Szerelemről ​józan nappalon (értékelés és nyereményjáték)

 

Popper Péter méltán volt évtizedekig Magyarország egyik legnépszerűbb pszichológusa, előadásaiban és könyveiben központi szerepet töltött be az emberi kapcsolatok témája. A Kulcslyuk Kiadó újdonságában, a Szerelemről ​józan nappalon című kötetben ilyen előadásokból olvashatunk egy csokorra valót, melyek mind kötődnek a szerelemhez, családhoz, párkapcsolatokhoz és az azokkal összefüggésben lévő lelki folyamatokhoz. Tartsatok két bloggerünkkel a miniturnén, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Kulcslyuk Kiadó, 2023
Oldalszám: 202 oldal
ISBN: 9786156471147


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mit ​reméljünk a szerelemtől, az együttéléstől, a házasságtól, ha ahova csak nézünk, kudarcos próbálkozásokat látunk? Hiszen a párkapcsolat évezredek óta megoldatlan problémája az emberiségnek, vélte Popper Péter, aki ennek ellenére – vagy tán épp ezért – rengeteget foglalkozott a témával. Hitte, hogy ha nincsenek is mindenki számára jól működő, univerzális megoldások, néha a sors kegyéből, vagy talán saját döntéseinknek és cselekedeteinknek köszönhetően, létrejöhet két ember között a valódi összetartozás. Az pedig olyan nagy érték, hogy minden erőfeszítést megér.

Ebben a válogatáskötetben a szerző életművét jól ismerők is sok csemegét találhatnak, hiszen olyan (pár)kapcsolati témájú előadásokat gyűjt egy csokorba, amelyek kisebb közösségek előtt hangzottak el: a bensőséges légkörben Popper Péter ritkábban tárgyalt kérdésekről is megszólalt, és bátran fogalmazott. Mesélt empátiáról és tapintatról, durvaságról, szeméremről és intimitásról, szakításról és újrakezdésről, férfi- és női szerepekről, hűtlenségről és illúziókról, kompromisszumos kapcsolatokról, elmérgesedett viszonyokról – és nagyon őszintén a szexről. Vagyis a párkapcsolatról, a szerelemről úgy, ahogy józan nappalon nézi az ember: realistán, önbecsapások nélkül, de azért szem előtt tartva a valódi értékeket, és sohasem feladva a reményt.


Véleményem:

Először tinédzser koromban találkoztam Popper Péter könyveivel. Akkoriban mind a vallást, mind a pszichológiát az élet nagy misztériumaiként éltem meg, és mint a szivacs, próbáltam magamba szívni mindent, amit ezekben a témákban találtam. Most sok év kihagyás után nagyon megörültem a lehetőségnek, hogy újra olvashatok tőle, a Kulcslyuk Kiadó által kiadott Szerelemről józan nappalon című kötet ráadásul nagyon kompakt, rövid könyv, mégis tele van értékesebbnél értékesebb gondolatokkal. 


A kötet alapvetően előadásokat tartalmaz, melyeket a szerző elsősorban párkapcsolati témákban tartott. Ugyanakkor ne gondoljuk, hogy pusztán szerelemről, házasságról és szakításról fogunk olvasni, hiszen ahogy az az életben lenni szokott, a fontosabb témák és kérdések rengeteg területre ágaznak el, így a gyereknevelés épp úgy szerepet kap, mint a vallás, a munka, általában a sikeres és boldog élet titkai.  Összesen kilenc fejezetben nagyobb témakörökre bontva olvashatunk a különféle témákról, mint amilyen az empátia, az odafigyelés és tapintat, vagy éppen a szex. Egy-egy ilyen előadás nekem pont ideális volt arra, hogy egy utazás során vagy lefekvés előtt elolvassam, a tartalmas mondanivaló miatt szerintem nem is érdemes ennél intenzívebben darálni. 

Popper Péter tudását nagyra tartom, a stílusát pedig nagyon szeretem. Egyszerre nagyon szakmai és professzionális, ugyanakkor végtelenül emberi és érthető. A legtöbb téma kapcsán rengeteg történetet hoz be akár a saját életéből, akár a pszichológusi praxisából, amik remekül alátámasztják a mondanivalóját. Kedvelem, hogy nem erőszakos megmondóember, aki dogmatikusan kinyilatkoztatja az élet igazságait, sőt, sokszor írja bizonyos kérdések kapcsán, hogy ő sem tudja a választ, viszont az alábbi tapasztalatai, működő megoldásmódjai vannak. A szerelemhez és párkapcsolatokhoz sokoldalúan és árnyaltan viszonyul, aki emiatt veszi kézbe a kötetet, szerintem nagyon sok jó szempontot kap ahhoz, hogy konstruktívan végiggondolja a kapcsolatait, döntéseit, mintázatait. A legnagyobb üzenet pedig természetesen az, hogy ami még értékes és működhet, abba igenis tegyünk energiát, viszont amiről tudjuk, hogy menthetetlen, azt el kell engedni. 

Kíváncsi lettem volna, hogy az adott előadások időben mikorra datálhatók, ez nem derül ki a könyvből, mindenesetre sokszor ledöbbentem azon, Popper Péter mennyire pontosan vizionálta a jelen legégetőbb problémáit. Persze bizonyos tendenciák már évtizedekkel ezelőtt is érzékelhetők voltak, de amikről ír - az emberek elmagányosodása, a sok értéktelen tartalom, ami a médiából árad, a fogyasztói társadalom hatásai az értékfogalmunkra- mind mind olyasmi, ami most is aktuális kérdés, így abszolút úgy éreztem, hogy egy naprakész, a jelenre reagáló könyvet olvasok. A stílus pedig tényleg nagyon meghitt és emberi, olyan volt, mintha a szerző egyenesen nekem mesélne, és nagyon sok olyan dolgot olvashattam, ami gondolkodásra késztetett - ennél többet pedig nem is várhatok ebben a műfajban. 

Összességében jó szívvel ajánlom ezt a kötetet azoknak is, akik ismerik és szeretik Popper Péter munkásságát, de azoknak is, akik még csak most ismerkednének vele. Ha valaki úgy érzi, elakadt kicsit az életben, legyen szó munkáról, kapcsolatokról, önismereti munkáról, szerintem tud releváns segítséget nyújtani. Emberi kapcsolataink a legértékesebbek az életünkben, és szerintem mindig jó és fontos, ha valaki emlékeztet minket arra, hogy kellő tudatossággal és szeretettel viszonyuljunk hozzájuk - és persze saját magunkhoz is. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szívesen olvasna könnyen emészthető, mégis tartalmas előadásokat kapcsolati témákban. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Popper Péter további könyveinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.14. Szembetűnő
05.17. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések