Ahol ​a tű átfér (értékelés és nyereményjáték)

 

A koncentrációs tábortól a francia divatvilág csúcsáig megismerhetünk egy csodaszámba menő életet, melyet bár vakvágányra vitt a történelem, de végül megmentett a szépség. Az Ahol a tű átfér egy hihetetlen igaz történetet mutat be, egy olyan életpályát ismerhetünk meg általa, amely rengeteg fájdalmat és csodát tartogat az olvasója számára. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Tomi történetét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet. 




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 480 oldal
Eredeti cím: Ou passe l'aiguille
Fordította: Tótfalusi Ágnes
ISBN: 9789635681204


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A koncentrációs tábortól a francia divatvilág csúcsáig megismerhetünk egy csodaszámba menő életet, amit vakvágányra vitt a történelem, de végül megmentett a szépség.

Tomi tizennégy éves. Makacs, éles eszű, lázadó szellemű és huncut. Amikor felmászik kedvenc fája tetejére, lányokról fantáziál, és mindarról, amit el fog érni a jövőben. Zsidó lévén deportálják az édesapjával és a legjobb barátjával együtt. Hogy mentse az életét, azt állítja, ért a szabómesterséghez, ettől kezdve a csíkos rabruhákat kell megfoltoznia. Ami blöffnek indult, szerelem lesz első látásra: Tomi rájön, egyszerűen imád varrni, és e hivatás jelenti számára a kiutat. Az Ahol a tű átfér szinte hihetetlen, mégis igaz történet, amely a koncentrációs tábortól a francia haute couture szédítő csúcsáig, egy ragyogó jövő felé ível, miközben bemutat egy regényes életpályát, egy végletes fordulatokkal teli sorsot, amelyet csak a huszadik századi valóság hívhatott életre.


Véleményem:

Akik követik a blogot, tudják, hogy igyekszem a lehető legtöbb könyvet elolvasni a holokauszt témájában. Idén pedig úgy tűnik, csupa igazán különleges kötet kerül a kezembe a II. világháború idejéből, ezúttal Véronique Mougin Ahol a tű átfér című regényét olvashattam, amit sok szempontból a szívembe zártam. Persze az ilyen témában írt történetek sosem könnyedek, néhol kifejezetten fájdalmasak, de egyrészt azt gondolom, kötelességünk emlékezni és nem engedni, hogy a holokauszt borzalmaihoz hasonló újra megtörténhessen, másrészt hihetetlen életutakat és sorsokat ismerhetünk meg a hasonló kötetekből. Ilyen volt számomra Tomi élettörténete is. 


A regény lineárisan halad előre az időben, Beregszászon veszi kezdetét 1944-ben. Főhősünk a zsidó származású tinédzser, Tomi, aki szinte az első pillanattól kezdve megelevenedik előttünk határozott, karakán személyiségével, néha durva, nyers és húsba vágóan őszinte stílusával. Tomi édesapja ismert szabóként dolgozik, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy fiának is átadja a tű és az anyagok szeretetét, a fiút azonban jobban érdekli a vízvezeték szerelés, a fára mászás, vagy éppen az álmodozás. Amikor mi betoppanunk a család életébe, már javában zajlik a háború, és végül ezen a magyar településen is érezhetőek lesznek azok a változások, amik teljesen kifordítják a sarkából főhősünk világát. A családot először Auschwitz-Birkenau-ba szállítják, majd később a Mittelbau-Dora lágerbe, végül a Bergen-Belseni lágerbe kerülnek. Tomi, bár korábban utálta a varrást, a kemény lágerbeli élet során mégis ebben találja meg a túlélés zálogát, illetve valamit, ami segít neki valahogy átvészelni az elviselhetetlent. A család tagjai közben elszakadnak egymástól, így végül csak Tomi és az édesapja jutnak vissza a felszabadítás után Beregszászra, ami akkor már Ukrajnához tartozik, és ahol már semmi sem maradt az otthonukból. Némi viszontagság után apa és fia Párizsban kötnek ki, ahol Tomi új szenvedéllyel veti bele magát a varrásba és a divat világába, de nem apja nyomdokaiba lépve, hanem végig a saját útját követve. 

Tényleg sok könyvet olvastam már ebben a témában, de ez nagyon sok szempontból különleges volt a számomra. Először is, Véronique Mougin nagyon jól ír, és bár nem memoárról beszélünk, mégis végig el tudtam képzelni, hogy Tomi maga meséli el nekem a saját történetét. Különleges volt abból a szempontból is, hogy ha nem lett volna elég a holokauszt borzalma, Tominak egy másik személyes tragédiával is meg kellett küzdenie. A regény elején elmeséli, hogy csak a bármicvóján tudta meg, hogy az anyja nem az igazi édesanyja, és ez olyan törést okozott benne, amit sosem tudott igazán feldolgozni. Apjával emiatt is nagyon sajátos a viszonya, nem csak az az ellentét feszül közöttük, hogy más elképzeléseik vannak Tomi jövőjéről, hanem az is, hogy a fiú sosem bocsátotta meg egészen ezt a hazugságot. Végig érezni lehetett ezt a "sehová nem tartozást", és számomra ezt sokszor fájdalmasabb volt olvasni, mint a táborban történteket. 

Holott azokat sem mondanám éppen könnyen emészthetőnek. Tomi a maga nyers, fanyar stílusában akármennyire igyekszik sokszor távol tartani magát a borzalmaktól, azért így is tisztán és borotvaélesen átjönnek azok a szörnyűségek, amiket látnia, megélnie kellett - hogy ember embernek farkasává válik és elveszti minden méltóságát, vagy ahogy végig kellett néznie, hogy büszke és erős apja hogy lesz napról napra gyengébb és elesettebb. Ezek a lélektani mozzanatok elképesztő hitelesen vannak ábrázolva, és egy pillanatig sem engedik, hogy eleresszük Tomi kezét olvasás közben. Érdekes megoldás volt még az is a könyvben, hogy főhősünk fejezeteit gyakran megszakítják a külső szemlélők vagy egyéb szereplők rövid, fiktív nézőpontjai, számomra ezek sokat hozzátettek a történethez. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a regényen keresztül bepillantást nyerhetünk a francia divatvilág háború utáni újjászületésébe is, ami szintén nagyon érdekes volt. 

Nehéz lesz elengedni ezt az olvasmányt, mert eléggé a hatása alá kerültem. Tomi karaktere biztos, hogy sokáig velem marad még, ahogy azok a fájdalmas utolsó mondatok is, amikor apja arról beszél, vajon miféle megszállottság vezette a kezét, miért volt számára annyira fontos, hogy a nők számára csodálatos ruhákat készítsen. Ha valaki szeret ebben a témában olvasni, megkerülhetetlen darab, és nagyon örülök, hogy a 21. Század Kiadó elhozta számunkra . 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki egy különösen jól megírt, nagyon mély és érdekes élettörténetet szeretne megismerni a holokauszt témájában. 

Nyereményjáték:

Mivel könyvünk főszereplője, Tomi közvetlen közelről tapasztalta meg a koncentrációs táborok borzalmait, ezért a mostani játékunk is a haláltáborok világához kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet egy olyan kötetből, melynek a holokauszt a központi témája.  Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik könyvből idéztünk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Auschwitzban minden nap számított. Fontos volt, hogy kimondják a szavakat, amíg még életben vannak.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.17.: Szembetűnő
05.20.: Csak olvass!
05.21.: Könyv és más
05.23.: Readinspo

Megjegyzések