A kis francia könyvesbolt (értékelés és nyereményjáték)

 

Írunk-e még leveleket? Cécile Pivot könyvében ennek és a levélírás erejének járhatunk utána, hiszen a történet főszereplője, Esther épp egy ilyen tanfolyamot indít el egy kis franciaországi könyvesboltban. Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, s derítsük ki együtt, mi lapulhat a levelekben, s hogyan formálják ezek a kötet karaktereinek életét. A turné végén megnyerheted a könyv egy példányát a General Press Kiadó jóvoltából.



Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 272 oldal
Eredeti cím:  Les lettres d'Esther
Fordította: Kaló Krisztina
ISBN: 9789634527435


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról

Az apja emlékére Esther levélíró műhelyt indít egy franciaországi könyvesboltban, hogy másoknak is megmutassa a szavak erejét. Igencsak meglepődik, amikor tucatjával érkeznek a jelentkezések a tanfolyamra, és hamarosan egy idős hölgy, egy kiábrándult üzletember, egy egymástól elhidegült házaspár és egy szomorú kamasz fiú leveleinek a társaságában találja magát. Ahogy Esther diákjai felfedezik a sorok között megbúvó reményt, álmokat és félelmeket, Esther is egy új, váratlan kalandokkal teli világba kerül.


Véleményem:

Cécile Pivot neve eddig ismeretlen volt számomra, de mostanában szívesen választok a General Press Kiadó kínálatából olyan műfajú könyveket is, amik távolabb állnak alapból a komfortzónámtól. A kis francia könyvesbolt című regényről a borító alapján azt gondoltam, könnyed, romantikus történet lehet, de később körvonalazódott, hogy valami másról lesz szó. Ebben a történetben ugyanis nem a romantikáé, hanem az emberek közötti kapcsolódásé és a levélírásé a főszerep, a megvalósítás módja pedig szerintem egészen egyedi a mostani kortárs kötetek kínálatában. 


A regény azzal kezdődik, hogy egy  Esther nevű könyvesbolt-tulajdonos úgy dönt, kreatív íróműhelyt indít. Az a célja, hogy a jelentkezőknek különböző feladatokat ad majd, melyek keretében leveleket kell írniuk egymásnak, ő pedig tanácsokkal látja el őket az íráskészségüket, stílusukat illetően. Nos, a terv ugyan megvalósul, de sokkal kevesebben jelentkeznek, mint Esther gondolta volna. Az öt bátor jelentkező mellé így ő is betársul, hogy mindenki két másik személlyel levelezhessen a három hónapos kurzus alatt. A regényben ezeket a leveleket olvashatjuk, néha megszakítva jelen idejű történésekkel. A levelezőpartnerek a lehető legkülönbözőbb életkorban, helyzetben lévő személyek. Jean sikeres, ugyanakkor kiégett üzletember, akit elhagyott a felesége és a gyerekei, és igyekszik új motivációt találni az életében. Juliette és Nicolas egy házaspár, akiknek nemrég született gyermekük, az asszony azonban súlyos depresszióba esett a szülés után, és a levelezésben látják az utolsó lehetőséget családjuk megmentésére. Jeanne egy idős özvegy hölgy, aki nagyon szereti az állatokat, ugyanakkor sokszor haragban áll a világgal. És itt van a tizennyolc éves Samuel, aki nem találja helyét a családban, amióta egy betegség miatt elvesztette a bátyját. 

A különböző szereplőkben az az egy közös, hogy valójában mindannyian éltek meg veszteségeket, maga Esther, a műhely megálmodója is. Bár a levelezés elsődleges célja az volna, hogy javítsanak az írástechnikájukon és felfedezzenek egy olyan kommunikációs formát, ami mára teljesen kiment a divatból, hamar világossá válik, hogy az írás mindannyiuk számára egyfajta terápia lesz. Néha egy vadidegennek sokkal könnyebb kitárulkozni, főleg úgy, hogy közben nem kell közvetlenül a szemébe nézni, ráadásul a levélírás során módunk van arra, hogy alaposan megfontoljuk a mondatainkat. A levelekből szépen kibontakozik, ahogy a furcsa párosok egyre jobban megnyílnak egymás előtt, és végül a legsötétebb gondolataikat, legféltettebb titkaikat is megosztják egymással. Mindenki esetében nyomon lehet követni a gyász, illetve a gyógyulás folyamatát, az pedig külön tetszett, hogy a regény végén a jövőre is kitekintünk egy picit, kivel mi történik a kurzus lezárulta után. 

A rövid terjedelem miatt hamar el lehet olvasni a könyvet, az írásmódja szép, sok értékes gondolattal. Ugyanakkor nekem egy idő után picit zavaró volt a rengeteg ismétlés, aminek egyik fő oka az volt, hogy ha valaki elmesélt valamit az egyik levelezőtársának, az sokszor előkerült a másiknak szánt levélben is. Ezzel még nem is lett volna nagy gond (hiszen érdekes az is, hogy ugyanazt az eseményt, történést hogyan meséljük el két különböző személynek), de például Juliette esetében kicsit már nyomasztó volt. A problémája egyébként nagyon fontos, örülök, hogy egy regényben ilyen nagy szerepet kapott a szülés utáni depresszió témája. Ugyanakkor nála tényleg nagyon sok levélben ismétlődtek ugyanazok a gondolatok. A valóságban ez reális is lehet, hiszen a gondolatok újbóli leírása a gyógyulás eszköze, ugyanakkor egy regény olvasójaként én soknak éreztem, kicsit máshogy alakítottam volna az arányokat. Ettől függetlenül a megvalósítás módja és a levelezős ötlet miatt mindenképpen eredetinek tartom a történetet, amit érdemes megismerni. 

Összességében nem bánom, hogy elolvastam ezt a könyvet, főleg az érdekes műfaja miatt. A szereplők közül Samuel került a legközelebb a szívemhez, az ő leveleit vártam a leginkább. A Kiadónak dicséret jár azért, hogy nagyon szép borítót kapott a történet, ugyanakkor én a megjelenés alapján egész másféle sztorira számítottam (hiszen a könyvesboltnak alapvetően nem sok szerepe van a kötetben) - de hát kellenek néha meglepetések is, pláne akkor, ha még kellemesek is. :) 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak az olvasóknak, akik szerettek régen levelezni, vagy csak szívesen olvasnának egy szívmelengető történetet krízisbe került emberekről.

Nyereményjáték:

Egy kis francia könyvesbolt kínálatának eredünk nyomába mostani játékunkban. Minden állomáson találtok egy-egy rövid életrajzi adatot valamely francia szerzőről. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik íróról vagy költőről van szó - és a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
1802-ben született regényíró, politikus, romantikus költő és akadémikus. Legismertebb művei közé tartozik: A nyomorultak és A párizsi Notre-Dame.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.30. Könyv és más
07.03. Csak olvass!
07.06. Szembetűnő
07.09. Betonka szerint a világ…

Megjegyzések