Aranykanál (értékelés és nyereményjáték)

 


A gasztro realityk világába kalauzolja olvasóját Jessa Maxwell regénye. A Graftonban forgatott süteménysütő versenyen hat cukrász méri össze tudását, ezen felbuzdulva az Aranykanál turnéján a Blogturné Klub hat bloggere vállalkozik rá, hogy bemutassa Nektek a történetet. Tartsatok velünk, s a 21. Század Kiadó jóvoltából egy kötetet meg is nyerhettek játékunkon!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 352 oldal
Eredeti cím: The Golden Spoon
Fordította: Gömöri Péter
ISBN: 9789635683857


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az elmúlt tíz évben minden nyáron megjelent hat ámuldozó cukrász Graftonban, ezen az impozáns, fákkal övezett vermonti birtokon, amely nemcsak a „Süteménysütő hét” forgatási helyszíne, hanem arról is nevezetes, hogy itt nőtt fel a tévéműsor híres házigazdája, Betsy Martin, az ünnepelt cukrász.

Egy sor jól fogyó szakácskönyv szerzője, az „Amerika Nagyija”-ként emlegetett Betsy Martin az életben nem olyan kedélyes, mint a képernyőn, de ezt az embereknek nem kell tudni. Mindig is tökéletes teljesítményt követelt, és mosolyogva nyugtázta, amikor megkapta, de idén valami nem stimmel. Elkezdődik a süteménysütő verseny, és a dolgok a fejük tetejére állnak. Először úgy tűnik, puszta szabotázsról van szó: a cukor helyére valaki sót csempészett, a tűzhelyet nagy lángra állítják – de amikor holttestre bukkannak, mindenki gyanúba keveredik.


Véleményem:

Alapvetően ritkán nézek tévét, a valóságshow-k sem tartoznak éppen  a kedvenc műsoraim közé, mégis, a gasztro-reality műfajába eső sorozatok néha el tudnak csábítani. Annak idején szívesen néztem a brit Sütimester epizódjait, és ha nem is ragadtam egyből fakanalat a kezembe, az biztos, hogy az ott látott finomságok hatással voltak arra, hogy szívesen forgok a konyhában. Amikor megtudtam, hogy Jessa Maxwell Aranykanál című regénye a híres sütős műsorokat ötvözi a krimivel, egyből felcsillant a szemem, eléggé eredeti és ötletes történetnek tűnt ahhoz, hogy mindenképpen meg akarjam ismerni. 


A történet egy viszonylag lassabb indulás után igen hamar belecsap a lecsóba. In medias res láthatjuk, ahogy a híres gastro reality, a Sütishow háziasszonya, Betsy Martin talál egy holttestet a verseny egyik napján. Az ütős bevezető után visszatérünk a kezdetekhez, és egyenként megismerhetjük azt a hat tehetséges, amatőr cukrászt, akiket több ezer jelentkező közül válogattak be a műsorba. Ez a kis leírás nagyon hasznosnak bizonyult, különösen az elején még gyakran visszalapoztam hozzá, amikor a különböző szereplők szemszögéből olvashattam a fejezeteket. A regény első része főleg arra helyezi a hangsúlyt, hogy ezeket a versenyzőket minél jobban megismerjük. Szép lassan kibontakozik előttünk, hogy milyen előtörténettel, milyen motivációkkal érkeztek az impozáns kastélyba,  Graftonba, mi pedig egyből nyomozó üzemmódba kapcsolhatunk, hiszen tudjuk, hogy itt bizony valamilyen bűncselekmény van készülőben. A karakterek jók lettek abból a szempontból, hogy senki sem kirívóan gyanús, ugyanakkor mindenkinek van valami apró furcsasága vagy titkolnivalója, ami alapján sanda szemmel nézhetünk rá. 

Nagyon tetszett, hogy a krimiszál mellett hangsúlyos szerepet kapott a sütés és maga a verseny is. A szereplőknek minden nap különböző feladatokat kell megoldaniuk, és meglepődve tapasztaljuk velük együtt, hogy valaki mintha folyamatosan szabotálná őket. Hol a cukor és a só keveredik össze, hol egy sütő marad bekapcsolva, mindenesetre úgy tűnik, több ez puszta balszerencsénél. A váltott szemszögből elbeszélt fejezeteknek köszönhetően egyre több dolgot tudhatunk meg a szereplőkről, ugyanakkor vannak olyanok is, akik a háttérben maradnak, például a műsor társvezetője vagy éppen a felvételvezető. Az írónő elérte, hogy mindenkire gyanakodjak, a fejezetek is úgy épülnek fel, hogy senki sem tűnik egészen százasnak, ráadásul a valódi indítékok és szándékok egy idő után túlmutatnak a verseny pár napján, és elkalauzolnak bennünket a múltba is. 

Az biztos, hogy ha valaki belevág a könyvbe, érdemes úgy készülnie, hogy legyen kéznél valamilyen édesség. Ahogy olvastam a versenyen készült különféle péksüteményekről, pitékről, tortákról és kenyerekről, nem egyszer összefutott a nyál a számban. A könyv jól visszaadta a hasonló műsorok hangulatát és pörgését, az pedig külön extra volt, hogy a versenyzők gondolataiba is bepillanthattunk. A legérdekesebb karakter számomra mégis maga Betsy volt, aki Amerika nagymamájaként számos receptkönyv szerzője, jómódú és kifinomult hölgy, aki egyúttal a műsor lelke. Ugyanakkor azokban a fejezetekben, amikor őt követhetjük nyomon, bepillanthatunk a külvilág előtt viselt maszk mögé, ami sokkal komplexebb személyiséget rejt. 

Ha valaki kedveli a könnyedebb krimiket, szerintem nem fog csalódni, én élveztem, hogy gyanakodhatok és okoskodhatok a tettes személyét illetően. Akármilyen jó megérzéseim is voltak, a végkifejlet abszolút tartogatott számomra meglepetéseket, a szálak pedig viszonylag elfogadhatóan el lettek varrva, különösen az epilógusban. Nekem nagyon bejött ez a kombináció, a cukormázzal nyakon öntött gyilkossággal és az egyre durvábbra forduló versennyel, és tetszett, hogy a történet akkor is meg tudta őrizni a könnyedségét, amikor komolyabbra fordultak a dolgok. Biztos, hogy szívesen olvasnék még a jövőben Jessa Maxwelltől. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki vagy a könnyed krimikért, vagy az ínycsiklandó süteményekért rajong: ha mindkettőért, akkor telitalálat ez a kötet!


Nyereményjáték:

Mi más játszhatná a turnéhoz kapcsolódó játékunkban a főszerepet, ha nem a finom sütemények? Minden állomáson találtok egy-egy rövid ismertetőt, receptet valamilyen édes (vagy sós?) desszertről. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok a helyes megfejtést.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
Kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.23. Readinspo
08.31. Könyv és más


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések