Csudi, ​a pacsirta – A lehetetlen csak egy szó (értékelés és nyereményjáték)

 

A Móra Könyvkiadó egy igazán kedves mesesorozat kezdő kötetét hozta el a magyar gyerkőcök számára, melynek főszereplője Csudi, a kis pacsirta - aki egészen biztosan hamar belopja magát az olvasók szívébe. Az első rész üzenete: A lehetetlen csak egy szó! Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, és ismerjétek meg Csudi első kalandjait! A turné nyereményjátékán tiétek lehet egy könyv a Kiadó felajánlásában.




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 96 oldal
Fordította: Koszta Gabriella
Illusztrálta: Stela Damaschin-Popa
ISBN: 9789636033590


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hallottatok valaha Csudiról, a kis erdei pacsirta fiókáról, aki megtanulta az emberek nyelvét, hogy megmentse az erdőt? Ha elolvassátok ezt a könyvet, megismerhetitek Csudit és találkozhattok fantasztikus barátaival.
A bölcs bagollyal, Ség hollóval, aki legyőzi a félelmét, Villámgyors úrral, a csigával, aki egész könyvtárat hord a hátán, és a bátor, jószívű Csudinak még egyéb barátaival, akiktől rengeteg mindet tanulhatunk. Például azt, hogy milyen fontos sohasem ítélkezni a külsőségek alapján, a végsőkig bízni önmagunkban, és hogy még akkor se veszítsük el a reményt, amikor kilátástalan helyzetbe kerülünk.


Véleményem:

Nagyon szeretem a Móra Könyvkiadó mesekönyveit, így általában szívesen kísérletezem velük, ha valamilyen újdonság bukkan fel a láthatáron. Azonban ha ezen túl egy mesekönyv azt is ígéri, hogy fontos szerepet tölt be benne a természet és még érzékenyít is, akkor nálam egyértelmű, hogy nyert ügye van. Hatalmas elvárásokkal vágtam hát bele Alex Donovici Csudi, ​a pacsirta – A lehetetlen csak egy szó című kötetébe, és az a szerencsés helyzet állt elő, hogy még ezeknél az elvárásoknál is magasabb mércét ütött meg ez a tüneményes mese. 


A címszereplő Csudi egy aranyos pacsirtalány, kinek útját egészen onnan követhetjük, hogy kibújik a tojásból. A kötetben található két hosszabb mese közül az elsőben hamar kiderül, hogy a kismadár más, mint a testvérei: szárnyak nélkül született, és a lábacskái is rövidebbek a szokásosnál, ettől függetlenül hatalmas bizalommal fordul az újonnan megismert világ és anyukája felé. Egy nap szörnyű dolog történik, ugyanis amikor Csudi felébred, nem találja a családját. Szerencsére találkozik pár erdei állattal, akik kedvesen bánnak vele és segítenek neki, többek között Buhuval, a bölcs vegetáriánus bagollyal, aki megtanítja Csudinak, hogy nincs számára lehetetlen, egyszerűen meg kell próbálnia más módszerekkel boldogulni, mint a többi madárnak. Főhősünk igazán belevaló és bátor kis pacsirta, és nagyon igyekszik, hogy a vele született hiányosságok ne akadályozzák meg semmiben. Sajnos azonban hamar kiderül, hogy nem csupán azzal kell szembenéznie, hogy eltűnt az anyukája és a testvérei, hanem azzal is, hogy pacsirtaének hiányában a Nap nem akar felkelni többé. Csudin a világ szeme, hogy megmentse az erdő összes lakóját, kérdés, hogy elég önbizalmat gyűjt-e ahhoz, hogy megbirkózzon ezzel a hatalmas kihívással. 

A második mesében újabb veszély leselkedik az erdő teremtményeire, ezúttal az emberek képében. Favágók bukkannak fel, hogy kivágják a fákat, ez viszont azt jelenti, hogy sok állat fészkét, otthonát tennék örökre tönkre. Csudi és barátai összefognak, hogy megakadályozzák ezt a szörnyűséget, főhősünk pedig ismét bebizonyítja, hogy ha nem is pontosan olyan, mint a többi kismadár, hatalmas szíve van, és képes nagyon bátran viselkedni. 


Engem ez a történet teljesen elvarázsolt, imádtam Csudit és a könyv mondanivalóját. A kismadár történetén keresztül a gyerekek megtanulhatják, hogy attól, hogy valaki más, vagy adott esetben valamilyen fogyatékossággal él, még ugyanúgy képes lehet hatalmas dolgokra, egyszerűen csak szüksége van egy kis segítségre. Tetszett, hogy egy pillanatig sem éreztem sziruposnak, sőt, ami azt illeti, kimondottan szomorkás jelenetek is vannak benne, de a nehéz érzésekre is mindig ad valamiféle feloldást. Fontos üzeneteket tartalmaz azzal kapcsolatban is, hogyan tudunk jól segíteni egymásnak, és törekedni rá, hogy kihozzuk egymásból a maximumot. Ezen felül pedig tényleg csak hab a tortán, hogy a környezetvédelem is megjelenik benne, mint kulcstéma. A szöveget Stela Damaschin-Popa csodaszép és aranyos illusztrációi teszik teljessé, szerintem tökéletesen sikerült megörökíteni Csudit és barátait. 


Nagyon jó szívvel ajánlom ezt a mesekönyvet mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, engem felnőttként teljesen magával ragadott, és alig várom, hogy elolvassam a sorozat következő darabját, ami szerencsére már a polcomon vár. Sok jó gyerekkönyvvel találkoztam már a Kiadó kínálatában, de úgy érzem, a Csudi, a pacsirta egy egészen különleges gyöngyszem a műfajon belül. Gyógypedagógus kollégáknak és ifjú természetbúvároknak kihagyhatatlan olvasmány!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy bájos, csupaszív történetet olvasni egy különleges, bátor kismadárról. 

Nyereményjáték:

Csudi első kalandjaiban megismerkedhetünk az erdő lakóival, így a könyvhöz tartozó nyereményjátékban is ez lesz a központi téma. Minden állomáson találtok egy-egy rövid információt az erdő valamely madarával kapcsolatban. A feladat, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be, az adott állomáson mely madarat ismertétek fel!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
A legnagyobb európai varjúféle. Eurázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában elterjedt faj. Hazánkban korábban a hegyvidéki erdők lakója volt, de mára az alföldi területeken is megjelent. Télen előfordul, hogy nagyobb, akár többszáz fős csapatokba verődik.

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.14. Könyv és más
09.16. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.18. Csak olvass!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések