A ​könyvek szerelmesei (értékelés és nyereményjáték)

 

Könyvek, szerelem és még több könyv!  Adj hozzá egy antihősnőt, egy morgós fickót, és máris megvan a nyerő recept a Central Könyvek legújabb romkomjához. Ha szeretnétek egy példányt a könyvből, akkor kövessétek blogturnénkat és vegyetek részt nyereményjátékunkban!



Kiadó: Central Könyvek, 2023
Oldalszám: 456 oldal
Eredeti cím: Book Lovers 
Fordította: Szieberth Ádám
ISBN: 9789636142018


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt – könyvrajongóknak!

Egy nyár, két ellenlábas és egy cselekményfordulat, amit egyikük sem látott előre.

Nora Stephens élete a könyvek körül forog. Elolvasott mindent, ami elolvasható, ő maga viszont egyáltalán nem egy tipikus regényhős. Azaz nem hetyke, pimasz, merész csaj, nem laza, nyugis álomnő, és a legkevésbé sem cukorfalat. Hanem kőkemény irodalmi ügynök, aki legfeljebb az ügyfelei szemében hősnő.
És akinek a vadvirágos réten piknikezés, a jóképű vidéki doki, a deltás pultos vagy más hasonló figurák helyett Charlie Lastrát, a mogorva New York-i könyvszerkesztőt dobta a gép. Igazi cuki találkozás lehetne ez hős és hősnő között, ha nem futottak volna már össze többször New Yorkban, és a megismerkedésük nem lett volna híján mindennemű cukiságnak.
Nora jól tudja, hogy korántsem ideális regényhősnő, és Charlie is tisztában van vele, hogy nem ő a nagybetűs álomférfi. De miután újra és újra egymásba botlanak – a véletlenek olyan összjátéka folytán, amely cselekményszálat minden valamirevaló szerkesztő kukázna –, felfedeznek valamit, ami alapjaiban rengeti meg az önmagukról írt, gondosan megkomponált sztorijukat.

„A tökéletes nyári romkom.” – Parade
„Az egyik kedvenc szerzőm.” – Colleen Hoover, New York Times-bestsellerszerző
„Emily Henry könyvei igazi ajándékok az olvasóknak: tökéletes bennük a szenvedély és a kedves évődés aránya. A szövegük könnyed, a karaktereik bűbájosak. Az egyetlen rossz bennük, hogy véget érnek.” – V.E. Schwab, az Addie LaRue láthatatlan élete New York Times-bestseller szerzője


Véleményem:

Az elmúlt években viszonylag kevés romantikus történetet olvastam, no nem mintha távol állna tőlem ez a műfaj. Egyszerűen csak ritkán találtam olyan regényeket, amik az én ízlésemnek valók, kedvesek, viccesek, nem a lepedőakrobatikáé a főszerep, hanem az emberi sorsoké és történeteké. Több mellényúlás után kicsit óvatosabb lettem a romantika terén, ugyanakkor mostanában egyre bátrabban kísérletezek, és szerencsére be is talált már néhány könyv, csakúgy, mint a legutóbb olvasott A könyvek szerelmesei című regény Emily Henry-től, ami tökéletesen megfelelt a fenti kritériumoknak. 


A történet főhőse, Nora Stephens nem egy tipikus regény-hősnő. Karrierista, határozott és kemény nő, aki ügynökként dolgozik a könyvszakmában, és aki meglehetősen hideg fejjel viszonyul a romantikához. Ő az a nő, akit a férfiak elhagynak azért, hogy a romantikus regények kliséit idézve inkább összeálljanak egy helyes karácsonyfaárus lánnyal, és megmentsenek egy helyi vállalkozást. Nora számára nagyon fontosak a könyvek, de saját életében eddig mindig csak a hálátlan mellékszerepek jutottak neki, és a többedik csalódás után már maga sem hiszi, hogy rá is vár egy boldog befejezés. Itt jön be a képbe kicsit szeleburdi húga, Libby, aki ráveszi nővérét, szökjenek meg egy hónapra a legújabb romantikus bestseller helyszínét adó kisvárosba, és valósítsanak meg egy igazán közhelyes, mégis izgalmas bakancslistát. Nora nem túl nagy lelkesedéssel rábólint a dologra, és még arra is hajlandó, hogy kicsit háttérbe szorítsa a munkáját húga kedvéért, hátha újra közelebb kerülhetnek egymáshoz. Arra viszont nem számít, hogy az álmos kisvárosban éppen Charlie Lastrába, a profi könyvszerkesztőbe fog botlani, akivel korábban már volt néhány kínos pillanatuk, és aki minden, csak nem a herceg fehér lovon - ami talán nem is olyan nagy baj, tekintve, hogy Nora sem éppen a megmentésre váró királykisasszony. 

A regény gyakorlatilag az első oldalaktól kezdve magába szippantott és lekötött, Nora karaktere nagyon erős és eredeti, a makacs természete és a keménysége ellenére is könnyen lehet vele azonosulni. Az ő nézőpontját olvasva hamar világossá válik, hogy a felszín alatt nagyon is érző lény, ez már csak abból is látszik, hogy a húgáért, Libbyért bármit megtenne. Tetszett, hogy a történetben fokozatosan bontakozik ki, miért lett olyan, amilyen, milyen sérelmek és traumák érték korábban, és miért olyan távolságtartó a férfiakkal. Libbyt is hamar megszerettem, aki sok szempontból Nora szöges ellentéte, ugyanakkor a két nővér között rendkívül szoros kapcsolat van. És hát persze ott van Charlie, aki szintén nem egy tipikus regényhős, jóképű, zárkózott és titokzatos (na jó, ebből a szempontból pont igen:)), de mindehhez nagyon jó humor és éleslátás párosul. Charlie képes meglátni Norában azt is, amit mások nem, és a nőnek talán pont erre van szüksége ahhoz, hogy megtalálja a boldogságot. 

Önmagában a tömény romantika nekem nem lenne elég, hogy igazán élvezzek egy könyvet, itt is fontos szempont volt a rengeteg humor, amit az írónő beleszőtt a lapokba. Nagyon élveztem Nora és Charlie párbeszédeit, ahogyan azt is, ahogy a regény finoman és szeretettel kifigurázza a romantikus regények szokásos kliséit. Nem veszi magát túl komolyan a történet, ugyanakkor fontos kérdésekkel is foglalkozik, és a befejezés sem volt sem sablonos, sem teljes mértékben kiszámítható a számomra. A stílusa nagyon jó, olvasmányos a szöveg, így akár egy-két nap alatt a végére lehet érni, szerintem tökéletes választás egy nyaraláshoz, vagy akkor, ha szeretnénk kicsit szórakozni egy fárasztó munkanap után. 

Örülök, hogy mertem kísérletezni és belevágni ebbe a regénybe, nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog. Korábban még nem olvastam semmit Emily Henrytől, ezek után viszont szívesen sorra keríteném a korábban megjelent regényeit is. Külön piros pont, hogy a történetben központi szerepet töltenek be a könyvek és az irodalmi világ, egy kicsit bepillanthattam egy könyv születésének kulisszatitkaiba is. Bebizonyosodott, hogy számomra tényleg ilyen egy ideális romantikus történet: emberi, bájos, humoros, ugyanakkor mélyebb témákkal és érzelmekkel is foglalkozik. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki hasonlót keres.  

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? A humoros, elgondolkodtató, mégis könnyed romantikus történetek rajongóinak. 

Nyereményjáték:

Nyereményjátékünkban a Central Könyvek kiadványai között mazsolázunk. A turné minden állomásán egy szerző nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába írjatok egy könyvcímet, mely a szerzőtől a kiadó gondozásában jelent meg.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Stefanie London
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.23 - Könyvvilág
06.27 - Könyv és más
06.30 - Csak olvass
07.02 - KönyvParfé
07.03 - Fanni’s Library
07.04 - Hagyjatok! Olvasok!
07.05 - Zakkant olvas
07.06 - Veronika’s Reader Feeder
07.08 - Olvasónapló
07.09 - A Szofisztikált Macska
07.10 - Szembetűnő

Megjegyzések