Örökölt ​sebeink gyógyítása (értékelés és nyereményjáték)

 

Lynne Friedmann-Gell és Joanne Barron Örökölt ​sebeink gyógyítása című kötete a transzgenerációs traumák felismerésével és kezelésével foglalkozik. Az elméleti hátteret és konkrét eseteket bemutató könyv attól igazán különleges, hogy különféle interaktív kérdéseket, feladatokat is kapunk benne, melyek által megkezdhetjük a témával kapcsolatos önismereti munkát. Tartsatok két bloggerünkkel a miniturnén, és nyerjétek meg a Kulcslyuk Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Kulcslyuk Kiadó, 2023
Oldalszám: 236 oldal
ISBN: 9786156471178


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​transzgenerációs öröklődés témáját jó ideje óriási érdeklődés övezi, és sokakban ébred vágy, hogy felfedezzék: vajon jelenlegi problémáik valóban a jelenhez tartoznak-e, vagy a múltban, a családtörténetben gyökereznek? Bár az általános információk ma már könnyen hozzáférhetők, amikor a személyes családi örökség felderítésére – és főként átdolgozására – kerülne sor, a legtöbben tanácstalanná válnak. Hogyan fogjanak bele egyáltalán? Miként szerezzék meg a szükséges információkat, és azokat hogyan értelmezzék, kössék össze az aktuális helyzetükkel? A megszerzett ismeret pedig akár nyomasztó teherré is válhat, ha nem tudják, mit kezdjenek vele. Hiszen ez a tudás nem akkor hasznos, ha valaki arra jut belőle, hogy eleve elrendelt sorsa van, amelyet muszáj beteljesítenie, bármilyen borzalmas legyen is az. Hanem akkor, ha úgy tekint rá, mint amin tudatosan változtathat. Utóbbi persze nem gyors és nem is könnyű folyamat – de lehetséges.

A transzgenerációs örökség felderítésére és átdolgozására a legjobb lehetőség az egyéni terápia. Ez a könyv azt nem helyettesíti, de mindaddig elkíséri az olvasót a felfedezés és a gyógyulás útján, ameddig csak önállóan, megfelelően képzett segítő szakember nélkül, biztonságosan el lehet jutni.
A kifejezetten a traumafeldolgozás területére specializálódott amerikai klinikai szakpszichológus szerzők értékes információk és eszközök sokaságát adják a kezünkbe, amelyek segítségével feltérképezhetjük és átdolgozhatjuk saját örökségünket.

A könyv minden fejezete egy-egy életterületre fókuszál, amelyet a transzgenerációs trauma érinthet. Miután megrajzoltuk a saját genogramunkat (speciális családtérképünket), már bizonyos fontos összefüggések ismeretében vizsgálhatjuk meg, miként hat örökségünk a gondolatainkra és érzéseinkre, alaphiedelmeinkre, a testünk működésére és a kapcsolatainkra – majd elkezdhetünk dolgozni ezeken. A kötet valóban interaktív: gyakorlati feladatok, felmérőlapok, önreflexiós kérdések és elsajátítandó technikák segítik, hogy a múlt béklyójából kiszabadulva irányt vehessünk egy elevenebb és gyümölcsözőbb jövő felé.


Véleményem:

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűsége lett annak, hogy az emberek foglalkozzanak a mentális egészségükkel, és ehhez megfelelő szakirodalmat is elérhessenek. Szerintem ez egy nagyon pozitív és fontos tendencia, remélem, hogy szép lassan tényleg eljutunk odáig, hogy már ne legyen ciki, ha az embernek pszichológusra, terapeutára van szüksége, hiszen a lelkünkkel való foglalkozás ugyanolyan természetes, mint hogy egy szuvas foggal elmegyünk az orvoshoz. Én is igyekszem rendszeresen olvasni olyan köteteket, melyek segítenek jobban megérteni a környezetemet és saját magamat, a transzgenerációs traumák témaköre pedig olyasmi, amiről viszonylag kevés tudással rendelkeztem. Így akadt a kezembe Lynne Friedmann-Gell és Joanne Barron Örökölt ​sebeink gyógyítása című kötete.


A transzgenerációs traumák sajátossága, hogy nem csupán azokat érinti, akik a negatív eseményt elszenvedték, hanem az egy vagy több nemzedékkel későbbi leszármazottakat is. Évtizedekkel korábban a holokauszt kapcsán már vizsgálták a jelenséget, mára azonban már elég kiterjedt szakirodalma van, és mindenféle családi trauma vagy egyéni probléma (pl. szorongás, depresszió, abúzus stb.) jobb megértésére van lehetőség a különféle terápiák által. A szerzőpáros több, mint húsz éve foglalkozik a témával, így számomra elég hitelesnek tűntek, és ahogy haladtam előre a kötettel, egy jól felépített, logikus és használható útmutatóra leltem benne, ami nem biztos, hogy mindenki számára elegendő segítséget nyújt, ahhoz viszont nagyszerű, hogy az első lépéseket megtegyük, vagy felismerjük, egyáltalán van-e dolgunk a transzgenerációs traumákkal. 

A könyv hét nagy fejezetre oszlik, mind a transzgenerációs traumák egy-egy aspektusát járja körül alaposabban. Az első fejezetben egy rövid, de szerintem jól érthető elméleti áttekintést kapunk arról, mik ezeknek a traumáknak a főbb ismérvei, megkülönböztet egyszeri események kapcsán kialakult, illetve fejlődési- és kapcsolati traumákat. Olvashatunk a jelenleg elérhető, leghatásosabbnak tűnő terápiás lehetőségekről, illetve arról is, hogy milyen érzelmi és testi tünetekkel kell számolnunk ilyen esetben. A további fejezetekben szó esik a múltunk feltárásáról, a saját hiedelmeink megismeréséről, érzelmeink kezeléséről, testünk és kapcsolataink gyógyításáról, illetve a továbblépés lehetőségéről. A fejezetek felépítése minden esetben hasonló: egy rövid elméleti bevezetés után olvashatunk konkrét példákat, esetleírásokat, majd interaktív feladatok, technikák következnek, melyek segítségével jobban megismerhetjük saját működésünket és érintettségünket. Én ezeket a feladatokat egyelőre csak elolvastam, de biztos vagyok benne, hogy lesz köztük olyan, amit ki fogok próbálni a jövőben. 

Szerintem érdekes kérdés az is, hogy honnan tudhatja az ember, hogy neki egyáltalán van-e transzgenerációs traumája, hiszen sokszor ezek annyira rejtve vannak, még önmagunk elől is, hogy nehéz azonosítani őket. Én például úgy vágtam bele ebbe a kötetbe, hogy nem tudnék kiemelni olyan konkrét eseményt, ami a családom múltjában történt és negatív értelemben meghatározó a számomra, viszont szerencsére a könyv nem is csak ebben az esetben tud hasznos lenni. Főleg az alaphiedelmeinkkel foglalkozó fejezet kapcsán például rengeteg olyan gondolatot, működésmódot azonosíthatunk, ami nem feltétlenül a sajátunk, na ilyenből már én is találnék szép számmal az életemben. Még ha itt nem is feltétlenül traumákról beszélünk, nagyon érdekes végiggondolni, hogyan öröklődött ránk, ahogyan gondolkodunk bizonyos kérdésekről,   és megtalálni azokat a pontokat, ahol változtatni szeretnénk. A sokféle feladatnak, önismereti kérdésnek köszönhetően szerintem mindenki talál olyasmit a kötetben, amivel közelebb tud kerülni önmagához, így azt gondolom, bárki számára hasznos lehet ez a könyv. 

Összességében kifejezetten elégedett vagyok, számomra a kötet felépítése világos és érthető volt, és kaptam egy csomó szempontot ahhoz, hogy tovább tudjak dolgozni saját magamon és a kapott örökségemen. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy csak a könyv nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy valaki egy traumát fel tudjon dolgozni (ehhez nagy valószínűséggel valamilyen terápiára vagy szakemberre is szükség lehet), arra viszont tökéletes, hogy ha érintettségünk van, akkor egyáltalán el tudjunk kezdeni rajta gondolkodni, segít, hogy körvonalazódjon maga a probléma, és abban is elirányít, hová érdemes fordulni. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szeretne a transzgenerációs traumákról olvasni, és ehhez kapcsolódó önismereti feladatokat kipróbálni.


Nyereményjáték:

A Kulcslyuk Kiadó kínálatában több könyvet is találunk, ami a traumák feldolgozásával foglalkozik. Mostani nyereményjátékunkban ilyeneket keresünk: minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Az egymás elpusztítására való képességünk mellett az egymás meggyógyítására való képességgel is rendelkezünk. A kapcsolatok és a közösség helyreállítása kulcsszerepet játszik a jóllét helyreállításában.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.22. Könyv és más

Megjegyzések