Nagy sárkánykönyv (értékelés és nyereményjáték)

 


Azt hiszitek, hogy mindent tudtok a sárkányokról? A Nagy sárkánykönyv egy mindentudó „kislexikon” a mitikus állatok kedvelőinek. Tartsatok bloggereinkkel, és olvassátok el, ők mit gondolnak Federica Magrin könyvéről. Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a kiadványt a Móra Kiadó jóvoltából!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 64 oldal
Eredeti cím: The Great Book of Dragons
Fordította: Varga Zsuzsanna
Illusztrálta: Láng Anna
ISBN: 9789636033255


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ha egy átlagos enciklopédiát keresel, akkor ez a könyv nem neked való. A Nagy sárkánykönyv ugyanis amellett, hogy bemutatja az összes sárkánytípust, gyakorlatias és részletes tanácsokat is ad a jövőbeli sárkánygazdáknak.

Véleményem:

Federica Magrin nevével először tavaly találkoztam, amikor olvastam tőle a Tündérek ​titkos világa című, csodaszép illusztrált könyvet (értékelésem ITT). A nemrég megjelent Nagy ​sárkánykönyv nem csak emiatt vonta magára a figyelmem, hanem azért is, mert egyik legkedvesebb illusztrátorom, Láng Anna készítette hozzá a képeket, így nagyon kíváncsi voltam, mit tudhatok majd meg ezekről a titokzatos lényekről. :) A nagyalakú, keményfedeles kötetet öröm volt kézbe venni, és az az igazság, hogy hiába gyerekkönyv, felnőttként is rettenetesen élveztem a felfedezését. 


Engem már a bevezető rabul ejtett, ugyanis az írónő teljes természetességgel ír arról, hogyan talált annak idején egy sárkánytojást, és hogy a kis lurkó nevelgetése közben fogalmazódott meg benne, milyen hasznos lenne egy olyan lexikon, amiből a kezdő sárkánytartók megtanulhatják a legfontosabb tudnivalókat. A tartalomjegyzékből láthatjuk, hogy négy nagyobb egységbe rendezte a fejezeteket, olvashatunk nyugati sárkányokról, keleti sárkányokról, különleges sárkányokról, a sárkánytani szakképzés részben pedig kitanulhatjuk ezen lények anatómiáját, táplálkozási szokásait, a rajtuk való lovaglás és gondozásuk minden csínját-bínját. 


A válogatás koncepciója szerintem jó és ötletes, a szerző igyekezett olyan sárkányokat összegyűjteni, amik valamelyik ország vagy népcsoport mitológiájában jellegzetesek. A nyugati sárkányok között inkább ádázabb teremtményeket találunk, akiktől nem áll távol az emberek megtámadása és a tűzokádás, mint például a knucker, a drak vagy a wyvern esetében (haha, ez utóbbit legalább ismertem a Heroes 3-ból :)). Ebben a fejezetben a személyes kedvencem a zomok volt, aki igazából egy természetszellem, és az a feladata, hogy megvédje az erdőket a katasztrófáktól és az emberek pusztításaitól. A keleti sárkányok már egy fokkal békésebb jószágoknak tűntek, itt olvashatunk a félig kígyó, félig ember nágákról, a Himalája vidékén élő drukról, vagy éppen a Fülöp-szigeteki bakunawaról. A leírások egyik esetben sem hosszúak, de tartalmazzák az adott sárkány főbb tulajdonságait, illetve néhány apróbb érdekességet is. 


Nagyon tetszettek a kötetben található különleges sárkányok, mint amilyen a bálnaszerű cetus, az oroszlánra hasonlító tarasque, vagy a kengurura hajazó erszényes sárkány. Bár nem olvastam mindennek utána, de az egy-két példánál kiderült, hogy a szerző alaposan utánajárt a témának, és a kötet gyerekeknek szánt stílusban, de jól leképezi azokat az információkat, amik a különféle legendákban vagy mitológiákban fellelhetők. Az utolsó fejezetben általános sárkányismeret következik, néhány speciális területet is kiemelve. Megtudhatjuk, milyen a sárkányok anatómiája, mit szeretnek enni, mit tehetünk, ha kis kedvencünk éppen megfázik, és milyen eszközökkel érdemes meglovagolni ezeket a lényeket. Végül a sárkányvadászat is terítékre kerül, hiszen a történelemből is láthatjuk, hogy néha bizony le kell egyet-egyet győzni ezen különleges lények közül. 


Bevallom, én minden oldalát imádtam ennek a könyvnek. A szöveg számomra teljesen élvezhető volt, az egyes leírások nem túl hosszúak, így a kisiskolás gyerkőcök is bátran megbirkózhatnak vele. Láng Anna megint elkápráztatott a csodálatos illusztrációival, amik színesek, kedvesek, élénkek és humorosak, gyakorlatilag sikerült minden egyes sárkánynak saját jellemet, személyiséget varázsolnia. Gyermek ismeretterjesztő műfajon belül szerintem kifejezetten igényes és tartalmas kis darab, mi biztos, hogy többször fogjuk még forgatni!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Minden sárkányrajongó gyerkőcnek - és persze a hasonló érdeklődésű felnőtteknek is. :)

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy híres sárkány fotóját találjátok. A feladat, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található figura nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05. 22. – KönyvParfé
05. 26. – Könyv és más

Megjegyzések