Titkok ​Könyvklubja (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Animus Kiadó egy cozy crime történettel lepte meg olvasóit. Ellery Adams: Titkok könyvklubja című könnyed krimije egy kisvárosi gyilkosság felgöngyölítésének ered nyomába. Az önkéntes nyomozás élén pedig ki más állhatna, ha nem a helyi könyvesbolt tulajdonosa, aki szabadidejében biblioterápiával is foglalkozik. Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, járjunk együtt utána Norával a rejtélyes haláleset titkainak, s a turné végén a Kiadó jóvoltából tiétek lehet egy példány a kötetből.



Kiadó: Animus Kiadó, 2023
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: The Secret, Book & Scone Society
Fordította: Szieberth Ádám
ISBN: 9789636142957


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Csodakönyvek igazán különleges könyvesbolt. Nemcsak azért, mert egy régi vasútállomás épületében működik, hanem mert a tulajdonosa, Nora Pennington gyógyszer helyett könyveket „ír fel receptre” azoknak, akiknek szükségük van rá. Márpedig a gyógyfürdőjéről híres kisvárosban, Miracle Springsben sok gyógyulni vágyó lélek akad. Ugyanezt tapasztalja a szomszédos pékségben – a Mézeskalács Házikóban – Hester is, aki személyre szabott vigaszsütivel vidítja fel letört vendégeit. Egy napon egy üzletember kéri Nora szakértő segítségét, de a férfi nem jut el a megbeszélt találkozóra, mert elgázolja a vonat. Norát megrázza az eset, ezért Hesterrel és két barátnőjükkel elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot, ugyanis biztosak benne, hogy nem baleset történt, hanem gyilkosság. Nemrég indult könyvklubjuk így egy csapásra nyomozóklubbá alakul, és belevetik magukat a szövevényes ügybe. Hamar ráébrednek, hogy ehhez a feladathoz minden bátorságukra és leleményességükre szükség lesz, és hogy a támasz, amelyet egymásnak nyújtanak, sok mindenen átsegíti őket. Mert nem csak a bűnözőknek vannak ám titkaik… A Titkok Könyvklubja egy új sorozat nyitódarabja, amelynek főszereplői egytől egyig erős nők. Műfaját tekintve egy csipetnyi romantikával fűszerezett, rafinált, modern krimi, amitől ráadásul garantáltan kedvünk támad lefosztani egy könyvespolcot, és elmerülni a regények csodálatos világában.


Véleményem:

Viszonylag sokat olvasok különböző thrillereket és krimiket, ahogyan szórakoztató irodalmat is, az viszont ritkán fordul elő, hogy a kettő közé eső cosy crime műfajából válogassak (bevallom, eddig nem is volt benne az aktív szókincsemben ez a kifejezés). Ellery Adams regénye, a Titkok Könyvklubja viszont felkeltette az érdeklődésemet a címével (naná, hiszen minden jöhet, amiben a könyvek játsszák a főszerepet!) és a fülszövegével. Nem lehetek elég hálás azért, hogy belekezdtem, ugyanis ez a kötet 2023 egyik legnagyobb meglepetése lett számomra és borzasztóan élveztem minden sorát. 


A történetünk középpontjában Nora Pennington áll, aki pár éve költözött a csendes és nyugodt Miracle Springsbe, hogy új életet kezdjen súlyos testi és lelki sérülései után. Kis vagonlakása mellett egy fantasztikus könyvesboltot alakított ki, ahol igyekszik vevőinek olyan történeteket ajánlani, amik segíthetnek feldolgozni a traumáikat, vagy megküzdeni egy-egy nehéz helyzettel. Ez a sztori szerintem már önmagában is elég érdekes lenne, de az írónő mindezt csak izgalmas háttérnek szánja, az igazi cselekmény csak azután indul be, hogy Norát megismerjük kicsit. Főhősünk nemrég találkozott ugyanis egy ingatlanokkal foglakozó, búskomor üzletemberrel, akinek szeretne valamilyen úton-módon segíteni, de sajnos erre nincs lehetősége, ugyanis a férfi hamarosan tragikus halált hal, amit a helyi rendőrség öngyilkosságnak próbál beállítani. Norát azonban nem olyan fából faragták, hogy ezt ilyen könnyen elfogadja, gyanítani kezdi, hogy az ügy mögött ennél sokkal több áll. 

Szerencsére nincs egyedül ebben a gyanújában, a sors ugyanis hamar összehozza néhány helyi nővel, akik szintén valamilyen segítő tevékenységet végeznek és sokat foglalkoznak más emberekkel. A spontán összeverbuválódott kis csapathoz csatlakozik Hester, a Mézeskalács Házikó tulajdonosa, a kozmetikus Estella, és a helyi termálfürdőben dolgozó June is. Hamar világossá válik, hogy a négy nőt nem csupán az köti össze, hogy mindannyian szenvedélyesen rajonganak a könyvekért, hanem az is, hogy kivétel nélkül rejtegetnek valamilyen sötét, fájdalmas titkot. Összejöveteleik alatt szép fokozatosan nyílnak meg egymás előtt, és ahogy haladnak előre a nyomozásban, úgy szövődik közöttük egyre mélyebb bizalom és összetartás is. A nyomozás maga egyébként elég izgalmas, hőseink eleinte nem tudják, milyen indítékot kereshetnének az üzletember halála mögött, de egyre gyanúsabbá válik számukra a helyi ingatlanfejlesztési projekt és azok, akik abban valamilyen módon érdekeltek. A nyomozás momentumai egyszerre szórakoztatóak és feszültek, hogy a végén már az olvasó sem tudja, kiben bízhat meg igazán. 

Összességében elképesztő módon élveztem ezt a regényt, és nem is kifejezetten a nyomozós krimiszál miatt, bár hozzá kell tennem, hogy az is teljesen rendben volt és a végén minden kérdésemre választ kaptam. Sokkal jobban izgatott azonban a szereplők saját sorsa és emberi drámája, az, ahogyan az írónő igazán megható történetet és mélységet tudott adni minden karakternek. Nagyon megfogott a kisvárosi miliő is, illetve az apró figyelmességek, melyek a városkához és lakóihoz kötődtek. Imádtam például Hester vigaszsütijeit, ahogy Nora könyvesboltját és vagonlakását, ahol én is nagyon szívesen elidőztem volna. A regényben fontos szerepe van a megbocsátásnak és a traumák feldolgozásának, és mindezt úgy sikerült kivitelezni, hogy sem túl felszínes, sem túlságosan nyomasztó nem lett egy ponton sem a történet. Aki kimondottan a romantikát keresi, abból is találhat egy csipetnyit, de alapvetően tényleg inkább a drámáé, a nyomozásé és persze a nők közötti barátságé a főszerep. 

Én nagyon jó szívvel tudom ajánlani ezt a könyvet bárkinek, aki olvasmányos, izgalmas és tartalmas kötetet keres, szerintem műfaji szempontból eléggé vegyes és összetett ahhoz, hogy sokféle olvasó megtalálja benne a számítását. Brutalitásra és naturális jelenetekre nem kell számítani, viszont így is előkerülnek fontos és nehéz témák, mint a gyász, a veszteség vagy éppen a családon belüli erőszak. Rég éreztem ennyire élőnek és lélegzőnek egy könyv szereplőit és helyszíneit, mint most, tehát tökéletes választás, ha ki szeretnénk szakadni a mindennapokból. Az pedig természetesen hab a  tortán könyvmolyoknak, hogy rengeteg könyves utalás, idézet található a regényben. Nagyon remélem, hogy lesz még lehetőségem a jövőben mást is olvasni az írónőtől, engem abszolút meggyőzött, a Titkok Könyvklubja pedig repült is a kedvencek közé!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az izgalmas történeteket, ahol a nyomozás mellett az emberi sorsokra is nagy hangsúly tevődik.

Nyereményjáték:

A történetben nagyon fontos szerep jut a Csodakönyvek könyvesboltnak, így a turné nyereményjátékán híres-hírhedt könyvesboltoknak és könyvtáraknak eredünk nyomába. Minden állomáson találtok egy-egy rövid meghatározást, a feladatotok pedig, hogy kitaláljátok, melyik könyvesboltról vagy könyvtárról van szó. A helyes megfejtést írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
A Boredpanda felhasználói ezt az 1772-ben nyílt és több, mint 20 ezer kötetet számláló barokk könyvtárat választották a világ legszebb könyvtárának. Melyik városban található ez a könyvtár?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.16. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések