A ​kincsvadász - Gabriella Rose 1. (értékelés és nyereményjáték)

 


Utazz velünk egy igazi kincsvadászatra! A hazánkban nem ismeretlen Janet Evanovich most egy kincskeresős kalandregénnyel örvendeztette meg az olvasókat, amire a Blogturné Klub három bloggere sem tudott nemet mondani. Tartsatok velünk a turnén, aminek a végén egy szerencsés nyertes megnyerheti A kincsvadász című regényt a General Press Kiadó jóvoltából, és persze ahogy az lenni szokás, többet megtudhatsz a könyvről is. 



Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 288 oldal
Eredeti cím: The Recovery Agent
Fordította: Kajsza Krisztina
ISBN: 9789634527251


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Elveszett kincs? Ellopott örökség? Gabriela Rose, a kincsvadász tudja, hogyan szerezze vissza.

A megbízható, hidegvérű, éles eszű és nyelvű nő többnyire cégek és magánszemélyek megbízásait teljesíti, a legújabb küldetését azonban személyes okból vállalja: a szülei otthona kerül veszélybe, ha nem sikerül mihamarabb minél több pénzt előteremteniük.
Gabriela egy régi családi legendát követve Peru dzsungelébe indul, hogy megkeresse Salamon király pecsétgyűrűjét és Lima elveszett kincsét. És teszi mindezt olyasvalakinek a társaságában, akit a háta közepére sem kíván. A volt férje, Rafer tulajdonában van ugyanis az a térkép, amely talán megmutatja az utat a kincshez, és a sármos, céltudatos férfi a világért sem hagyná, hogy Gabriela nélküle találja meg azt.
Ha épp nem a múlton civakodnak, ők ketten kiváló csapatot alkotnak – az egységükre pedig mindennél nagyobb szükség lesz, ha le akarják győzni a helyi drogbárót, aki semmitől sem riad vissza, hogy megszerezze a mesés gyűrűt.


Véleményem:

Janet Evanovich neve nem ismeretlen a hazai olvasóközönség számára, hiszen A szingli fejvadász és a Fox és O’Hare című sorozatai is népszerűek nálunk. Én annak idején csak az Egy fejvadász című kötetet olvastam, de úgy emlékeztem, hogy vicces és szórakoztató volt az írónő stílusa, így nem féltem belevágni legújabb sorozatindító kötetébe, mely egy igazi kincsvadászatra kalauzol bennünket. Most leginkább olyan olvasmányra vágytam, amiben nem kell túl sokat gondolkodni és nem is túl mély a mondanivaló, inkább a pörgős jeleneteken és az akción van a hangsúly, némi könnyed humorral. Ezt tulajdonképpen meg is kaptam A kincsvadásztól, ami kellemesen megidézi akár az Indiana Jones-filmek, akár a Leslie L. Lawrence-regények hangulatát. 

A regény főhőse a harmincéves Gabriela Rose, aki biztosítási csalásokkal, illetve elveszett kincsek felkutatásával foglalkozik. Családja szerint egyenesen Feketeszakáll leszármazottja, így mindig is közel állt hozzá a kalózok történelme. Egy nap Gabriela ellátogat a családjához, ahol szomorúan tapasztalja, hogy egy hurrikán akkora károkat okozott, hogy az egész falu léte bizonytalanná vált. Szerencsére éppen kapóra jön egy családi legenda, miszerint egyik ősük házában titkos ládikó van elrejtve, ami mesés kincshez vezethet. Az egyetlen bökkenő, hogy abban a házban történetesen Gabriela volt férje, Rafer lakik, így nem tudja megkerülni a férfit, ha a kincs nyomába akar eredni. Rafert persze nem kell félteni, azonnal kap a lehetőségen, hogy ő is részese legyen a kalandnak, és közösen kutassák fel a zsákmányt, amiből mindkettejük családját segíteni tudnák. 

A házban elrejtett ládikóban többek között megtalálják Francis Drake naplóját, ami Peruba irányítja a párost, akik joggal bízhatnak abban, hogy ott találják majd meg a kincset, többek között a felbecsülhetetlen értékű, legendás gyűrűt Salamon pecsétjével. Igen ám, de úgy tűnik, nem csupán nekik fáj a foguk a különleges ereklyére, hanem egy halálistent imádó őrült szektavezérnek is, aki a gyűrű segítségével kívánja megidézni a démonok seregét. A kalandok tovább folytatódnak, először Costa Ricában, majd Kaliforniában, belép a képbe pár különc kincsvadász és néhány drogbáró, és persze nem hiányozhat a fegyverropogás és egyéb izgalmak sem. A kötet kerek befejezést kapott, ugyanakkor abszolút érezhető, hogy ezt a sorozatot lehet még folytatni újabb kalandokkal és felderítésre váró kincsekkel. 


Nos, először kezdem a pozitívumokkal. Én szerettem Gabriela és Rafer kettősét, az állandó évődésüket és szócsatáikat. Eleve viszonylag ritka ez a felállás, amikor egy regényben olyan párost kapunk, akik házasok voltak, de már eltávolodtak egymástól. Azt nem mondom, hogy a karaktereik rettentően eredetiek voltak, de jól működtek együtt és szórakoztató volt olvasni a párbeszédeiket. A másik pozitívum a pörgős, akciódús cselekmény, főhőseinkkel folyamatosan mozgásban vagyunk, földön, vízen, levegőben, és ha nem akadunk fent egy-két részleten logikai szempontból, akkor abszolút szórakoztatóak a kalandok, amibe keverednek. Amit viszont én személy szerint hiányoltam, az kicsit nagyobb mélység és a háttér alaposabb kidolgozása. Ha valaki antik kincsekről ír regényt, akkor én szívesen olvasok részletesebben is ezeknek a valós hátteréről, a már említett Lawrence regényei pont azért voltak rám régen nagy hatással, mert ott komoly kutatómunkát éreztem a sorok mögött. Itt sem volt minden teljesen megalapozatlan, de azért úgy éreztem, nem ez vitte el a legtöbb energiát. Maga a cselekmény sem rejtett magában túl sok fordulatot, izgalmasnak izgalmas volt, de azért semmi olyasmi, amitől az embernek leesik az álla. Mivel egy sorozat első részéről van szó, azért okkal reménykedek benne, hogy a későbbiekben jobban kidolgozott sztorikat kaphatunk. 

Összességében nekem ez megint olyan történet volt, ami nagyon be tud válni, ha a megfelelő elvárásokkal közelítünk hozzá. Ha nem várunk mély karakterábrázolást és meglepő csavarokat, csak szimplán hátra akarunk dőlni és szórakozni, mintha egy jó kalandfilmet néznénk, akkor be fognak jönni a számításaink. Az akció mellett leginkább a humor dominál, illetve a főszereplők között vibráló kémia, a történet pedig elég olvasmányos ahhoz, hogy egy-két délután alatt kényelmesen elolvassuk. Bár egyelőre még van bennem hiányérzet, azért úgy gondolom, fogok adni esélyt a folytatásnak is. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a kalandos, Indiana Jones-szerű, könnyed és szórakoztató történeteket.

Nyereményjáték:

A kincsvadász főszereplője Gabriela Rose járatos a kincsek megtalálásában, de vajon te jó kincskereső lennél? Minden blogon találsz egy-egy képet egy olyan filmről, amiben szintén főszerepet kapnak a kincsek. A te feladatod beírni a filmek címét a Rafflecopter dobozba. Kincsvadászatra fel! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.07. Könyv és más
05.09. Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések