Solitaire ​– Pasziánsz (értékelés és nyereményjáték)

 

Végre megjelent Alice Oseman, a Heartstopper írójának első regénye magyar nyelven is, bloggereink pedig alig várták, hogy belevethessék magukat a képregényekből már jól ismert Tori Spring történetébe. A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ráadásul most kétféle különleges borítóval is beszerezhető a Solitaire – Pasziánsz, sőt, akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát, ha velünk játszotok!



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 256 oldal
Eredeti cím: Solitaire
Fordította: Hujder Adrienn
ISBN: 9789633999783


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Nem emlékszem olyanra, amikor nem voltam komoly. Legjobb tudomásom szerint cinizmust harsogva és esőt kívánva jöttem ki az anyaméhből.

A nevem Tori Spring. Szeretek aludni és szeretek blogolni. Tavaly még voltak barátaim. A dolgok nagyon mások voltak, azt hiszem, de mindennek már vége.

Most itt van a Pasziánsz. És Michael Holden.

Nem tudom, mit akar a Pasziánsz. És nem érdekel Michael Holden. Tényleg nem.

Szereted Charlie nővérét a HEARTSTOPPER-kötetekben? Akkor van egy jó hírünk: ez a regény róla szól. Gyere, és ismerd meg, mi rejlik a hirtelen felbukkanó, mindig cukormentes limonádét iszogató lány fejében!


Véleményem:

Nagyon megszerettem Alice Oseman Heartstopper-sorozatát, nem csak a témája és a szereplői miatt, hanem azért is, mert mint képregény, szerintem kifejezetten jól sikerült darab. Amikor megláttam, hogy a Könyvmolyképző Kiadónál megjelenik az írónő új kötete, egyből rávetettem magam, bár ekkor még csak annyit tudtam, hogy ebben Charlie nővére, Tori lesz a középpontban. Olvasás közben hamar kiderült, hogy ez az élmény több szempontból is más lesz, nem csak azért, mert a Solitaire ​– Pasziánsz képregény helyett egy rendes regény, hanem azért is, mert sokkal komolyabb a témája, mint elsőre gondoltam volna. 

Tori karakterét kifejezetten kedveltem a képregényben, tetszett, hogy kicsit különc és cinikus, mégis nagyon fontos számára a testvére. Kíváncsi voltam, milyen kép fog majd kialakulni róla így, hogy az írónőnek van lehetősége alaposabban is kibontani a karakterét. Az első dolog, ami egyből szembeötlik, hogy Tori különcsége mögött sokkal nagyobb mélységek és sötétebb dolgok vannak, mint azt a képregény alapján sejthettük. Ugyan vannak felszínes kapcsolatai az iskolában, de nem kötődik különösebben senkihez, és nem igazán találja  a helyét a világban. Megviselik azok a dolgok, amik otthon, a családjában történnek, különösen Charlie mentális problémái és a tudat, hogy annak ellenére, mennyire tökéletesnek és kedvesnek tartja a fiút, így kell szenvedni látnia. A mindennapok szürkeségét két fiú felbukkanása töri meg, illetve egy titkos csoporté, akik Pasziánsz néven eleinte különféle csínyeket követnek el az iskolában, később azonban egyre súlyosabb megmozdulások kötődnek hozzájuk. 


Az egyik új fiú az iskolában Lucas, Tori régi barátja, akivel évek óta nem találkoztak, így a lány számára nem is igazán egyértelmű, hogyan kellene most viszonyulnia hozzá. A másik Michael, aki sok szempontból különös srác, de talán az benne a legkülönösebb, legalábbis Tori számára, hogy mindenáron össze akar vele barátkozni. Főhősünk igyekszik fenntartani azt a falat, amit maga és mások közé húzott, egyrészt mert tényleg nem érti, miért akarna valaki barátkozni vele, másrészt azért, mert, ahogy olvasás közben egyre inkább megértjük, nagyon nincsen jól. Bár nem kerülnek címkék és diagnózisok kimondásra, számomra egyértelmű volt, hogy Tori nagyon súlyos depresszióval küszködik, és így, hogy bepillanthattam a gondolataiba, fájdalmas és nehéz élmény volt látni, hogyan éli a mindennapjait, mennyire nehéz számára a valóság talaján maradni és megfelelni az általános elvárásoknak. 

Számomra meglepő volt, hogy a regénynek ennyire sötét a hangulata, ha nem is vígjátékra vagy könnyed kis ifjúsági regényre számítottam, de arra azért igen, hogy némi humor vagy bájos romantika azért enyhíti majd a feszültséget és a negatív érzéseket. Nem igazán történik ilyesmi, és még ha bizonyos esetek kapcsán érezhető is némi feloldás vagy az, hogy Tori néhány démonával szembe tud nézni, a problémája nem lesz megoldott. Már a Heartstopper olvasása közben is ki voltam akadva Charlie szüleire, hogy valójában mennyire nem figyelnek oda rá, ebben a történetben ez még fajsúlyosabban előjött, hiszen tisztán látszik, hogy Tori gondjaiból semmit sem vesznek észre, sőt, többször is elbagatellizálják a problémáját, mondván, hogy csak nem próbálkozik eléggé, hogy jobban érezze magát. Tulajdonképpen az ezzel kapcsolatos mondanivalót tartom a legértékesebbnek a könyvben: mivel én is dolgozom depresszióban érintett fiatalokkal, tudom, hogy mennyire káros az ilyen jellegű kommunikáció, és sajnos pont a felnőttek hasonló reakciói miatt fontos, hogy az olvasó érezze, nem az ő gépezetében van a hiba, hogy a hasonló buzdító szavak hatására még mindig nem érzi jól magát...


Maga a cselekmény nekem néha kicsit kusza volt, nem éreztem annyira az ívét annak, amit magából a Pasziánszból ki szeretett volna hozni az írónő, az viszont nagyon fontos, hogy ilyen mélységeiben közvetítette főhőse érzéseit és gondolatait. Ha nyomasztó és nehéz is volt, én úgy érzem, érdemes volt elolvasni, már csak azért is, hogy emlékeztessen arra, hogy a körülöttünk élő emberek hányféleképpen lehetnek magányosak vagy kívülállók, és mennyire fontos lenne, hogy észrevegyük őket és olyan segítséget nyújtsunk számukra, amire tényleg szükségük van. Végezetül muszáj megemlítenem, hogy megdobbant a szívem, amikor láttam, hogy kedves bloggertársam, Hujder Adrienn fordította a szöveget, ami szerintem kifejezetten minőségire és olvasmányosra sikeredett, nagy köszönet érte!

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a sötétebb tónusú, komolyabb témákkal foglalkozó ifjúsági regényeket, vagy egyszerűen csak kíváncsi Tori Spring karakterére. 

Nyereményjáték:

A Solitaire-ben számos, a Heartstopperből ismert szereplő is megjelenik, sőt, maga Tori is feltűnik a képregény lapjain. Mostani nyereményjátékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy ismeritek-e ezeket a karaktereket. Minden állomáson egy képet találtok, a ti dolgotok pedig csak annyi, hogy megnevezzétek a megadott karaktert, és a választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10. 03. Csak olvass!
10. 05. Könyv és más
10. 07. Sorok között
10. 09. Dreamworld
10. 11. Hagyjatok! Olvasok!
10. 13. Dreamworld – extra
10. 15. Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések