A ​nappá vált lány (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Agave Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Shelley Parker-Chan nagysikerű, díjnyertes regénye, A nappá vált lány. A kötetben a Ming-dinasztiát alapító császár hatalomra jutását értelmezi újra az író egy teljesen új és váratlan köntösben. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Csu Csungpa történetét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet. 



Kiadó: Agave Könyvek, 2023
Oldalszám: 448 oldal
Eredeti cím: She Who Became the Sun
Fordította: Sárpátki Ádám
ISBN: 9789635981175


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Mulan ​és az Akhilleusz dala találkozik ebben a költői bemutatkozó regényben, ami háborúról és végzetről szól egy alternatív, lenyűgöző Kínában.

Egy poros, sárga síkság éhínségtől sújtott falujában két gyerek két sorsot kap. A fiúé lesz a nagyszerűség. A lányé pedig a semmilét…

1345-ben Kínát kemény kézzel vezetik a mongolok. A Középső Síkság éhező földművesei a nagyszerűséget csupán a mesékből ismerik – amikor azonban a Csu család nyolcadik fiának, Csu Csungpának mégis e sorsot jósolják, senki sem érti, az vajon miként válik majd valóra. A semmilét sorsa azonban, amit a család okos és leleményes másodszülött lánya kap, egyáltalán nem meglepő.

Amikor útonállók támadása miatt árván marad a két gyerek, Csu Csungpa az, aki megadja magát a kilátástalanságnak, és meghal. A lány, aki kétségbeesetten szeretne menekülni megjövendölt halála elől, a bátyja személyazonosságát használva novíciusnak áll egy kolostorban. Ott a túlélés iránti, égető vágyától ösztökélve megtanulja, nem számít, milyen könyörtelen dologról van szó, bármit képes megtenni azért, hogy elrejtőzzön a végzete elől. Sőt, Csu idővel megpróbálja kihasználni a lehetőséget, hogy egy teljesen más jövőt szerezzen meg magának: a bátyja gazdátlanná vált nagyszerűségét.

Véleményem:

Ha egy mondaton belül megjelenik az Agave Kiadó és a keleti világban játszódó fantasy, akkor részemről egyértelmű reakció a kitágult pupillák és a vágyakozás, hogy minél előbb elolvassam. Shelley Parker-Chan A nappá vált lány című regényével mutatkozott be a magyar olvasóközönségnek, én pedig nagyon kíváncsi voltam, vajon mivel érdemelte ki azt a díjesőt, amit bezsebelhetett a könyv után. Persze volt bennem egy kis félelem is, mert hasonlóan magas elvárások mellett többször csalódtam már hasonló hévvel beharangozott regényekben, de ezúttal szerencsére nem volt szó ilyesmiről. A nappá vált lány számomra tökéletesen hozta, amit a fülszöveg alapján elvártam, és bár nem nevezném alapvetően könnyű olvasmánynak, érdemes vele próbát tennie azoknak, akik szeretik a történelmi alapokon nyugvó, keleten játszódó fantasy történeteket.


A történetünk 1345-ben, a Jüan-dinasztia idején veszi kezdetét, akkor, amikor Kína mongol uralom alatt állt. A Középső Síkságnak nevezett, régóta aszályos és terméketlen földeken él főszereplőnk, aki a regény kezdetén még csak kilenc éves kislány. Fiatal kora ellenére hamar megtanulja, hogy szinte csak magára számíthat, hiába él apja és bátyja, számukra leányként szinte teljesen értéktelen, és csak egy gondot okozó, éhes száj. Egy nap az apa elviszi fiát, Csu Csungpát egy jövendőmondóhoz, aki fényes, dicsőséges jövőt jósol a fiúnak. Amikor a lány is rákérdez saját sorsára, a jós csak annyit felel: semmi. Ez az egyetlen szó totális megsemmisítő erővel hat a kislányra, aki ugyan eddig is átérezte, hogy a helyzetük kilátástalan és nehéz, de így még az a remény is eltűnni látszik, hogy azért valaha majd jobbra fordulnak a dolgok. 

A dolgok fordulnak is, viszont egészen más módon. Egy rablóbanda támadása után a gyerekek apja meghal, Csu Csungpa pedig, aki képtelen megbirkózni a nehézségekkel, hamarosan maga is követi. A kislány maga is dönthetne úgy, hogy átadja magát a kétségbeesésnek, ő azonban valami mást választ: ha már valami különös oknál fogva úgy tűnik, bátyjáé lett az ő sorsa és ő vált semmivé, akkor talán ő is elvehetné azt a sorsot, amit fivérének jósoltak. A fiú személyazonosságát magára öltve felkeresi azt a kolostort, ahová bártyját ígérte apjuk, és makacs kitartással eléri, hogy a szerzetesek befogadják maguk közé. Az ebben az időszakban játszódó évek több szempontból is nagyon izgalmasak. Egyrészt Csunak rejtőzködnie kell és titkolnia, ki is ő valójában, másrészt valamilyen módon ki kell alakítania saját identitását is. A kolostorban van lehetősége arra, hogy kiismerje az emberek működését, ami a későbbiekben még hasznára fog válni. Karakterének fejlődése szempontjából is izgalmas évek ezek, hiszen itt kerül először olyan helyzetbe, amikor egy erkölcsi szempontból megkérdőjelezhető, nagy horderejű döntést kell meghoznia. 

Míg a kötet első nagyobb tartalmi egysége Csu életére, sorsára és fejlődésére fókuszál, addig a továbbiakban kitágul a világ, és jobban beleláthatunk abba a háborús konfliktusba, ami a mongolok és a lázadók, más néven vörösturbánosok között áll fent. Tetszett, hogy más szereplők szemszögét is megismerhettem, közülük egyértelműen a dinasztia seregének élén álló eunuch tábornok, Oujang volt a legérdekesebb, aki valamiféle rejtélyes szállal kötődik főhősünkhöz. A téma miatt adja magát, hogy a regényben olvashatunk csatajeleneteket, de legalább ilyen hangsúlyosak a különböző intrikák, hátsó szándékok és különböző motivációkkal rendelkező figurák, akik a szálakat mozgatják. Bevallom, mivel több értékelés intett ezzel kapcsolatban, én már felkészülten, papírral és tollal vágtam bele az olvasásba. Nagyon jót tettem vele magammal, mert rengeteg a történetben az idegen hangzású név vagy helyszín, és sokkal könnyebb úgy átlátni a dolgokat, ha van egy kis puskánk, amibe belepillanthatunk (igen, ebből már egyértelmű lehet, hogy a könyv végén sajnos nem találunk névjegyzéket, cserébe viszont az elején találunk egy kis bevezetőt, ami segít elhelyezni a cselekményt a történelmi kontextusban). Ha a brutalitása alapján kellene besorolni, akkor nem mondanám alapból kimondottan megrázó történetnek, de azt fontos hangsúlyozni, hogy nem véletlen rajta a felnőtt tartalom címke, van benne egy-két húzósabb jelenet. Ugyanakkor nagyon nem volt lehetőségem fennakadni ezeken, mert sokkal jobban elvitt, hogy nagyon kíváncsi voltam, hogyan alakul Csu és Oujang sorsa, az, hogy ki melyik oldalra fog állni, és végső soron kiben bízhatnak meg hőseink. Ma már egyre divatosabb, hogy a főhősök nem feketék vagy fehérek, Csuban is tetszett, hogy rettenetesen erős figura, ugyanakkor hoz olyan döntéseket, amik morálisan vitathatók. Hogy végül sikerül-e szembeszállnia saját sorsával, vagy éppen teljesen újraírni azt, kiderül, ha végigkövetitek a kalandjait. 

Én összességében elégedetten tettem le ezt a könyvet, nem mondom, hogy feltétlenül benne lesz az idei kedvencek között, de sok szempontból tudott újat nyújtani. Kevés olyan regényt olvasok, ami valós történelmi környezetbe ágyazottan használ fantasy-elemeket, itt most kifejezetten tetszett ez a megvalósítás. A szöveg stílusa számomra kellemes és olvasmányos volt, jól lehetett haladni vele, tényleg csak az akasztja néha meg az embert, hogy elég nagy mennyiségű információval dolgozik és sok szereplőt kell észben tartani. Ugyanakkor, ha sikerül felvennünk a fonalat, akkor egy kifejezetten izgalmas, intrikákkal tűzdelt történetben lesz részünk, ahol a mágia erős megnyilvánulása helyett inkább az intrikák és a személyes fejlődések kapják a nagyobb hangsúlyt. Remélem, hogy a jövőben olvashatunk még a szerzőtől, engem meggyőzött arról, hogy odafigyeljek a nevére.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a keleti világban játszódó, történelmi alapokon nyugvó fantasy-ket és az erős, határozott főszereplőket. 

Nyereményjáték:

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek hazánkban is azok a regények, melyek az ázsiai kultúrából merítenek ihletet, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy olyan kötetből származik, amelyben markánsan jelen van az ázsiai kultúra. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik könyvből idéztünk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“A gyerek megszűnik gyereknek lenni, amint kardot adnak a kezébe. Amint megtanítják harcolni, amint felfegyverezik, és az arcvonalba állítják. Onnantól katona.”

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.27.: Csak olvass!
05.30.: Könyv és más
06.02.: Utószó
06.05.: Readinspo

Megjegyzések