Éjszakákon ​át (értékelés és nyereményjáték)

 

A General Press Kiadó jelentette meg Claire Daverley: Éjszakákon át című regényét, melyben Rosie és Will szívfájdító szerelmének történetéről olvashattok. A blogturné állomásait követve, akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában. 



Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 400 oldal
Eredeti cím: Talking at Night
Fordította: Fügedi Tímea
ISBN: 9789634527800 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ismered azt az érzést, amikor valaki, akire addig fel sem figyeltél, hirtelen igazán rád néz, és rádöbbensz, hogy az egész világon ő az egyetlen, aki a lelked mélyére lát? Majd belekezdtek, és innentől nincs megállás: éjszakákon át csak beszélgettek és beszélgettek, mert ő az egyetlen, aki megért, és onnantól a szíveteket örökre láthatatlan kötelék fűzi össze.
Egy fiú és egy lány egymásra talál. Ez történik itt is.
A tizenhét éves Rosie és a két évvel idősebb Will egy hűvös angliai estén a tengerparti tábortűz mellett melegszenek, beszélgetnek, és csodálkoznak rá egymásra először. Ugyan egy gimnáziumba járnak, és mindketten az érettségijükre készülnek, eddig még sosem szóltak egymáshoz. Hiszen a lány eminens tanuló, a fiú pedig a gimi fekete báránya. Csakhogy a sors most egymás mellé sodorta őket. Ám a sors ugyanígy közbe is szólhat…


Véleményem:

Elég változó, hogy mi alapján választok magamnak olvasnivalót, Claire Daverley Éjszakákon át című regényénél kicsit kitört belőlem az impulzus-könyvmoly, bevallom, elsősorban a borítója varázsolt el. Persze, miután elolvastam a fülszöveget, csak megerősített abban, hogy kíváncsi vagyok erre a keserédes, romantikusnak ígérkező történetre, de alapvetően másra számítottam, mint amit végeredményként kaptam. Az Éjszakákon át egy kimondottan sokrétű és mély regény, ami abszolút távol áll a könnyed, rózsaszín románcoktól, így elsősorban azoknak ajánlom, akik rá tudják szánni az időt és a teljes odafigyelést, és nem bánják, ha egy történet lassan indul be. 

A cselekmény a felszínen egy viszonylag gyakori alaptémához nyúl: egy jó kislány és egy rossz fiú vonzalmához. Rosie és Will ugyan egy középiskolába járnak, de korábban sosem beszéltek egymással, hiszen teljesen más körökben mozognak. A lány rengeteget tanul és minden erejével azon van, hogy megfeleljen szülei elvárásainak és bekerüljön egy neves egyetemre, míg a fiú egyáltalán nem tervezi a továbbtanulást, és látszólag csak gondtalanul, különösebb ambíciók nélkül éli életét. Ráadásul az iskolában sincs túl jó híre, ugyanis a pletykák szerint valamiféle komolyabb botrány miatt kényszerült évfolyamot ismételni. Egy közös tábortűz melletti összejövetel azonban mindent megváltoztat, amikor Rosie és Will beszélgetni kezdenek egymással, és úgy érzik, még soha senki nem figyelt úgy oda rájuk, mint a másik. 



A két fiatal vonzalma már az első pillanattól kezdve nyilvánvaló, ugyanakkor Rosie nem szeretne belebonyolódni semmilyen viszonyba, így kapcsolatuk jó darabig teljesen plátói marad. Mivel Will jóban van a lány ikertestvérével, nem kerülhetik el teljesen a találkozásokat, de íratlan szabályként lebeg közöttük, hogy a vizsgák végeztéig nem kezdhetnek komolyabb randizásba. Így csak a beszélgetések maradnak, melyek során egyszerre érzik magukat végtelenül sebezhetőnek, ugyanakkor szabadnak is, hogy végre valaki előtt nem kell szerepet játszaniuk. Will esetében sokat megtudunk arról, hogy a kemény külső milyen veszteségeket takar, ahogy Rosie maximalizmusa mögött is meglátjuk a rengeteg szorongást és félelmet. Bár a fiatalok egyre közelebb kerülnek egymáshoz, egy súlyos tragédia azonban közéjük áll, mielőtt bármi elkezdődhetne közöttük, és az élet távolabb sodorja őket egymástól. Érdekes megoldás, hogy a regényben nem csak a fiatalabb éveikről olvashatunk, hiszen a cselekmény több, mint húsz éven keresztül kíséri hőseink sorsának és kapcsolatának alakulását, ahol mi, olvasók nyomon követhetjük hibáikat, döntéseiket és persze felnőtté válásuk történetét is. 

Az az igazság, hogy szerintem rengeteg lehetőség volt ebben a regényben, és szerencsére ezekből többet jól meg is tudott valósítani az írónő. Sok fontos téma felszínre kerül, ami a legtöbb családban jelen van, és ami érintheti a tinédzsereket vagy fiatal felnőtteket: a szülőknek való megfelelési kényszer, különféle mentális betegségek, az álmaink feladása, a gyász, vagy éppen a barátság és szerelem kérdése. Az egész könyvet körüllengi egy szomorkás, melankolikus légkör, ami ugyan nem válik nyomasztóvá, mégis meghatározza az olvasó hangulatát is. Ezzel nekem nem is lett volna semmi bajom, hiszen az életben rengeteg a fájdalom és a veszteség, amit igenis nevén kell nevezni, és szerintem az is egy nagyon fontos kérdés, hogy mi történik akkor, ha elszalasztjuk az igazi lehetőségünket a boldogságra vagy arra, hogy azzal legyünk, aki a lelki társunk és másik felünk. A gondom egyszerűen csak az volt, hogy képtelen voltam közel kerülni a szereplőkhöz. Lehet, hogy ehhez hozzájárult az, hogy egyes szám harmadik személyben beszélték el a történetet, de különösen Rosie esetében sajnáltam, hogy nem tudom jobban magaménak érezni az érzéseit. 

Műfaji szempontból nehéz besorolni ezt a regényt, ifjúságinak semmiképpen nem mondanám, hiszen a kötet fele legalább olyan problémákról, dilemmákról szól, amik a felnőtt élet sajátjai, vagy éppen arra lesznek kihatással. A szerelem persze központi szerepet játszik benne, mégsem mondanám romantikus történetnek sem, sokkal fontosabbnak éreztem benne a két ember, két lélek közötti kapcsolódást, mint a szimpla férfi-nő kapcsolatot. A szöveg szépen és olvasmányosan van megírva, ugyanakkor senki ne számítson pörgős történetre, kimondottan lassan hömpölyögnek az események, ami szerintem rendben is volt egy ilyen témát és ilyen nagy időintervallumban feldolgozó könyv esetében. Kicsit sajnálom, hogy az az apró plusz hiányzott ahhoz, hogy kedvenc lehessen, ugyanakkor sok kérdéssel kapcsolatban gondolkodásra vagy önreflexióra késztetett, így mindenképpen örülök, hogy elolvastam. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a lassan kibontakozó regényeket és a keserédes szerelmi történeteket.

Nyereményjáték:

Rosie és Will egy tábortűz mellett ismerkedtek össze, ezért a játékunk is ezzel kapcsolatos. Népszerű filmes jeleneteket válogattunk, mely épp tábortűz mellett játszódik. Ismerjétek fel a képekről a filmet vagy sorozatot, és a címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.25.Könyv és más
10.27 KönyvParfé
10.29 Pandalány olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések