The ​Girl Who Fell Beneath the Sea – A lány, aki a tenger alá esett (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Axie Oh nagysikerű, A lány, aki a tenger alá esett című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges és szívet melengető történetet, melynek középpontjában maga a remény és a sors kettőse áll.
Tartsatok velünk, nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, s  fedezzétek fel Axie Oh ázsiai mitológián alapuló, varázslatos világát. 




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 312 oldal
Eredeti cím: The Girl Who Fell Beneath the Sea 
Fordította: Neset Adrienn
ISBN: 9789633992067


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A végzet nem téved.

Mina otthonát 100 éve viharok pusztítják. A Tengeristen dühös, és haragját csak igazi menyasszonya csillapíthatja.

A falu minden évben feláldoz egy lányt, hátha pont ő a vágyott menyasszony. Amikor Mina bátyjának szerelme, Sim Cshong kerül sorra, Mina feláldozza magát, és beugrik a vízbe a lány helyett. A Szellemek birodalmába kerül, ahol elképesztő kalandok várnak rá egy titokzatos lord és cimborái, démonok, istenek és istennők, szellemek és misztikus lények között.

A szerelem is megtalálja, ám nem a Tengeristen mellett. Vagy mégis? Vagy mégsem? A sors ahhoz köti, akihez tartozik.

Világszerte elsöprően sikeres, Publishers Weekly Bestseller, NPR Best Book Awards 2022, Indigo Best YA Book of 2022, New York Times bestsellerkötet.

Koreai mítoszokra, mesékre épülő, elbűvölő történet.

Hagyd, hogy magával ragadjon!

Véleményem:

Nagyon szeretem a keleti kultúrát és mondavilágot, az pedig szintén nem titok, hogy a meséknek is nagy rajongója vagyok. Amikor először olvastam Axie Oh A lány, aki a tenger alá esett című regényének fülszövegét, egyből arra gondoltam, hogy itt mindkettőt megkaphatom egy kötetben, ráadásul nagyon jó kritikákat hallottam róla. Az is az olvasás mellett szólt, hogy ez egy sima egykötetes történet, ilyeneket most már szívesebben választok, mint sorozatokat. Bár számítottam rá, hogy jó könyv lesz, felülmúlta a várakozásaimat, egy igazán szép, megható és varázslatos mese a családról, a szabad akaratról és az igaz szerelemről. 



A főhősünk a tizenhat éves lány, Mina, aki családjával egy elég szerencsétlen sorsú faluban él. 100 éve már, hogy a Tengeristen valamiért elfordult az emberektől, azóta folyamatosan viharok vagy éppen szárazság sújtja a vidéket. A falu népe annak idején úgy döntött, minden évben feláldoznak egy szép hajadon lányt a Tengeristen számára menyasszonyként, hátha kiengesztelődik, és újra megsegíti népét. Az áldozat azonban csak ideig-óráig működik, ezért minden évben újabb veszteséggel jár a családok számára. Abban az évben, amikor a történetünk játszódik, a választás éppen Mina bátyjának szerelmére esik. A lány nem nézheti tétlenül, hogy a szerelmeseket elválasztják egymástól, ezért úgy dönt, beleavatkozik a sorsba, és maga ugrik a tajtékzó habok közé, hogy elnyelje a víz. A cselekmény gyakorlatilag már ezzel az igen csak akciódús jelenettel kezdődik, és folytatódik azzal, hogy Mina magához tér egy különleges birodalomban a szellemek világában. 

Ebben a világban semmi sem egészen olyan, mint a lány képzelte. A Tengeristen nem önmaga, és úgy tűnik, sokkal összetettebb az igazság annál, mint amit a falubeliek gondolnak. Minának nagyon kevés ideje van, hogy megfejtse, mi áll az átok mögött, mielőtt maga is szellemmé változik, és ebben segítségére lesz egy különös fiú, Sin is a szellemek birodalmában. De vajon mennyi esélyük van megváltoztatni a végzetet, vagy eltépni a sors vörös fonalát? Ki az igazi menyasszony, és mit tehet Mina azért, hogy végül minden és mindenki arra a helyre kerüljön, ahová igazán tartozik, és amit maga választott magának? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, ha elolvassuk ezt a szépséges történetet. 

Az egész regényt az első pillanattól kezdve különleges hangulat járja át. A leírások, a nyelvezet nagyon szép, az istenek, szellemek, mágia és varázslat átjárja a lapokat. Nagyon megható, ahogy Mina a szeretteihez ragaszkodik, ahogy azok a jelenetek is, amikor a szellemek birodalmában olyanokkal találkozik, akikre nem számított. Bár nem ez az elsődleges, mégis van akció is a regényben, hiszen a szellemvilágban nem akarja mindenki, hogy a Tengeristen újra önmaga legyen és békét kössön az emberekkel. Mégis, sokkal hangsúlyosabbak a finomabb dolgok, a veszteség és a gyász érzése, amit a szereplők megéltek, ahogy a hit és remény is, ami sosem vész el igazán. Nagyon tetszettek a regényben található mesék, amiket Mina mond el más szereplőknek, és amik mind rávilágítanak valamilyen fontos tanulságra, amik aztán a megoldáshoz is elvezethetnek. Mina nagyon különleges főhősnő, fiatal kora ellenére bölcs, határozott és hihetetlenül bátor, aki bármit megtenne a családjáért és azokért, akik fontosak neki. Tetszett az is, hogy a viszonylag kiszámítható cselekményen belül voltak olyan fordulatok is, amire nem számítottam, és ezek nagyon hatásosan voltak felépítve. 

Bár leginkább ifjúsági regénynek mondanám, szerintem egész nyugodtan belevághat az idősebb korosztály is, feltéve, ha rajong a mesékért. Ugyanis ez a regény nem más, mint egy csodaszépen szőtt mese, ami szinte minden oldalon simogatja a lelkünket. A romantikus szál is pont olyan volt, amiért én is képes vagyok rajongani, így elmondhatom, hogy tökéletesen elégedett vagyok. Remélem, hogy a jövőben még sok hasonlóan szép történettel ajándékoz meg minket az írónő, a Kiadónak pedig külön dicséret a csodás borítóért!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a meséket és a keleti mondavilágot. 

Nyereményjáték:

Axie Oh regényében kiemelkedő szerep jut egy bizonyos piros fonálnak, ami összeköti azokat, akik egymáshoz tartoznak. Így hát mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerintetek melyik regényszereplő, kinek a társa lehet, kivel kötné össze a piros fonál. Ne ijedjetek meg, ha találtok becsapós kérdést, előfordulhat, hogy több válaszlehetőség is jó.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Kivel köti össze Jamie Frasert a képzeletbeli piros fonál?         1) Claire Randall   2) Geillis Duncan
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05/03 Readinspo
05/05 Könyv és más
05/06 Utószó
05/07 Kelly és Lupi olvas
05/08 Sorok Között
05/09 Fanni’s Library
05/10 Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések