Minden, ​amit a miniszörnyekről tudtál, hamis (értékelés és nyereményjáték)

 


A Földön élő rovarok és bogarak hosszú idők óta megosztják az emberiséget: van, aki iszonyodik tőlük, van, aki érdekesnek látja őket, de az biztos, hogy egy nagyon különleges és sokszínű csoportja az állatvilágnak. Nick Crumpton gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kötete, a Minden, ​amit a miniszörnyekről tudtál, hamis című könyv lerántja a leplet a tévhitekről, és közben rengeteg izgalmas ténnyel ismertet meg kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Tartsatok három bloggerünkkel a nyereményjátékon, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 64 oldal
Fordította: Barreto Sára
Illusztrálta: Gavin Scott
ISBN: 9789636032777 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Úgy véled, mindent tudsz, amit tudni érdemes a rovarokról és más apró élőlényekről? A százlábúaknak száz lábuk van? A méhek valóban elpusztulnak, miután beléd döfik fullánkjukat? Igaz, hogy alvás közben a szádba mászhat egy pók?
Földünkön annyiféle rovar él, hogy lehetetlen teljesen kiismerni őket. De azért van egy jó hírünk! Legyen szó a ganajtúrók tájékozódásáról vagy a csótányok elpusztíthatatlanságáról, gazdagon illusztrált, tudományos igénnyel megírt könyvünk érdekes tényeinek ismeretében magad is e fantasztikus állatcsoport szakértőjévé válhatsz!


Véleményem:

A legtöbb ember sajátságos viszonyban van a Földön élő különféle rovarokkal és egyéb "miniszörnyekkel". Én például felnőttként már eljutottam arra a pontra, hogy szeretem és érdekesnek látom őket, de nem tagadom, még mindig ajkamra fagy a mosoly, amikor egy masszív, fekete zugpókot megpillantok a perifériámban. Lehet tőlük tartani, lehet csodálni őket, de az biztos, hogy a rovarok, bogarak és mindenféle csúszós-mászós teremtmények rettentő érdekesek, ráadásul egy csomó mindent rosszul tudunk róluk. Ez a kiindulópontja Nick Crumpton lenyűgöző ismeretterjesztő kötetének, ami ezekről a tévhitekről igyekszik lerántani a leplet. Ne feledd hát: Minden, ​amit a miniszörnyekről tudtál, hamis!


A nagyalakú kötet már a külső megjelenésével is rabul ejtett, élénk színvilága és a borítóján tapintható különböző textúrák (bocsánat, lehet, hogy túl sok Konyhafőnököt néztem mostanában) egyből arra csábítanak, hogy lapozzunk bele. A tartalomjegyzéket böngészve egyből láthatjuk, hogy a fejezetek különféle, a rovarokkal kapcsolatos tévhitekre épülnek. Minden méh elpusztul, miután beléd döfi a fullánkját? Alvás közben vajon tényleg belemászhat a szánkba egy pók? (erre kimondottan kíváncsi voltam, bár kicsit féltem a választól) A csótányok valóban kiirthatatlanok? Ez csak néhány példa azokra a kérdésekre, amikkel a kötet foglalkozik, én pedig nagy érdeklődéssel szívtam magamba párom kislányával együtt a sok apró érdekességet az állatok ezen sokszínű, népes csoportjáról. 


Tetszett, hogy a rövidebb fejezetekben kisebb szövegblokkokat olvashatunk, melyek tényleg kimondottan az érdekességekre fókuszálnak. A könyv igyekszik minél jobban kontextusba helyezni az élőlényeket, olvashatunk arról, hogy mióta élnek a Földön rovarok, milyen szerepet töltenek be az ökoszisztémában és milyen módszerekkel vizsgálhatjuk őket. A legtöbb gyerekeknek készült ifjúsági könyv megáll ott, hogy az ismertebb fajokkal foglalkozzon, Nick Crumpton viszont igazán alapos munkát végzett, és előásott számunkra egy csomó érdekes, csodás állatot. Én személy szerint nem gondoltam volna, hogy egy gyerekkönyvben pöszörlégyről fogok olvasni (imádom őket, annyira mókásak!), és azt tapasztalom, hogy a gyerekek számára is kimondottan izgalmas, hogy általuk eddig még nem ismert csodabogarakról olvashatnak. 

Nagyon sokrétűen mutatja be a szerző ezeket a bizonyos miniszörnyeket, olvashatunk arról, hogyan adják át a rovarok a tudást egymásnak, hogyan ejtik el a zsákmányukat, hogyan szaporodnak, vagy éppen milyen szélsőséges körülmények között képesek élni. Fontos szempontnak tartom, hogy az is fókuszba kerül egy fejezetben, hogy mi emberek mi mindent köszönhetünk ezeknek az állatoknak, és mennyivel másabb, szegényebb lenne az életünk, ha nem lennének körülöttünk. A csodás, izgalmas tartalom mellett pedig muszáj beszélni arról, hogy Gavin Scott illusztrációi félelmetesen profik, a különböző rovarok szinte lemásznak a lapokról, élethűek és részletgazdagok. 


Nagy szerelem lett számunkra ez a kötet, amióta megszereztem, több estén is előkerült már, és inkább ezt böngésztük esti mese helyett. Nem az a fajta kötet, amit egy szuszra végigolvas az ember, inkább olyan, amit többször is érdemes elővenni, belelapozgatni, hogy szép fokozatosan bővítsük a rovarokkal kapcsolatos tudásunkat. Bár az elsődleges célközönségnek a kisiskolás korosztályt mondanám, szerintem a felnőttek számára is érdekes, szemet gyönyörködtető olvasmány. Bár eddig is tudtam, de a kötet újra ráébresztett arra, mennyire szép, színes világban élhetek, ezért pedig hatalmas pacsi a szerzőnek és a Kiadónak!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a természet és szívesen olvasna egy gyönyörű ismeretterjesztő kötetet. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a kötetben is szereplő rovarokat kell felismernetek. Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy az állatfaj nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.15. Könyv és más
09.17. KönyvParfé
09.19. Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések