Gyönyörű apróságok (értékelés és nyereményjáték)

  


A Gyönyörű apróságok egy szívhez szóló, bensőséges párbeszédeket tartalmazó kötet, melyben a „Dear Sugar”-nak címzett leveleket és Sugar (Cukor), vagyis Cheryl Strayed őszinte és nyers válaszait olvashatjátok.
Tartsatok bloggereinkkel, és ne feledjétek, hogy ha velünk játszotok, akkor a turné végén megnyerhetitek a Helikon kiadó által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: Helikon Kiadó, 2023
Oldalszám: 488 oldal
Eredeti cím: Tiny Beautiful Things
Fordította: Bartók Imre
ISBN: 9789636200589


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mi ez a könyv?
A könyv a „Dear Sugar”, vagyis „Kedves Cukor” című rovatban megjelent szövegekből válogat. Ezek jelentős része eredetileg a TheRumpus.net oldalon jelent meg, mások viszont ebben a kötetben olvashatóak először. A könyvben szereplő levelek névtelenül jutottak el Cukorhoz a Rumpuson keresztül, vagy közvetlenül a saját postájában landoltak. A legtöbben azok közül, akik hozzám fordultak, nem tudták, hogy Cheryl Strayed vagyok, és hasonlóképpen én sem tudtam volna őket beazonosítani a leveleik alapján. Ez a könyv tehát idegenek közti bensőséges párbeszédeket tartalmaz.
Milyen típusú levelekre válaszoltál?
Voltak, amelyek a szerelemről szóltak, mások a gyászról és a veszteségről, vagy a pénzről, családi problémákról. Elég szubjektív kritériumok alapján döntöttem arról, hogy végül mit válogassak be a rovatba: alapvetően bármire kész voltam válaszolni, amennyiben kellőképpen érdekesnek találtam, kihívást jelentett a számomra, vagy egyszerűen csak megérintett.


Véleményem:

Kettő fontosabb motivációm volt abban, hogy elolvassam Cheryl Strayed Gyönyörű apróságok című könyvét (na jó, három, ha a szépséges borítót is beleszámítjuk :)). Először is, nem tudom, más hogy van vele, de én imádtam tinikoromban a különféle újságok önsegítő rovatait olvasni, különösen azokat, ahol valamilyen szakember vagy életvezetési tanácsadó olvasói levelekre válaszol. Szóval ebből a szempontból egy nagyon erős nosztalgia-faktort ébresztett bennem a kötet, még akkor is, ha azért jellegében kicsit más volt. A másik motivációm az volt, hogy ugyan még nem olvastam az írónő Vadon című regényét, a belőle készült filmet viszont nagyon szeretem, így borzasztó kíváncsi voltam, milyen lehet a gondolkodásmódja, stílusa. Nos, ezekkel az elvárásokkal és immár az olvasás tapasztalatával a hátam mögött azt mondom, abszolút érdemes volt belevágni ebbe a kis utazásba, mely az élet szinte minden fontos területét érinti. 


Ahogy a fülszövegből is kiderül, a kötetben olyan leveleket találunk, amiket Cheryl a Dear Sugar című rovat vezetőjeként kapott, természetesen a hozzájuk írt válaszokkal egyetemben. Ilyen értelemben nem tekinthető regénynek, mégis több, mint pusztán életvezetési tanácsok gyűjteménye. A kötet hat nagyobb fejezetre oszlik, amikben darabonként körülbelül egy tucatnyi ilyen levelet és a rájuk adott választ olvashatjuk, de ezek a fejezetek csak lazán tekinthetők tematikusan is külön egységeknek. A címeik is azt sugallják, hogy valamiféle rendező elv szerint válogatták beléjük az írásokat, de ezek sokszor inkább áttetszők és szimbolikusak, mint egész konkrétak (pl. Légy te magad a vízhordó, vagy Nem kell roncsnak lenned a kedvemért). A fejezetekben közös még, hogy az olvasói levelek előtt néhány interjúkérdést olvashatunk, amit Cheryl-nek tettek fel, ez is közelebb visz ahhoz, hogy jobban megismerjük őt, bár én azt gondolom, hogy a levelekre adott válaszok már önmagukban nagyon személyesek és informatívak. 

A levelek elképesztően változatosak, és tényleg szinte minden témát érintenek, ami csak az emberekkel történhet vagy ami foglalkoztathatja őket. Természetesen sok a szerelemmel, szexuális élettel és párkapcsolatokkal kapcsolatos kérdés, gyakran megjelenő elem a megcsalás és megbocsátás és az ezzel kapcsolatos dilemmák. De akad rengeteg levél, ami családi vagy baráti kapcsolatokról, munkáról és karrierről, gyerekekről, vagy éppen az olvasók önmegvalósításáról szól. Érződik, hogy ezek az emberek nagy-nagy bizalommal és őszinteséggel fordultak a Cheryl által megtestesített Cukorhoz, így a legtitkosabb vágyaikat, félelmeiket, aggodalmaikat is megosztották vele. Sokszor kerülnek elő a levelekben nehezebb és fájdalmasabb témák, mint például egy gyermek elvesztése, családon belüli erőszak vagy egyéb traumák, melyek megválaszolása különös érzékenységet és odafigyelést igényel, de úgy érzem, az írónőnek abszolút sikerült ezt hoznia a válaszokban. 

Mivel még nem olvastam Cheryl-től, nem tudtam, pontosan mire számíthatok tőle, de engem egyből megfogott a hihetetlenül nyitott, empatikus és őszinte személyiségével. A sorokon átérződik, hogy valóban fontos számára, hogy másoknak segítsen, és annak ellenére, hogy például nem pszichológusként vagy terapeutaként válaszolt, a tanácsai számomra nagyon relevánsnak és szakmainak tűntek. Vannak olyan levelek és kérdések, melyekkel kapcsolatban határozott álláspontot képvisel és nyíltan kimondja, hogy szerinte mit kellene tennie az illetőnek, de sokszor csak további kérdéseket tesz fel, melyek segíthetnek abban, hogy az olvasó megtalálja a saját útját. Külön érdekes volt számomra az is, hogy a hosszú válaszleveleiben rengeteg személyes élményét írja meg, adott esetben nagyon bizalmas információkkal, amik miatt egyrészt sokkal jobban el lehet képzelni, milyen ember ő, másrészt szerintem a segítséget kérők számára is hitelesebbé válnak a tanácsai. Az pedig csak hab a tortán, hogy mindezt sokszor szépirodalmi minőségben teszi, tehát ebből a szempontból messze több ez, mint jó tanácsok gyűjteménye, számomra valós irodalmi értékkel bírt. 

Nagyon örülök, hogy a látóterembe került ez a kötet, leginkább azért, mert teljesen más volt, mint bármi, amit mostanában olvastam. Más emberek életébe ilyen szinten belelátni (még akkor is, ha számunkra teljesen idegenek) sokat segít abban, hogy az ember megértse, mindenkinek vannak nehézségei és problémái, és hogy a legtöbb érzésünkkel nem vagyunk egyedül. Cheryl azt a nézetet képviseli, hogy szeressük és vállaljuk fel bátran önmagunkat, nézzünk szembe őszintén és egyenesen az igazsággal, és próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni abból az élethelyzetből, amiben vagyunk, anélkül, hogy bármit is elbagatellizálna. Nekem nagyon jó élmény volt ezeket a leveleket és a válaszokat olvasni, és csak megerősített ez a kötet abban, hogy előbb-utóbb a Vadonra is sort kell kerítenem.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szívesen olvasna más emberek problémáiról, élethelyzeteiről, és az azokra adott lehetséges tanácsokat. 

Nyereményjáték:

Úgy gondoltuk, hogy mostani játékunk az írónő életével lesz kapcsolatos! Minden állomáson találtok egy állítást, melyről el kell döntenetek, hogy igaz vagy hamis, és ezt beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Cheryl alig tizenhat évesen feleségül ment a szerelméhez, a nehéz gyerekkora ellenére az élete rendeződni látszott.” IGAZ VAGY HAMIS?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
26 - Hagyjatok! Olvasok! ~ borítómustra
29 - Könyv és más
1 - A Szofisztikált Macska
4 - KönyvParfé

Megjegyzések