Erdők-mezők ​népmeséi (értékelés és nyermeényjáték)

 


Bajzáth Mária csodálatos válogatásában, az Erdők-mezők ​népmeséiben megismerkedhetünk a minket körülvevő természet számtalan lakójával, rovarokkal, növényekkel, állatokkal és égitestekkel. A kötetet a rövid ismeretterjesztő szövegek mellett Ónya-Oláh Dóra csodaszép, realisztikus rajzai teszik teljessé. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Lampion Könyvek által felajánlott példányt!



Kiadó: Lampion Könyvek, 2023
Oldalszám: 240 oldal
Illusztrálta: Ónya-Oláh Dóra
ISBN: 9789636141370


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik darabja hiánypótló a családok és pedagógusok számára. A kötetbe válogatott mesék a természettel egységben és harmóniában élés örömeiről és nehézségeiről üzennek, és a 21. századi ember számára is életbe vágóan fontos kérdéseket vetnek fel és válaszolnak meg. A mesék, legendák és népköltések komplex egységet alkotnak az ismeretterjesztő szövegekkel, miközben a játékötletek segítik az átélést és az élményszerzést. A mesegyűjteményben a gombáktól a fákig, a mezei, erdei és vízi állatoktól a madarakig, sőt, egészen a csillagokig – vagyis a föld szintjétől az ég magaságig szárnyalunk.

„A könyv Magyarország élővilágát mutatja be, de a magyar mellett a nemzetközi mesekincsből is válogat. A világ különböző tájairól származó meséknek közös és legfontosabb mondanivalója, hogy a házunkon és a hazánkon túl is részei vagyunk egy nagyobb egységnek, amit természetnek nevezünk.”
Bajzáth Mária mesepedagógus,
a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

A meséket Ónya-Oláh Dóra csodálatos rajzai keltik életre.


Véleményem:

A könyvek mellett a másik nagy szerelmem a természetjárás és a kirándulás, így egyből felcsillant a szemem, amikor megláttam Bajzáth Mária új meseválogatását, az Erdők-mezők népmeséit. Amikor végre kézbe vehettem a Lampion Könyvek gondozásában megjelent példányt, szinte a szavam is elállt, annyira igényes és meseszép ez a kötet, gyorsan be is kuckóztam vele a kertben az árnyékba, hogy elmerüljek a különféle érdekes információk és válogatott mesék birodalmában. 


A kötet felépítése logikus, jól követhető. A bevezető után az élőlények különböző nagyobb csoportjairól olvashatunk a fejezetekben. Helyet kapnak a gombák, a vadvirágok, gyomok és füvek, a rovarok és bogarak, a kígyók, békák és csúszómászók, a bokrok és cserjék, vízi élővilág, fák, madarak, az égbolt, végül pedig a látható és láthatatlan tartományába eső dolgok (erről később kicsit bővebben). A kötetben Magyarországon megtalálható élőlényekről szerepelnek történetek, ugyanakkor a beválogatott darabok között rengeteg népcsoport, kultúra meséje megtalálható. Akad itt szláv, román, finn, burját, belarusz, indián mese és legendamese, szóval, ha valaki szeret a világ minden tájáról olvasni, nem fog csalódni ebben a válogatásban. 


Nekem borzasztóan tetszett, hogy nem csupán meséket, legendákat találunk a könyvben, hanem apróbb érdekességeket, információkat a különböző növényekről, állatokról és gombákról. Én egyhuzamban nehezen olvasok el sok mesét, pont ezért nagyon jó, hogy ezek a szövegek biztosítják a változatosságot, így nem érződik sem töménynek, sem egyoldalúnak a kötet. A másik apró, de kiemelkedő dolog, hogy többször találunk a könyvben interaktív kérdéseket vagy feladatokat, amiket nyugodtan megcsinálhatunk a gyerekekkel, amikor nekik olvassuk a könyvet. Ez valahogy élőbbé, lélegzőbbé teszi az egész mesekönyvet, simán el tudom képzelni, hogy egy közös kirándulás során előkerüljön a táskából egy pihenő erejére. 


Bevallom, a könyvben található mesék közül nem mindegyik nyerte el maximálisan a tetszésemet, de ilyen mennyiség esetében ez természetes is. Amik viszont kifejezetten tetszettek, azok az olyan eredetmesék, amik valamilyen állat vagy növény keletkezésével, tulajdonságával kapcsolatosak (a legkedvesebb ilyen az volt számomra, amiből kiderül, miért lett fehér a hó :)). Valahogy most sokkal fontosabb volt számomra a kötet által közvetített szemléletmód és értékek. Az egész válogatásból átsüt a természet szeretete, az utolsó fejezet kapcsán pedig a látható és láthatatlan egyensúlya és harmóniája. Ha valaki hozzám hasonlóan úgy vélekedik, hogy a természet szerves részei vagyunk, ahol minden mindennel összefügg, és ahol az igazi mesék ezeket az összeszövődéseket mutatják meg, az biztos, hogy ugyanígy rajongani fog az Erdők-mezők népmeséiért. Végül mindenképpen meg kell említenem Ónya-Oláh Dóra illusztrációit, amiktől egyszerűen leesett az állam. Olyan, mintha egy igazi, régi herbáriumot vagy képeskönyvet lapozgatnánk, az illusztrációk realisztikusak, mégis mesésen színesek. 


Én mindennel együtt csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a gyűjteményről, és most kedvet kaptam ahhoz, hogy a Népmesekincstár Plusz-sorozat többi kötetét is megismerjem. Újra ráébresztett, hogy mennyi csoda vesz körül, és hogy mennyire hálás vagyok tulajdonképpen azért, hogy ebből a csodából minden nap megtapasztalhatok valamennyit. A 4+-os besorolás szerintem teljesen korrekt, legfeljebb a hosszabb vagy komplexebb meséket el lehet tenni belőle későbbre. Az viszont biztos, hogy mind a kisebb, mind a nagyobb természetbúvárok imádni fogják!


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a csodaszép mesekönyveket és a természetet.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan növényeket kell felismernetek, amik a kötetben is megjelennek egy-egy mesében. Minden állomáson találtok egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy a növény nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.15. Könyv és más
06.17. Szembetűnő
06.19. KönyvParfé
06.21. Csak olvass!

Megjegyzések