, hogy a benne szereplő minden mű magával ragadja az embert, azért bíztam benne, hogy fogok kincseket találni köztük, és ez szerencsére be is igazolódott: azért a négy-öt kiemelkedő darabért, ami teljesen levett a lábamról, abszolút megérte átrágni magamat a többi - egyébként kifejezetten jó színvonalú novellán. 


A kötetben összesen tizenkilenc novellát találunk, a válogatás pedig tényleg nagyon széleskörű. Akad itt szenegáli, olasz, spanyol, finn, dán, mexikói, román, Fülöp-szigeteki és - a már említett- magyar történet is, az pedig nagyon tetszett, hogy a szerkesztők minden egyes darab elejére beillesztettek egy rövid bevezetőt. Ezekből a szövegekből kiderül, hogy az adott ország általában hogyan viszonyul a horror műfajához, mennyi képviselője van, és milyen fontosabb dolgokat kell tudni a szerzőről. Ezután olvashatjuk a témájukban eléggé változatos, hangulatukban viszont egész kiegyensúlyozott egységet mutató történeteket, melyekben nem kifejezetten a brutális és véres műfaji elemeken van a hangsúly, inkább a mélyebb, zsigeri borzongáson. Egy párhuzamos világba vezető lehajtó, boszorkányok és kísértetek, titokzatos barlang, egy váratlanul felbukkanó, zavarba ejtő gyermek - csak néhány azok közül az alaptémák közül, amikkel a kötetben találkozhatunk. Nekem mindig egy kicsit nehéz ilyen könyveket értékelni, hiszen nem lehet minden egyes novellát részletezni, most is úgy döntöttem, hogy amellett, hogy mindenkit megnyugtathatok, hogy még a számomra gyengébbnek érzett darabok is bőven az élvezhető tartományba esnek, bővebben írnék azokról, amik viszont nagyon megtetszettek. 

Az első ilyen a kötetben Bernardo Esquinca mexikói szerző Señor Ligotti című novellája volt. A történet főhőse egy író, aki egy író-olvasó találkozón megismerkedik egy idős férfival, aki felajánlja neki, hogy kedvezményes áron eladja neki a lakását. Főhősünk kapva kap az alkalmon, hiszen cserébe csak annyit kell megígérnie, hogy időnként meglátogathatja az úr, Señor Ligotti. Már ennyiből is sejthetjük, hogy az ígéret sokkal komolyabb következményeket fog maga után vonni, mint elsőre gondolta volna író barátunk, a történet számomra jól szimbolizálta, milyen ára lehet annak, ha valaki ihletet szeretne meríteni egy új történethez. A másik kedvencem Christien Boomsma Csontok a tekintetében című darabja volt, mellyel Hollandiát képviselte. Ebben a novellában egy fiatal nő éjszaka elüt egy macskát, és nagy bűntudattal visszaviszi a gazdájához, egy látszólag ártatlan idős hölgyhöz. Ezzel azonban az események olyan láncolatát indítja el, ami bizarr, kifacsart módon mutatja meg, mi lehet az empátia és a segítőkészség ára. Kifejezetten tetszett még az Adomány című novella a dán Lars Ahn-tól, amiben egy fiatal házaspárhoz váratlanul egy tízéves fiú állít be, adománygyűjtés címén. Csakhogy miután megkapja a pénzt, esze ágában sincs távozni, jelenléte pedig felszínre hoz minden sötét és titkolnivaló dolgot, amit a pár eddig rejtegetni próbált egymás elől. 

A végére hagytam a számomra legkedvesebb művet, Veres Attila Méltósággal viselt című novelláját, és nagyon határozottan állíthatom, hogy ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy ő az egyetlen magyar szerző a kötetben. Tényleg azt gondolom, hogy övé az egyik legerősebb darab a kötetben, mind témájában, mind stílusában hoz mindent, amit én egy igazán mély, lélektani horrortól várok. Ez a történet egy kisfiúról szól, akivel édesanyja egy nap közli, hogy szeretett plüssállata, Vili halálos beteg. Ezután a kisfiú maga is észlelni kezdi az árulkodó jeleket, sőt, mintha az egész környéken elszaporodna a titkos kór, ami szép lassan végez a gyerekek barátaival. Nagyon tetszett, ahogy a történet egyre sötétebb színezetet öltött, de az is, hogy mennyi minden rejlik a konkrét cselekmény mögött: a gyermekkori traumák természete, a gyermeki lélek és fantázia jellemzői, illetve a szülők mérgező viselkedése. Ritka érzés manapság, hogy valami miatt igazán büszke lehetek az országomra (nem is vagyok az a fajta, aki kihúzza magát attól, hogy egy honfitársa sikereket ér el, hiszen én azért a sikerért nem tettem semmit), de most büszke voltam, hogy ilyen színvonalas magyar novellát olvashattam ebben a kötetben. Ha most megpróbálom végiggondolni, mi lehetett a közös a négy kedvencemben, akkor talán az, hogy mindre jellemző, hogy a gonosz olyan formában jelenik meg bennük, ami teljesen természetellenes és idegen - egy ártatlan idős ember, egy gyermek, egy plüssállat képében-, és pont emiatt tud olyan zsigeri borzongást kiváltani az adott történet.

Az az igazság, hogy számomra egy novellagyűjteményt elolvasni kicsit olyan érzés, mint annak idején magnókazettát hallgatni. Akkoriban még nem siettünk annyira sehová, és képesek voltunk meghallgatni 2-3 felejthetőbb számot is ahhoz, hogy végre eljussunk a kedvencünkig, amit ordítva énekelhetünk a kocsiban. Itt is hasonló volt a helyzet, annyi pozitívummal, hogy tényleg nem találtam benne olyan darabot, amit utáltam volna vagy teljesen hidegen hagyott, inkább csak olyanokat, amik az egyszer olvasós kategóriába esnek. Nagyon remélem, hogy hamarosan újabb kötettel gazdagodik a válogatás, jó lenne minél több szerzőt megismerni a világ horrorszerzői közül.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy széleskörű válogatást olvasni a horror műfajának mai képviselőitől.

Nyereményjáték:

Ezúttal horrorfilmek híres alakjairól lesz szó. Minden állomáson elrejtőzött egy sorozatgyilkos, találjátok ki, melyik filmhez kapcsolódnak, és írjátok be a film magyar címét (ha többrészes, akkor az első rész címét!) a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06. 02. Könyv és más

Megjegyzések