A ​sötétség szavai - kedvcsináló idézetek és nyereményjáték

 


Az Agave kiadó jóvoltából rémtörténetekkel ismerkedhetünk meg a világ minden tájáról A sötétség szavai című novelláskötet által. Borzongjatok velünk a turné alatt, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.




Kiadó: Agave Könyvek, 2023
Oldalszám: 410oldal
Eredeti cím: The Valancourt Book of World Horror Stories 1.
Fordította: Ballai Mária, Bari Máriusz, Bogár Levente, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Kozma Dániel, Molnár Berta Eleonóra, Török Krisztina
ISBN: 9789635981366


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​World Fantasy- és Shirley Jackson-díjakra jelölt antológia, mely bemutatta a világnak Veres Attilát.

Egy olasz falu, mely egyetlen térképen sem szerepel; egy spanyol boszorkánynövendék, aki szellemekkel és vámpírokkal tölti az idejét; egy törekvő francia nyomozó, aki nem rest okkult tudást latba vetni a sikerért, vagy épp egy perui író, aki bármit megtenne a hírnévért. Csupán néhány momentum a horror műfajának egyik leggrandiózusabb irodalmi válogatásából, melyhez a Valancourt Books szerkesztői több tucat nemzet majdnem húsz különböző nyelven írt horrorirodalmából válogattak, hogy elhozzák a legkiválóbb történeteket.

A könyv összes idegen nyelvű novellája ebben a kötetben jelent meg először angolul, az eleve angol nyelven írt művek pedig – olyan országokból, mint például a Fülöp-szigetek – ekkor kerültek először kiadásra az Egyesült Államokban. Ráadásul ebben a gyűjteményben debütált a tengerentúlon Veres Attila, az Odakint sötétebb, az Éjféli iskolák és A valóság helyreállítása szerzője, aki azóta már lehetőséget kapott egy önálló novelláskötet megjelentetésére is The Black Maybe címmel.

A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról címe nem túloz: példa nélküli vállalkozás, igazi ínyencség a horror műfaj szerelmeseinek.


Kedvenc idézeteim:

Évente pár alkalommal igyekszem sort keríteni rá, hogy elolvassak valamilyen frissen megjelent novelláskötetet. Mivel a horror nagyon közel áll a szívemhez, a választásom ezúttal az Agave Könyvek újdonságára, a James D. Jenkins és Ryan Cagle által szerkesztett A ​sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról című kötetre esett. A blogturné második állomásaként az értékelés előtt néhány kedvcsináló idézetet olvashattok, remélem, beindítják majd a borzongás iránti vágyatokat! :)



"Ermes Lenzi egyszerűen nem bírta tovább. Több mint tizenöt év kamionvezetés és több százezer megtett kilométer után úgy érezte magát, mint egy lemezjátszó tűje, ami kizárólag egyetlen bakeliten jár körbe-körbe. Ezt a lemezt ráadásul betonból öntötték, barázdái a vén Scania abroncsai alatt morzsolódó sztrádák voltak és mindössze két szám fért fel rá, a motor zúgása és az Ermes hátában nyilalló fájdalom zsongása. "  
(
Luigi Musolino: Uironda)



"Úgy teltek az órák, mint egy lázálomban, néha lassan, néha pedig olyan gyorsan, mintha a toronyóra megbolondult volna. A kattogásának nem bronz-, hanem vashangja volt. A kövek nyirkossága beszivárgott a lány lelkébe, és amikor odaért a megfagyott szívéhez, jéggé változott. ”
(Pilar Pedraza: Mater Tenebrarum)



" Végül a hónaljában találtam rá az első szakadásra. A cérna ereszteni kezdett, egy apró lyuk már látni engedte Vili belsejét; a fehér tömést, ami a vére, a húsa volt. Tudtam, abban a pillanatban megbizonyosodtam róla, hogy édesanyám orvosai igazat mondtak. Vili teste beteg. Úgy éreztem, hogy a mellkasom túl szűk a tüdőmnek, hogy a koponyámban felforr és megdagad az agyvelőm. A világot sötétebbnek láttam, nem metaforikusan, hanem valóban: a látóterem széle elsötétült, úgy éreztem, bármelyik pillanatban elájulhatok. Bizonyosságot szereztem a halálról. "
(Veres Attila: Méltósággal viselt) 


"Érezte, ahogy a meleg kiáramlik a testéből, elhagyja őt, helyet adva a hidegnek és a sötétségnek és a nyirkos, avas föld bűzének. A felette elterülő sötétségbe fénysugarak úsztak be, majd eltűntek. Újra hideg és sötét volt. A sötétben belehasított a fájdalom, alulról, a lábai helyéről, a húsát gyötrő, csontjait karmoló, hasító, maró fájdalom."
(Flavius Ardelean: Lent, az ő világukban) 



"Kezek, erre térek magamhoz. Puha női kezek, óvatosan érintik a homlokomat. Felpattan a szemem, zavart vagyok, döbbent, ijedt. De a lány már öt lépés távolságra van. Szeme nagy és sötét, mint a tó, arca sápadtan fehér és sima a gázlámpa fényében, szája enyhén nyitva. Sötét haja a válláig omlik. Bő fehér ruhát visel, ami lepedőként tekeredik rajta, meztelen lába összezárva. Kezét maga előtt tartja. "
(Martin Steyn: Kira) 


"Vettünk egy kis házat a tenger mellett. Az egész történet ezzel a házzal kezdődött. Tizenhárom éven át senki nem lakott benne. A férfi, aki építtette, egy héttel a beköltözése után meghalt, rá pár napra pedig a felesége is követte. Majd két másik ember bérelte ki, akik rejtélyes körülmények között szintén meghaltak. Ezután senki nem mert beköltözni a házba, mert azt beszélték, szellemek kísértenek benne. "Leuk Daour házának" nevezték. A pletykák szerint a rab felelt a sorozatos halálesetekért. Senki sem aludt ott húsz napnál többet. Ezek a pletykák cseppet sem szegték kedvünket, sőt segítettek nagyon kedvezményes áron hozzájutni a házhoz. Elkezdtük felújítani."
(Bathie Ngoye Thiam: Leuk Daour háza)


"Reggel volt. A barlangon kívül a levegő szürke volt és hideg. A távolban még hallottam a hullámverés susogását. Fáztam és vizes voltam, a fejem pedig elnehezült az éjszakai alvás után. Elfordítottam a fejem, hogy ránézzek a kedvesemre.
Nem volt ott senki."
(Frithjof Splader: A fehér kormorán) 



Nyereményjáték:

Ezúttal horrorfilmek híres alakjairól lesz szó. Minden állomáson elrejtőzött egy sorozatgyilkos, találjátok ki, melyik filmhez kapcsolódnak, és írjátok be a film magyar címét (ha többrészes, akkor az első rész címét!) a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05. 31. Könyv és más – Extra
06. 02. Könyv és más

Megjegyzések