Holt ​idény - Dead River 1. (értékelés és nyereményjáték)

 

Jack Ketchum Holt idény című regénye eredetileg 1980-ban jelent meg, viszont akkoriban annyira brutálisnak találták, hogy csak erősen vágott verzióban tárták az olvasók elé. Az Agave Könyveknek hála a magyar olvasóközönség most az eredeti változatot olvashatja, amiről ti is megismerhetitek négy bloggerünk véleményét. Tartsatok velünk a turné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: Agave Könyvek, 2023
Oldalszám: 224 oldal
Eredeti cím: Off Season
Fordította: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789635981205 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Valahol ​a sűrű erdőségekkel borított Maine állambeli kisváros, Dead River tőszomszédságában egy elhagyatottnak tűnő hétvégi ház áll. Baráti társaság gyűlik most itt össze, hogy kipihenje a nyüzsgő nagyvárosok forgatagát. Az óceánparti kilátás, a jóleső elszigeteltség pihentető napokat ígér, ám a nyaralás hamar rémálomba csap át.

A sötét rengetegből ugyanis kíváncsi szempárok figyelik őket. Elvadult, húsra éhes embercsalád vadászterülete ez, akik csupán arra várnak, hogy leszálljon az éj. És mindössze pár óra alatt hat civilizált fiatal, valamint a kisváros megfáradt, öreg seriffje ráébred, milyen primitív is az ember a felszín alatt, és mennyire nincs határa az életösztönnek.

Jack Ketchum, A szomszéd lány Stephen King által is tisztelt szerzője nem csupán sejteti, de a legteljesebb valójában meg is mutatja a zsigeri borzalmak valódi arcát. Az eredetileg 1980-ban napvilágot látott Holt idényt brutális részletei miatt az első megjelenés előtt alaposan megvágta a szerző kiadója, most azonban a magyar olvasók Ketchum eredeti verziójában vehetik kezükbe a kultikussá érett művet.

Véleményem:

Ha az ember lánya szereti a horror műfaját, akkor egy idő után megkerülhetetlenné válik Jack Ketchum neve. Én még hosszú évekkel ezelőtt szereztem be A ​szomszéd lány című regényét (akkor még az volt az egyetlen, amit magyarul olvasni lehetett tőle), de bevallom, soha nem kerítettem rá sort, és azt hiszem, nem is fogok. Imádom a horrort, és könnyedén végigolvasok sokféle kegyetlenséget és trancsírozást, de a kínzásnak és a bántalmazásnak van egy szintje, amit nem fogad be a lelkem, és nem is biztos, hogy kell ezzel kapcsolatban tágítanom a határaimat. Pontosan emiatt nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy valami mást is olvashatunk végre az írótól, ugyanis az Agave Könyvek elhozta számunkra a Dead River sorozat első részét, a Holt idényt. Nos, azt azért sejteni lehetett a fülszöveg alapján, hogy nem egy könnyed történetről beszélünk, az utolsó 40 oldalt én is heteken keresztül halogattam, mert úgy éreztem, nem megfelelő hozzá a lelkiállapotom - aztán pedig nagyon örültem, hogy végigolvastam, mert összességében sokkal több volt benne, mint elsőre hittem volna. 


A történet erősen kezd, egy olyan jelenettel, melyben egy nőt éjszaka titokzatos alakok támadnak meg és üldöznek egy Maine állambeli kisvárosban, míg a tengerbe nem veti magát elkeseredésében. A támadók egészen állatisan viselkednek, különböző rongyokat és bőröket viselnek, szedett-vedett fegyvereket használnak, és ami a leghátborzongatóbb: gyerekek is vannak közöttük. Egy éles váltással megérkezünk a regény jelen idejébe, ahol egy Carla nevű fiatal nő kibérel egy házat Dead Riverben, hogy itt végezze szerkesztői munkáját csendes elvonulásban. Mielőtt azonban nekiállna a munkának, vendégségbe várja húgát, barátját, exét és annak új barátnőjét, hogy közösen lazítsanak egy jót. A vendégek meg is érkeznek és napközben minden szuperül alakul, azonban amikor leszáll az éj, a titokzatos alakok megjelennek a ház körül, és támadásba lendülnek. Kezdetét veszi egy olyan brutális éjszaka, amilyennel az olvasók tényleg csak a legdurvább horrorban találkozhatnak, és ha egy pillanatig is azt hinnénk, hogy fellélegezhetünk a szörnyűségek közepette, az író hamar kiábrándít minket, hogy szó sincs ilyesmiről. 

A titokzatos alakokról nagyjából kiderül, hogy kik ők és körülbelül mi történhetett velük az évtizedek során, amitől ennyire állatiassá váltak. Igazából az állatias sem tökéletes kifejezés, mert arra a kegyetlenségre és brutalitásra, amit művelnek, az állatok sem képesek. Nagyon nem szeretném az értékelésben részletezni, mivel is találkozhat az olvasó, de érdemes arra készülni, hogy ami az emberi testtel megtörténhet egy horror regényben, az itt megtörténik. Legyen szó erőszakról vagy éppen kannibalizmusról, az író nem kímél minket, ráadásul nem csupán hideg tárgyilagossággal ír ezekről a jelenetekről, hanem néha az ellenség fejébe is férkőzve, megmutatva az ő kifacsart gondolkodásukat. Számomra külön elborzasztó volt, hogy gyerekek is szerepelnek a történetben, igazi zsigeri félelmet tud kiváltani, amikor egy olyan lényt látunk gonosznak, akinek természetéből adódóan jónak és ártatlannak kellene lennie. Olvasóként a szörnyülködés mellett persze drukkolunk is, hogy a rendőrség idejében közbe tudjon lépni vagy valahogy meneküljenek meg hőseink, de azért tényleg érezni lehet, hogy ez nagyon nem az a történet, ahol érdemes jóra számítani. 

A karakterek kidolgozásával kapcsolatban szerintem elég vegyes a kép. A szereplők inkább sablonosak, és a rövid bevezető alatt, amíg megérkeznek Carla-hoz, nincs is igazán lehetőség jobban megismerni őket. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez bizonyos szempontból szándékos volt. Nem azon van ugyanis a hangsúly, hogy ki milyen ember volt azelőtt, hanem azon, hogy kiből mit váltanak ki az éjszakai események. Vajon az áldozat, vagy a harcos kerekedik felül a szereplők lelkében a megélt szörnyűségek hatására?  Attól eltekintve, hogy a brutális és naturális részletek tényleg gyomorforgatóak, számomra pont az volt az egyik legizgalmasabb a regényben, amikor a civilizált embereken is eluralkodik az őrület és a gyilkolási hajlam. Az író szerintem remekül egymás mellé teszi a brutalitás és erőszak különböző formáit, avval együtt, hogy valamiféle önreflexiót is kicsikar az olvasóból. A kötet utolsó 10-15 oldala ebből a szempontból is zseniális szerintem, és borzasztóan örülök annak, hogy az eredeti befejezést olvashattam, nem pedig azt, amit az első kiadás kapcsán kényszerítettek ki az írótól. Ha addig céltalannak és üresnek tűnt volna a sok rémes jelenet, számomra ott minden összeállt és értelmet nyert, hogy megkapja a történet azt a mélységet, ami többé teszi holmi hentelős horrornál. 

Bár tény, hogy ez a könyv erősen a határaim szélén táncol, nagyon örülök, hogy próbát tettem vele, mert a műfajnak egy olyan oldalát mutatta meg, amit eddig kevéssé ismertem. A rövid terjedelem miatt hamar el lehet olvasni, azzal együtt, hogy könnyednek semmi esetre sem mondanám. Én már jó ideje a hatása alatt vagyok és szerintem leszek is még egy darabig, Ketchum képes arra, hogy bekússzon az ember bőre alá és zsigeri szinten hasson rá. Nagyon-nagyon remélem, hogy elegen fognak neki esélyt adni ahhoz, hogy a Kiadó elhozza majd nekünk a sorozat többi részét is. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kizárólag felnőtt olvasóknak, közülük is azoknak, akik bírják a néhol egészen gyomorforgató és brutális jeleneteket.

Nyereményjáték:

A Holt idény című regényben jelentős szerepe van a kannibalizmusnak. Mostani nyereményjátékunkban ebből a szempontból hasonló könyveket keresünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Az emberek mindig azt mondják, mint a fába szorult féreg, pedig soha, senki nem hallott még férget ordibálni.”

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.08. Könyv és más
06.10. Zakkant olvas
06.12. Szaffi polca
06.14. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések